wideorejestrator/kamera nacodzień i na rajd

Potrzebuję coś w miarę dobrego, co nada się na trasę i na rajd jednocześnie (oczywiście na rajdzie będzie wewnątrz auta, bo na cuda nie liczę, żeby sportowa kamera funkcję wideorejestratora z powodzeniem pełniła).

Nie chcę wchodzić na fora fachowe, bo nie mam ochoty tego tematu rozbierać na czynniki pierwsze. Liczę na polecenie czegoś przez zwykłych użytkowników (za dobrą jakość obrazu, solidność, prostotę obsługi itp.), nie podniecających się stopem metalu z jakiego zrobiono śrubki trzymające obudowę.

Tak za ok. 500-1000 zł. Z góry dziękuję.

Smartfon bardzo dobrze się sprawdza. Ja kupiłem taniego LG L70 i sprawuje się wyśmienicie, jako wideorejestratora można użyć programu Yanosik. Poza tym możesz uruchomić sobie nawigacje i inne bajery.

Ooo.

Miałem taki koncept, jako, że najprostszy, ale czytałem, że się na maksa grzeją i odpuściłem. Jeździłeś w dłuuugą trasę kręcąc?

Jeździłem w dłuższe trasy i nic się nie grzało.

W upały też nie ma problemów?

W upały jest taki problem że jak zostawisz telefon w stanie czuwania pod ładowaniem w bardzo nagrzanym samochodzie to czasami dochodzi do przegrzania i automatycznie się wyłącza. Jak wnętrze już się trochę przewietrzy to potem działa bez problemów nawet w dłuższej trasie.

a stabilizacja?

No właśnie “a stabilizacja?”.

Zamontowałem uchwyt do telefonu, włożyłem weń moją Lumię 630 czy coś takiego i dokonałem nagrania. Obraz skacze niemiłosiernie. Pewnie są lepsze uchwyty, aczkolwiek jest to niewątpliwie wyzwanie - znaleźć idealnie dopasowany uchwyt do konkretnego modelu telefonu.

W rezultacie zanabyłem MiVue 538. Obraz jest całkowicie zadowalający:

LG nagrywa tak: https://www.youtube.com/watch?v=1R2m23MPo1s

budżetowe dobre rozwiązanie: Xiaomi Yi.

Z LG obraz jest fatalny jak z kamerki za 30 zł (dla siebie do analizy ok, ale już nie do oglądania). A w MiVue 538 trochę niska rozdzielczość jest ustawiona, więc jakoś lepszą można osiągnąć.

Obraz z LG nie jest taki zły tylko YouTube z jakichś powodów wyświetla go w zaniżonej jakości.

Całkiem nieźle. U mnie było fatalnie - obraz drgał non stop. Musisz mieć jakieś dobre mocowanie telefonu.

Mariusz, a czasem nie wykonałeś stabilizacji na youtube, przez to obraz ma gorszą jakość i mniej drga.

Nic nie kombinowałem, to jest oryginalna stabilizacja LG i moim zdaniem jest na wysokim poziomie. Co do jakości to może Movie Maker coś źle skompilował i tak poszło.

P.S.
Widzę że Youtube podbiło dzisiaj jakość do 480P ale wydaje mi się że w oryginale jest jeszcze ciut lepsza.

a rzuć okiem na youtube, bo to jest jeden przycisk.