Zniżka na ubezpieczenie PZU "Zabytkowe Auta"

Wcześniej trzeba było być członkiem PZM żeby skorzystać z tej zniżki. Teraz z tego co się dowiedziałem nie ma konieczności. Więc ta zmiana to raczej bardziej udogodnienie.
Opinia rzeczoznawcy nie jest dużym kosztem i daje nam dodatkowe moce w przypadku roszczeń od ubezpieczycieli(wszystkich ,nie tylko PZU). Auto otrzymuje statut unikatowego więc w świetle prawa jest traktowane bardzo podobnie jak auto zabytkowe.
Z tego jak ja rozumiem tę zmianę w PZU to jest to ukłon w stronę ludzi dbających o auta powyżej 25 lat, nie koniecznie wpisane do rejestru zabytków.

Sprawdzę to na wiosnę jak będą mi się kończyły ubezpieczenia w rekinach. I pomimo ,że unikałem PZU dotychczas bo nie mam członkostwa w PZM ,to teraz będę się starał dodatkowo wykorzystać opinie rzeczoznawcy.

To samo powiedziała mi moja agentka ubezpieczeniowa.

I właśnie również, po uporaniu się ze swoim autem do końca, zamierzam takową opinię uzyskać.

Dowcip polega na tym, że PZU udziela od chwili obecnej dodatkowej zniżki 70% dla aut, które do tej pory miały taką polisę (w przypadku aut 25+ bez żółtych tablic).
Jeżeli masz auto, które nie korzystało z tego wcześniej, np. gdybym kupił kolejne auto 25+ z białymi tablicami i teraz chciał 70% zniżki to nie da rady.
Tak powiedziała mi agentka, a ona z kolei dostała takie info od PZU.

W takich przypadkach pozostaje tylko rejestracja na żółte (jeżeli chcemy PZU i 70% dodatkowej zniżki). Chociaż tak naprawdę nie wiem czy to gwarantuje otrzymanie tego dodatkowego rabatu, ponieważ o to nie dopytałem.

Ale myślę, że TEN TEKST rozwieje wątpliwości.

Średnia wieku codziennych samochodów w Polsce nadal rośnie więc pewnie zrobili rewizję polisy aby uchronić się przed zniżkami dla totalnych gruchotów. Z ciekawości ile mniej więcej wynosił koszt OC dla takiej polisy dla 6er ?

Zależy gdzie kto mieszka.
W moim przypadku zapłaciłem 282PLN za OC.

EDIT:
Koledzy z 7er wrzucili info o współpracy PZM z Compensa.
I pewnie niektórzy dostali maila z tą informacją.