Wyścigowy Puchar Polski

Współczuję ale co tu gadać uśmiałem się z dyskusji jak mało kiedy :laughing: :piwko: trzeba by jakąś galeryjkę zrobić coś w stylu “Helmut i jego wybuchy” czy coś w tym guście :laughing: Zaraz za Hyde Parkiem :laughing:

Sprawa jest w sumie podwojnie smutna, bo wspolpracy powyzej 10.000 obr/min odmowilo rowniez Dawidowe S14 co ciekawe udalo sie jeszcze zdobyc pierwsze miejsce ale wyjechac juz nie. Drogie zawody, i co najgorsze dla kibicow, braklo pewnej istotnej rywalizacji wewnatrzklubowej.

no to rzeczywiście jakiś niefart … podobno nieszczęścia chodzą parami … :confused:

Tak to w tym sporcie bywa, podczas tych zawodów padł międzyinnymi silnik Lotusa, Ferrari (czołowi zawodnicy WSMP) i parę innych.

Aha… taką mam teraz ładną rzeźbe nowoczesną… może lampe zrobie :smiling_imp: :wink:

to teraz przydało by się zmienić opis w profilu :slightly_smiling_face:
Czy aby na pewno ten silniczek ładnie gra ??
:piwko:

Super byłoby jakby grubo dłubany motor wytrzymał jeden sezon :bulb:

Pachura mówił nam że ich silniki robione są pod jeden sezon ale i tak im już jeden się wysypał, a No Stres Motorsport w swoim Ferrari mają co wyścig nowy bo wytrzymuje tylko jeden długi dystans :face_with_rolling_eyes:

Jest to jakieś pocieszenie.
Znajomy w E-gu przy startach na 1/4 postanowił dodac turbo do 350Z i wiadomo co. Teraz ma wszystko kute i 480KM:)

YYY a da sie zapakowac tloki od s38b38? Bo jak tak to sa w tomsonie kute na CR 12:1 za ok2500. JE Pistons.

Z tego co mi wyjaśniono na WPP to tak na prawdę sprzęgło się rozpadło i ono było przyczynom tej katastrofy. Tak zapewne motor byłby jeszcze sprawy w następnym sezonie..

Moje osobiste zdanie jest takie, ze ten motor wytrzymalby moze nawet kilka sezonow, zabila go usterka sprzegla i ignorancja kierowcy :lup:

Oczywiscie mozna gdybac dalej, ze np. zakluty wytrzymalby to gignatyczne niewywazenie ukladu korbowego, a seryjny wal nie mial szans, z cala pewnoscia sie tego jednak stwierdzic nie da.

Wystarczy odrobina wyobrazni, zeby wyczuc jak mocne drgania zostaja przeniesione na wal, gdy podczas ponad 7000obr/min rozleciany docisk gubi swoje podzespoly, ktore przebijaja aluminiowy korpus obudowy sprzegla i przelatuja przez niego jak przez maselko. Ciekaw jestem czy seryjny motor z podobna usterka i przy tych obrotach wytrzymal by cos takiego.

Swoją drogą nawet fajnie wygląda :grinning:

Nie tak do końca z tą ignorancją, oprócz mnie dwaj mechanicy także nie potrafili jednoznacznie stwierdzić co jest przyczyną a do kwalifikacji było parę godzin więc trza było testować dopiero jak się rozpadło do reszty było już jasne, ale wtedy motor dostał już w dupe…

Piszac ignorancja, mam na mysli to, ze czujac, ze cos nie gra jezdziles dalej az rozlecialo sie do konca. Sam wiem, ze bardzo trudno jest podjac decyzje o zjechaniu z toru, chec rywalizacji i adrenalina zabija trzezwosc myslenia, sam nie tak dawno zrobilem 16km pelnym ogniem z mostem wlekacym sie po nawierzchni narazajac sie potencjalnie na spore koszty i nie patrzac w ogole na bezpieczenstwo zarowno swoje jak i innych bioracych udzial w wyscigu, czas na refleksje przychodzi zwykle pozniej po ochlonieciu.

Miłosz, ale z wybrnąłeś :slightly_smiling_face: :piwko:

Zbiorcze wyniki treningu oficjalnego:
Nr Zawodnik
Competitor Kierowca
Driver Klasa
Class Pojazd/Make Czas
Time km/h Tren.1
Pract.1 Okr
Laps Tren.2
Pract.2 Okr
Laps
1 63 BOKIEJ Dawid BOKIEJ Dawid Klasa Open BMW M3 E30 1:49.290 134.5 1:49.290 4
2 28 HELLWIG Krzysztof HELLWIG Krzysztof Klasa Open BMW 635 CSI 1:51.145 132.2 1:51.145 3
3 43 MATUSZYK Michał MATUSZYK Michał Klasa Open BMW E46 1:55.295 127.5 1:55.295 8
4 666 GAWROŃSKI Jarosław GAWROŃSKI Jarosław Klasa Open Honda Civic 1:58.422 124.1 1:58.422 11
5 76 GRADOWSKI Bartosz GRADOWSKI Bartosz Klasa Open Fiat Cinquecento 2:08.862 114.1 2:08.862 11

A to taka ciekowstka z treningu :laughing: trochę rozjechane, ale nie mam czasu wstawiać tabeli :v;

trzecie kółko kwalifikacji, teraz już pełnym ogniem :smiling_imp:

dym jest, Helmuta jakoś nie widać :smiling_imp: