Kupiliszmy 1 sztuke swiatel xenonowych HID H1 za 4300 Czk i bedemy probowac jak to bede wygladac.Czy ktos w Polsce juz jezdzi na xenonach? Chyba Lomo nie?
przecież DC ma chyba to zamontowane ![]()
No wlasznie
ja mam
Ja takze posiadam 2 komplety lamp na xenonie jedne mam w aucie drugie leza
swiatlo extra wkoncu widze nocne stworzenia wbiegajace na droge i starajace sie za wszelka cene wpasc pod moje kola
ale sa tez minusy, zauwazylem kiedys w 750 ze po wloczeniu swiatel autko troszke inaczej chodzi, wina poboru pradu pewnie , w zwyklej 730 nie widze roznicy
xenki moge polecic kazdemu, poprawiaja bezpieczenstwo …stworzen wbiegajacych na droge
wszystko ok tylko jeszcze barwa jest ważna podobno O.statnio troche czytalem i podobno najlepsze na noc sa swiatla o barwie 4300k do 4800k (nie wiem co to za oznaczenie
) ale 8000k jakie reklamuja na allegro itp w nocy to nieporozumienie mimo ze ladnie wygladaja
barwa 4300 do 4800 to biało niebieski a ponad 8000 wchodzi w fiolet i podobno to juz jakas lipa jest
Wg moich informacji sprawa wygląda tak - prawdziwe ksenony (nie niebieskie żarówki) można mieć pod dwoma warunkami:
- samopoziomowanie - aby nie oślepiać innych - światło wygenerowane przez łuk elektryczny bardziej oślepia.
- Spryskiwacz do świateł
Dlatego fabryczne zestawy to wydatek co najmniej kilku tys PLN.
Ksenony typu “Allegro” kosztują po kilkaset PLN, ale nie mają samopoziomowania.
Zacytuję kolegę Jarka:
“Ksenony stworzono dla niemieckich emerytów” - zapytacie dlaczego?
Emerytów - ponieważ ludzkie oko starzejąc się widzi w nocy coraz gorzej w żółtym świetle (żarówki tradycyjne), a znacznie lepiej w świetle białym - ksenony są bliskie światła białego - zimniejszego.
Niemieckich - bo ich na to stać ![]()
Mój wybór to philips + 30%, bez problemu przechodzi badania techniczne, nie wypala reflektora. (W innym aucie testowałem kiedyś nieco mocniejsze żarówki).
Jeździłem też wozikiem z ksenonami, specjalnej różnicy dla mnie nie ma.
Znacznie większą różnicę daje czystość klosza.
Podobno juz nie ma tych wymagan ale trzeba bylo by spojrzec do aktualnych przepisow…a zycie zyciem i nawet w nowych samochodach niektorzy maja “problemy” z xenonami i swieca ludziom po oczach.
Kokolino ale xenon ma o 1/3 mniejszy pobor pradu (to jest 30% wiec sporo) niz zarowka halogenowa wiec dziwie sie temu co piszesz, ze tak duzy silnik odczuwa zapalanie swiatel szczegolnie xenonow ![]()
Tu wrzucam pare informacji ze stronki www.xenon.com …na niej mozecie poczytac o xenonach
Porównanie reflektorów ksenonowych oraz zwykłych:
ksenon zwykły reflektor
zasilanie: 35W 55W
strumień świecenia: 3200lm 1550lm
intensywność świecenia: 6500lx 2200lx
temperatura koloru: 4300K/6000K/8000K 3200K
długość pracy: 3000h 500h
I tak jak widac raptem przy xenonach masz 70 W (jakies 6 A ) to dla alternatora w 750-tce to jest nic ![]()
Zalazlem odpowiednie przepisy…tylko kto to przeczyta ![]()
Prawo.pl na stronce interesuje nas Dzial IV rozdzial 3 i zalacznik nr.6 (WARUNKI SZCZEGÓŁOWE DOTYCZĄCE ŚWIATEŁ ZEWNĘTRZNYCH POJAZDU SAMOCHODOWEGO I PRZYCZEPY) prawie na samym dole
Milej lektury ![]()
Nie wiem naprawde dlaczego tak jest ale to juz drugie e32 ktore odczuwa roznice po zalozeniu xenonow, to samo ma kolega w jeepie G cherokie z 2002 roku do ktorego zalozyl niebieskie oczy, i po kazym wlaczeniu swiatel , gozej odbiera mu tv i radio tez gorzej zbiera
wydaje mi sie ze xenony jednak cos zlego w aucie robia, ale mi to i tak nie przeszkodzi w ich zalozeniu do e24 na soczewlach z e36
czemu?
co do xen samorobek - przewaznie jak widze nowa w miare fure swiecaca na niebiesko to mnie nie oslepia, jak cos niebieskiego mnie oslepia to zazwyczaj sa to fury starsze ![]()
Spryskiwacz musi byc bo podobno brud rozprasza swiatlo generowane przez zarniki xenonowe.Nie sa to takie zwykle spryski jak na szybe tylko cisnieniowe(mini karcher wali na reflektory
)
Troche OT ale …
Inna praca silnika wywolana (obciazeniem alternatora czyli zwiekszonym poborem pradu) a zaklocanie dzialania innych urzadzen to sa dwie rozne sprawy.
Dlaczego tv i radio odbiera gorzej?! Zastanow sie jezeli do zaplonu luku elektrycznego jest potrzebne okolo 2500V a do podtrzymania luku okolo 70-80V, to skad bierze sie takie napiecie?
Sprawa jest prosta…uklady “zaplonowe” do xenonow to sa przetwornice impulsowe, ktore sa strasznymi zrodlami zaklocen (prosty przyklad - wlacz kompa i posluchja radia na dlugich falach…co slyszysz? albo jezeli masz radio CB i przejezdzasz obok szpitala albo banku…co slyszysz?
) I wlasnie praca takich ukladow impulsowych powoduje generowanie zaklocen odpowiedzialnych za pogorszenie odbioru tv i radia.
Ten temat jest jasny.
Ale zeby odbiornik energii (xenon) o mniejszym poborze pradu (czyli mniej niz halogen) obciazal tak mocno alternator…to dziwna sprawa…i jako elektryka to mnie troche dziwi i trzeba by bylo doszukiwac sie powodu takiej sytuacji.
Jezeli sprzet dziala to nei ma co wnikac
jak przestanie to bedziemy sie zastanawiac.
heh sie rozpisalem…dobrze, ze nie zaczalem wam tlumaczyc jak dzialaja takie przetwornice ![]()
a ze tak sie spytam, oprocz zestawu xsenonow przerabiacie lampe na soczewke ?
rozumiem, ze jest lans i wszystko fajnie, ale pomyslcie tez o innych uzytkownikach i nie montujce xsenonow bez przerobienia lampy na soczewkowa
mialem xenon zalozony w 6 … zarowki h1 czyli ogniskowa zgodna z konstrukcja lampy . nikogo nie oslepialem gdyz auto byl obnizone (twarde) i nie siadal tyl . lampy wyregulowane na sprzecie , zarowki 10000 k mocno niebieskie (fioletowe jak kto woli) . oswietlenie drogi bylo ok zwlaszcza w deszcz no i bez porownania z oswietleniem fabrycznym na standartowych zarowkach . a czy to lans
sama jazda 6 to juz lans a jeszcze na xenonach ![]()
Ja mam xenon w e34, sam zakladalem i w t3 tez zalozylem ostatnio,
do t3 zalozylem soczewki od audi a6, do szuchy tez zaloze xenon.
Bez porownania widocznosc zwlaszcza we mgle, xenon przebija sie przez mgle bez problemu, zwykle zarowki robia sciane na mgle i nic nie widac.
normalne ze lepiej, swieci ale jak myslicie czemu oryginalnie przy xsenonie montowane jest samopoziomowanie i soczewka ? Wlasnie po to zeby nie oslepiac innych i regulacja swiatel niewiele zmieni
Jak dla mnie rownie dobrze mozecie wsadzic zenony 100w, efekt bedzie podobny ![]()
Zalozylem w koncu tie xenony. Moge powiedziec - juz niejestem slepy.
Irko a mozesz podac jakis link do sklepu z ktorego kupiles ten sprzet?
Ja kupilem od kolegi z Pragy- 3000Kcz to jest kolo 400 Plz.
Aha dzieki Irko…to ja chyba za jakis czas tez pomysle nad tym ustrojstwem