blacharz odkrył że z nagrzewnicy z miejsca gdzie podłącza się pokrętło regulacyjne wycieka płyn (myślałem że ta wiecznie mokra wykładzina to efekt dziury w nadkolu)
czy da się to jakoś naprawić/uszczelnić
czy nagrzewnica to jedna integralna i nierozbieralna całość (w ETK jakoś dziwnie to wygląda)
ile może kosztować użuywka??
czy może da się jakoś “obejść” nagrzewnicę żeby nie było w niej obiegu, może te węże jakoś poprzepinać?? (nie bardzo mam kase i musze ratować się prowizorką )
Na razie to wszystko jest łatwo dostępne ale blacharz wkrótce to złoży i chciałbym uporządkować to troszkę
nie wiem jak w 6, ale ja w swojej 7 obszedłem obieg - miałem łatwiej bo przy gazie miałem juz dodatkowy przewód wodny i wystarczyło tylko zamienić trójniki rozgałęziające na zwykłe rurki łączące 2 przewody - 2szt (i z przodu w komorze silnika wystawały już tylko 2 “puste” węże od nagrzewnicy).
A problem cały pewnie (jak u mnie) pojawił się od tego, że pękły plastikowe boczki tej nagrzewnicy, można to próbować pokleić, ale … przy dobrym lecie, lub przegrzaniu może puścić (przerabiałem temat ze 4 razy - prze..bane).
Musisz koniecznie mieć sprawne wisko i nie doprowadzać do zbyt wysokiej temperatury.
Z używkami może byc problem. Ja, którą nie namierzyłem to była pęknięta (-nie zawsze to widać od razu i np puszczaja dopiero po przekroczeniu temperatury i ciśnienia).
Powodzenia.
no więc miałem ten sam problem w mojej starej sześć. Ten element jest nierozbieralny. Problem z tym polega jescze na tym że przeważnie ciekną elementy uszczelniające wejścia i wyjścia wody - ale najczęściej uszczelka do pokrętła regulacji. Przyczyną jest długie nieużywanie tego mechanizmu - lub gdy leży długo na półce - uszczelki sztywnieją i przepuszczają :(. Najlepiej znależć używki - kilka- i sprawdzać szczelność - dobrze to zrobić przed założeniem kokpitu - dostęp do tego jest masakryczny. Zawór pasuje też od e12. Można znależć za kilkadziesiąt złotych.
Można też oczywiście odciąć zupełnie nagrzewnicę - zamknąć obieg przed nią, a do środka auta wstawić kozę - albo mały kominek..
Jeśli zdecydujesz się na obieg, nie zdziw się, nieco wyższą temperaturą
pracy silnika (motor szybciej łapie poziom roboczy, następnie dochodzi
prawie do max i tam już zostaje). Można powiedzieć, że nagrzewnica nie
włączona chłodzi.Warto wtedy sprawdzić jak zachowuje
sie wiatrak, jak reaguje szybko i załącza sie wraz ze wzrostem temp to ok,
jeśli nie-warto wymienić czujnik na bardziej wrażliwy.