no właśnie… dziś auto stało wyjątkowo pod chmurką.
Spadł deszcz i rano w schowku na rękawiczki znalazłem jeziorko ![]()
Skąd może się tam dostawać woda?
Uszcelka szyby?
Ja kiedyś w zimie miałem kawał lodu właśnie w tym schowku ![]()
Ale po mędzarniach - była to uszczelka szyby, woda wlewała się w narożniku - choć zobacz jeszcze czy czasem z nagrzewnicy nie ucieka.
tez mialem podobna sytulacje tyle ze mi lecialo na podloge
i okazalo sie ze podciekalo w narozniku przez uszczelke przedniej szyby
wpuscilem silikonu strzykawka i do tej pory jest git ![]()
mogą być dwie przyczyny:
- j/w, tzn nieszczelna uszczelka przedniej szyby (ew dziura w podszybiu)
- nieszczelny kołnierz wiązki komputera
jeszcze przyszedl mi do glowy odplyw od szyberdachu ![]()
szyberdachu w mojej nie ma.
Więc chyba raczej uszczelka szyby.
@Macias nieszczelny kołnierz wiązki komputera???
Gdzie to się znajduje?
pewnie chodzi o kompa w schowku, normalnie w silniku spływa woda, ale jak wiązka prowadząca do kompa w schowku jest krzywo to może lać wodę ![]()
otwórz maskę i to jest gruba wiązka od wtrysków, wchodząca do kabiny po prawej stronie, obok wlotu powietrza do dmuchawy (mniej więcej w miejscu, gdzie z lewej stony jest silnik od wycieraczek)…
u mnie przez to było jezioro…
witam… stawiam bardziej na uszczelke szyby … trza byloby ja troszke doszczelnic jakims specyfikiem … widzialem ze u kuby gdzie szyby sa oryginalne bylo jeszcze jakies mazidlo ala silikon tylko troszke twardszy … a najniebezpieczniejsze jest to ze woda moze dostac sie do komputera… ktos z nas juz wylewal szklanke wody z tego urzadzenie … i ile pamietam to kornaga ale nie jestem pewien
Adas wlasnie tak stracile kompa bo mu go zalalo przez nieszczelna uszczelke ![]()
Dokładnie, ale sylikon dał radę ![]()
sylikon najlepiej daje rade bo mojego kompa uratowal
ale wpore go uzylem ![]()
usterka w trakcie usuwania ![]()
Jeśli obserwujecie dobrze to szyba w 6 jest tak osadzona, że w czasie deszczu woda stoi w narożnikach szyby na dole i po czasie wydrąży sobie przepływ. Czasem woda wcieka po oszczelkę górą przy styku z dachem.
U mnie w 7 silikon tez załatwił sprawe. Dziś myłem 6 pod ciśnieniem i niestety pare kropli i u mnie pojawiło sie na dywaniku przednim od pasażera. ![]()
no to i Ciebie czeka sylikon ![]()
To samo dzieje się z tylną szybą.
No więc uszczelka zasilikowana - teraz będę sprawdzał jeszcze tylna szybę
Ale u mnie chwilowo to są śladowe ilości i tylko pod maksymalnym ciśnieniem ![]()
jak ci zdechnie komp, to dopiero będziesz miał “maksymalne ciśnienie”
![]()