wycieraczki na reflektory

u mnie w firmie byla siedem z roku 84 i miala wycieraczki wahadlowe, wychodzila tylko na dole oska przez ta dziurke w atrapie i niej trzymaly sie wycieraczki, chyba podobnie mialy e21 i e30, a ta siedem powyzej ma tak zrobine jak u mnie w szesc

z tego co widze to tak ma także e28 z '87

z tego co pamietam, brat kiedys bawił sie swiatlami w e23 i ponoc nie bardzo te same, włącznie z mocowaniem, o wycieraczkach nie wspomnę, -ale to nie na 100% :laughing: :piwko:

Witka,

A ja zaryzykowałem i kupiłem te wycieraczki z angielki. Ciekawe czy oba silniki chodzą, czy będzie “mały problem”.

Jak ktoś cokolwiek wie na ten temat (cokolwiek - artykuły, fotki (!) itp.) to prośba aby tutaj napisał. W moim przypadku chodzi o e24 po lifcie, ale wg ETK jest to to samo.

Moje spostrzeżenia, uszłyszane informacje itp:

1.Jeden silnik na parę dwóch wycieraczek.
2.Gumki wycieraczek wymienne ok 30-40zł w ASO
3.Wycieraczki przekręca się na 3 śruby M6 do “okulara”
4.Wycieraczki i spryskiwancze działają przy włączonych światłach razem z tymi na szybie.
5.Spryskiwacze (dysze) są dw na strone i kosztują grosze w ASO.
6.Ważne żeby podłączyć zawór z syfonem blisko spryskwiwaczy (Dzięki Radość za info o temacie na forum bigcoupe.com
7.Obramówki na ramki są chromowane, mają po 3 bolce palstikowe (dwie lewe, dwie prawe)
8.Wycieraczek są dwa rodzaje (nie cztery) dwie lewe, dwie prawe.
9.Grille łatwo przerobić na pasujące, mają narysowane punkty cięcia od wewnątrznej strony
10.Żeby dobrze działało, trzeba rozebrane założyć na światła i dopiero dokręcać, regulowąć.
11. Jest jeden przekaźnik na komplet.
12. Pompka jest podwójna.

Moje niewiadome:
1.Jak rozebrać, odkręcić nakętkę (pod klucz 17) na silniku - wczoraj zapuściłem WD40 - czekam :wink:
2.Opisy kabelków (są po 4 na silnik)
3.Gdzie się wpiąć :slightly_smiling_face:
4. Do czego montuje się spryskiwacze…
5.Czy te silniczki są tylko do 6? (Są Made in Spain..)

Parę fotek z rozbierania:

Do takich zdjęć mam manualny obiektyw makro… a oczy już nie te :lup:

Tego elementu właśnie nie mogę rozkręcić, myślę że będie tam tulejka jak o biernej stronie, ale nie chcę na siłę żeby nie urwać niczego.

Mam nadzieję że się komuś przyda, i że ktoś wrzuci fotki (jak największe) e24 z wycieraczkami. :pa:

Acha oczywiście czyszczenie :

Może to Ci coś pomoże…