niestety w mojej 6 padl most, kupilem drugi ze szpera od e23,
mocowanie pasuje w tylnym deklu jest mocowanie z boku ja mam centralnie i dekiel nie pasuje moj orginalny jest mniejszy.
Oprocz tego most jest dluzszy i poloski poszly 3cm do tylu.
Napiszcie co wiecie o tym czy sa rozne mocowania czy moge cos dokupic czy musze szukac drugiego mostu???
ja w mojej 6 mam zmieniony most z standardowego z e24 z roku `79 z 25% szpera na most z M6 3,6 z 45% szpera , z roku 85 , na poczatku to kompletnie nie pasowalo ale udalo sie w warsztacie u moich magików zrobic nowe mocowanie z tylu i od góry oraz chwycic most z boku , calosc jest idealnie ustawiona z walem i sprawuje sie dosyc dobrze , tyle ze tlumik czasem uderza o dyfer bo ten nowy jest duzo wiekszy ale za ta bardzo wytrzymaly ,
Co to znowu za oburzenie co do mojego postu ??
most jest bardzo dobrze zabudowany
poduszka wypadla dtoche dalej ale tak ja mówilem warsztat magików potrafi cuda , co do mostu moze rok pomylilem ,ale szpera napewno 45 % i most raczje nei z 635CSI tylko z czeogs mocnego , a cóz mocniejsze niz M6 ??, przelozenie mostu jesli dobrze odczytalem z symdoli to 3:7 lub 3:07 lub 3:70 ale napewno cos z 3 i cos z 7
co do wytrzymalosci to jest duzo lepiej zamocowany niz poprzedni fabryczny z starym wózkiem na e12 ,
nie ma zadnych stuków puków , ani dobijania , ani przez wydech ( któy sie specialnie ni mieescil ) ani przez inne elementy
pracuje extra a obecnie juz jest po testach wytzymalosciowych i nie ma nawet poluzowanych srub a uwierzcie mi testy byly straszne
chodzi oto ze musi byc poslizg miedzy kolkami zebys nie jechal caly czas prosto a 45% to sporawo i przy takim szperunku krecenie kierownica na niewiele sie zdaje, a przy ruszaniu nawet spokojnym ze skrecona kiera tylko pisk i dym - no ale moge sie mylic, ja mam jedynie 25%
oj nie masz racji kolego co do szpery ,25%- 35% maja M6 , 45 % tez sie zdarzaly , co do twojej teori to proponuje pojezdzic takim autem , a jesli nie znasz budowy takiego mostu, to po ogladnij jego schemt , gdzie jest brak mechanizmu ruznicowego i sa tarczki które dzialaja jak mniejwiecej sprzeglo odsrodkowe , przy skrecie jest wieksze tarcie na jedno kolo i wtedy sie mechanizm rozlacza , co do wypowiedzi adama , nie wiem jaki motor ma M6 w 85 roku zawsze bylem pewien ze jest to 3,6 , 24 zaworowy od poczatku produkcji do konca (1983-1989),??i tu z pojemnoscia w 85 roku moge sie mylic, natomiast co do przelozenia to nie masz racji bo w M6 byl taki dyfer co do informacj na temat jego zblokowania mam je z ETK , wiec w miare wiarygodne informacje , a info o przelozeniu mam z blaszki która jest przykrecona do dyfra z tylu i zaczyna sie z literka S nastepne to wlasnie 3,i 7 albo 3:07 , bo ciezko odczyac dokladnie , kolegdze twierdzacemu ze dyfer nie moze byc az tyle zblokowany proponuje poszukac z literaturze i schematach budowy takiego dyfra
wracajac do przelozenia to M6 mialy 3,71 i 3,91 wiec moje 3,7.. jest autentyczne , ale widac na forum jest wiecej cwaniaków niz gosci w temacie bmw , to samo zreszta tyczylo sie mojej wypowiedzi na temat bmw 645 czyli 3,5 turbo
jaki sens ma szpera ktora sie rozlacza??? a moja wypowiec nie byla “cwanacka”, tylko wydawalo mi sie ze forum jest stwozone do dyskutowania, wyrazania opinii, ale naszczescie pojawil sie kolega ktory wie wszystko i laskawie oswieca innych kolegow
Most bez mechanizmu roznicowego, w ktorym jest szpera ktora sie na zakrecie rozlacza Marze o takim.
Oczywiscie , ze sa aktywne szpery od 0 do 100%, ale po pierwsze takiej nie masz (w Niemczech robia do rekinow na zamowienie za majatek na bazie wnetrznosci z E46 M3), po drugie dzialaja w swym zalozeniu zupelnie inaczej niz myslisz, a po trzecie dziwie sie , ze piszesz na forum na ktorym ludzie maja odrobine pojecia takie niestworzone glupoty ktore wywniskowales blednie sam z rysukow w ETK (jest tam faktycznie rysunek konstrukcyjny szpery na ktorym nie ma mechanizmu roznicowego) albo przysnily Ci sie wczorajszej nocy.
oj strasznie nie w temacie jestescie , moge sie zalozyc o moje 6 ze dyfer który mam jest ze szpera i sie rozlacza , nie mówe ze na zakrecie tylko w momecie gdzie jest wieksze tarcie na jedno kolo , to ogladali goscie co naprawde sie znaja , pozatym jak nei widziales dyfra bez mechanizmu to proponuje powaznie poogladac model tego dyfra , , jest zblokowany ale sie rozlacza , albo kompletnie albo tylko w czesci , blokada jest na 45% . pozatym nie chodzi tu o to zeby sie przegadywac kto co ma tylko kolega sie pytal co z dyfrem z e23 , najlepiej bedize jak dostarcze zdiecia dyfra mojego od spodu jak jest zamontowany i sam kolega zobaczy jak jest u mnie zamontowany , pozatym nie wyssalem siebie z palca ani ze snów dyfra bez mechanizmu tylko z numeru dyfra w etk doszlem do tego , i naprawde duzo czasu spedzilem z moimi mechanikami , nad tym jaka jest zasada dzialania dyfra i go nawet rozbieralismy , i powtarzam NIEMA MECHANIZMU ROZNICOWEGO WOGULE kola sa zblokowane i to bardzo 100% napewno nie ale wg ozanczeni jest to 45% , ale dyfer sie rozlacza bo robilismy testy na drodze
druga sprawa to moze mój dyfer nie jest z 85 roku ? tylko z konca lt produkcji M6 ?? bo moze nie bylo w tym roku takliego dyfra ,ale tak czy siak taki mam w mojej 6 obecnie , kosztowal mnie 1200 zl , i byl wyciagniety z rozbitej M6 , jest duzo wiekszy od tego co mialem i musialem zmienic tzkrze pól osie z przegubami , bo okazaly sie dluzsze o 1,5 cm , moglo by to pracowac normalnie ale nie wiadomo co by sie dzialo jak by bylo za ciasno