Wydech z 735i do 728i

Kupiłem 735i, z nowiutkim orginalnym wydechem, trzy tłumiki bez katalizatora.
Wsadziłem to do mojej 728i (bez kat), gdzie wydech był już w stanie agonalnym (chodził jak WRC) :smiling_imp:
Wszystko pasuje idealnie, pierwszy i środkowy tłumik z zewnątrz są identyczne, ale ostatni jest sporo większy, średnica rur też chyba jest większa.
Autko jest cichutkie - niesamowicie :grin: , jeździ super, jakby mu koni przybyło, choć to może subiektywne wrażenie :grinning:
Pytanie brzmi, czy takie przekładki nie będą mieć negatywnych skutków później, czy naprawdę moc jest większa, czy raczej mniejsza bo wydech nie jest dostosowany do silnika :question: :question:

Teoretycznie jest tak, im wiekszy przelot przy tym samym krztalcie wydechu tym mniejsza elastycznosc przy calkiem niskich obrotach i tym wyzsza moc przy maksymalnych obrotach.

W praktyce silnik 2,8 ze wzgledu na uklad L-Jetronik daje sie bardzo latwo przestrajac i odrobine luzniejszy wydech nie powinien mu zaszkodzic. Bardzo wazne jest aby zachowac stosunek grubosci rury wychodzacej z kolektora do rury miedzy tlumikami, musi byc taka sama lub grubsza.

W E24 628CSi CS rury wychodzace z kolektora byly cieniutenkie, w CS/1 sa tak samo grube jak w 635CSi jedynie rura miedzy tlumikami jest wezsza.

Nie wiem jak jest w E23, porownaj.

Rozebralem kiedys z ciekawosci z kumplem kilka zgnitych tlumikow srodkowych bez kata (orginaly). Pomimo roznej grubosci rury wchodzacej i wychodzacej przelot wewnetrzny byl identyczny (niesamowicie ciasny)

Czyli krotko mowiac bedzie OK.

Kiedys w swojej 6 mialem juz koncowy tlumik chyba tylko dla ozdoby by byl to jeden kawalek zlomu nie spelniajacy zadnej funkcji z przed lat :grin:

Wymienilem go na inny orginalne ale uzywke bo to dosc deficytowy towar i drogi wiec sie cieszylem ze taki trafilem :sunglasses: odrazu zrobilo sie cicho i wrazenia byly takie ze auto zbieralo sie lepiej a juz na 100% jechalo znacznie lepiej przy wyzszych predkosciach :slightly_smiling_face: po 2 latach stalo sie z nim to co z tym powyzej :confused:

W zeszlym roku wymienilem caly uklad na robiony specjalnie do mojego auta z kwasowki i jest srednio glosno (mozna powiedziedziec ze ryczy jak zabijana swinia na wysokich obr :grin: ) , ale auto powyzej 4tysi praktycznie na kazdym biegu znacznie lepiej przyspiesza i przy duzych predkosciach powyzej 200km/h zbiera sie duzo lepiej i co ciekawe ma bardzo mocny dol co jest fajna sprawa kiedy sie jedzie spokojnie :face_with_rolling_eyes:

wiec ja mam wnioski takie nieszczelny uklad pogarszyl osiagi przynajmniej w mojej 6, a minimalnie wieksza srednica calego ukladu wplynela tez dobrze, ale nie tak bardzo jak bym tego chcial :confused: wiec mysle ze w Twoim przypadku tez to odbije sie dobrze dla auta :grin: