Woda w schowku na rękawiczki....

no właśnie… dziś auto stało wyjątkowo pod chmurką.
Spadł deszcz i rano w schowku na rękawiczki znalazłem jeziorko :frowning:
Skąd może się tam dostawać woda?
Uszcelka szyby?

Ja kiedyś w zimie miałem kawał lodu właśnie w tym schowku :astonished:

Ale po mędzarniach - była to uszczelka szyby, woda wlewała się w narożniku - choć zobacz jeszcze czy czasem z nagrzewnicy nie ucieka.

tez mialem podobna sytulacje tyle ze mi lecialo na podloge :confused: i okazalo sie ze podciekalo w narozniku przez uszczelke przedniej szyby :exclamation: wpuscilem silikonu strzykawka i do tej pory jest git :sunglasses:

mogą być dwie przyczyny:

1. j/w, tzn nieszczelna uszczelka przedniej szyby (ew dziura w podszybiu)
  2. nieszczelny kołnierz wiązki komputera

jeszcze przyszedl mi do glowy odplyw od szyberdachu :face_with_rolling_eyes:

szyberdachu w mojej nie ma.
Więc chyba raczej uszczelka szyby.

@Macias nieszczelny kołnierz wiązki komputera???
Gdzie to się znajduje?

pewnie chodzi o kompa w schowku, normalnie w silniku spływa woda, ale jak wiązka prowadząca do kompa w schowku jest krzywo to może lać wodę :face_with_rolling_eyes:

otwórz maskę i to jest gruba wiązka od wtrysków, wchodząca do kabiny po prawej stronie, obok wlotu powietrza do dmuchawy (mniej więcej w miejscu, gdzie z lewej stony jest silnik od wycieraczek)…

u mnie przez to było jezioro…

witam… stawiam bardziej na uszczelke szyby … trza byloby ja troszke doszczelnic jakims specyfikiem … widzialem ze u kuby gdzie szyby sa oryginalne bylo jeszcze jakies mazidlo ala silikon tylko troszke twardszy … a najniebezpieczniejsze jest to ze woda moze dostac sie do komputera… ktos z nas juz wylewal szklanke wody z tego urzadzenie … i ile pamietam to kornaga ale nie jestem pewien

Adas wlasnie tak stracile kompa bo mu go zalalo przez nieszczelna uszczelke :confused:

Dokładnie, ale sylikon dał radę :bulb:

sylikon najlepiej daje rade bo mojego kompa uratowal :sunglasses: ale wpore go uzylem :bulb:

usterka w trakcie usuwania :slightly_smiling_face:

Jeśli obserwujecie dobrze to szyba w 6 jest tak osadzona, że w czasie deszczu woda stoi w narożnikach szyby na dole i po czasie wydrąży sobie przepływ. Czasem woda wcieka po oszczelkę górą przy styku z dachem.

U mnie w 7 silikon tez załatwił sprawe. Dziś myłem 6 pod ciśnieniem i niestety pare kropli i u mnie pojawiło sie na dywaniku przednim od pasażera. :cry:

no to i Ciebie czeka sylikon :sunglasses:

To samo dzieje się z tylną szybą.

No więc uszczelka zasilikowana - teraz będę sprawdzał jeszcze tylna szybę

Ale u mnie chwilowo to są śladowe ilości i tylko pod maksymalnym ciśnieniem :sunglasses:

jak ci zdechnie komp, to dopiero będziesz miał “maksymalne ciśnienie” :grinning: :grinning: