Zniżka na ubezpieczenie PZU "Zabytkowe Auta"

Witam,
Ostatnio usłyszałem całkiem ciekawą informację.
http://www.newsletterpzm.pl/turystyka/tn0349/pzu_zabytki.pdf
Mając kartę członkowską klubu zrzeszonego z PZMOT, między innymi

• automobil klub
  • KAAR -klub antycznych automobili i rajdów
  • Capri.pl

głowy nie daję, ale liczy się też PZMOT SOS oraz coś jeszcze
oraz samochód, którego wiek jest powyżej 25 lat, czyli teraz od 1988 r. w dół ( kwalifikujemy wszystkie CS1 )

otrzymujemy, UWAGA zniżkę -70% z OC w PZU na to 25 letnie auto !

Nie znam dokładnie sytuacji. Jak to wygląda z naszym “stowarzyszeniem” ?
Może nasz klub dogadałby się z PZMOT’em ? :grinning:

Nic nowego :grin: Helmut o tym dawno napisał na forum :piwko:

Link4 daje podobne zniżki w opcji Oldimer czyli samochody mające przynajmniej 25 lat i nie wymaga kart PZMOT’u. W Allianz zniżki są jeszcze lepsze ale trzeba mieć żółte tablice.

Hej, co do Link4 to niestety ale wyczytałem że minimum 40 lat, a nie 25 :frowning:
http://www.link4.pl/ubezpieczenie-samochodu/ubezpieczenie-samochodu-zabytkowego Więc mając białe blachy to póki co tylko PZU.

No to coś pozmieniali w tym linku bo w kwietniu ubezpieczyłem u nich e24 właśnie na zasadach oldtimer.

Przerabiałem temat pod koniec października:)

Jestem szczęśliwym posiadaczem takiego ubezpieczenia w PZU na E24 :grinning:

Auto musi mieć minimum 25 lat, nie musi mieć zółtych tablic.

Koszt to 229zł za rok + 72zł za roczne członkostwo w PZM’ocie. Najpierw wykupujesz ubezpieczenie w PZM → http://www.sospzmot.pl/index.php/site/buy.html wybierasz pakiet podstawowy krajowy (chyba że ktoś chce lepsze i często wyjeżdża oldtimerem za granicę to też mają fajne pakiety…), czekasz na przesyłkę z kartą członkowską i jak już ją masz idziesz do PZU.

Tylko uwaga, nie każdy agent PZU wie o tym programie (Weteran Szos to się dokładnie nazywa) albo nie każdy chce to robić :sunglasses:

W sumie OC na cały rok za Szóchę wyszło mnie 300zł. Za poprzedni rok w AXA miałem 600zł.

Moim zdaniem warto :v;

W link 4 za 6-tkę zapłacisz na rok ok. 430 zł. Przynajmniej ja tyle zapłaciłem, ale ubezpieczenie obowiązuje również poza granicami Polski

też przerabiałem ten temat z PZU był trochę chodzenia bo nie każdy agent wie o co chodzi :slightly_smiling_face: ale w razie kłopotów wystarczy sie powołac na i to powinno pomuc :stuck_out_tongue:

Znizka dodatkowa w OC dla pojazdów zabytkowych w PZU SA dotyczy pojazdow, które spełniają następujące kryteria:

1. Wiek pojazdu > 25 la
  2. Przynaleznosci do jednego z ponizszych klubów (przedstawienie legitymacji):
  • Clubu Antycznych Automobili i Rajdów (CAAR);
  • Automobilklubu Polskiego;
  • Klubu Pojazdów Zabytkowych Fundacji Ochrony Zabytków Militarnych;
  • Stowarzyszenia capri.pl;
  • Polskiego Związku Motorowego.
  1. brak szkód w ostatnich 12 miesiącach

Wysokość zniżki 70%, bez stosowania składki minimalnej.

zniżkę regulują okólniki :
Załącznik do okólnika nr O/76/2012
z dnia 13 lipca 2012 r.

(Załącznik do okólnika 113/2008
z dnia 30 grudnia 2008 r.)

Kuźwa a ja bulę po 800 zeta od 9 lat. Teraz sam spróbuję jak to działa :piwko:

Odkopuję trochę temat, bo OCki niestety drożeją ostro. 2 lata temu płaciłem (Warszawa) - 400 coś, rok temu 700, a teraz chcą 900 i stwierdziłem, że wystarczy. Wszystko Liberty.
Odkopałem temat zniżek w pzu dla aut min. 25-letnich (bez żółtych tablic, jak wyżej) - wszystko aktualne, ale oferta z PZU bez zniżek opiewa na 2700 za OC!! 70% zniżki sprowadza temat w okolice 800-900 zł, czyli cały czas dużo :frowning:
Ktoś przerabiał temat ostatnio? Niestety Warszawa jest droga, ostatnio ktoś z rodziny ubezpieczał 3-letnie auto - różnica między Warszawą a Lublinem była naprawdę duża.
Żółtych tablic nie mam, ale coś czuję, ze się przed tym nie ucieknie koniec końców. Już krążą jakieś pomysły o limitach emisji CO2 itp.

W marcu płaciłem 241zł ale auto jest na tych brzydkich żółtych blachach + 78zł za członkowstwo w PZM (Dzięki Marcin!)

Ja płaciłem w lutym 160 + opłata członkowska w PZMOt jak kolega wyżej (żółte blachy, lubelskie)

Ja w czerwcu płaciłem 240 zł i mam białe blachy . Oczywiście opłata w pzmot musi być

jakaś podwyżka jest , płaciłem w 2015 -156 zł w 2016 -154 a teraz wyliczyli mi 204 zł.

Jakaś podwyżka jest, ale podawanie kwot, jak powyżej jest bez sensu, bo wysokość OC zależy w dużej mierze od lokalizacji.

Zapewne zainteresowani otrzymali stosownego maila od swojego klubu PZMOT.

Wygląda, że dodatkowa zniżka dla aut 25+ ale bez żółtych blach kończy swoją egzystencję.

Ale lipa.Swojej jeszcze nie zarejestrowałem gdyż już 2 rok robię remont i ciągle w głowie było aby nie rejestrować na żółte bo i tak są zniżki na bialych tablicach.Teraz jak się okaże że trzeba będzie płacić około 900 oc za samochód który tylko w weekend lub przez lato będzie uzytkowany to boli.Szczegolnie jak się ma na utrzymaniu 3 samochody.Ciekawe jak w innych ubezpieczalniach i co tak naprawdę zrobią z użytkownikami którzy płacili mniej dotychczas…

Ja na szybko sprawdziłem ofertę w axa i wychodzi mi bardzo podobnie jak obecnie w pzu + opłata za kartę pzmot.
Alternatywa pewnie się znajdzie.

Witam ta dodatkową zniżka to ciekawy temat kiedyś chciałem z niej skorzystać przy ubezpieczenia Citroen to w PZU wyszło 300 zł drożej niż w TUWie bez dodatkowej zniżki za wiek samochodu

To praktycznie niewykonalne. W TUWie musieliby dawać zniżki za długość przyrodzenia albo kolor oczu.
Mnie kiedy po raz pierwszy babeczka wyliczyła OC z tą dodatkową zniżką to się za głowę złapała i powiedziała, że za takie kwoty to ona normalnie ubezpiecza maluchy.

Wracając do tematu.
Może jest nadzieja, przynajmniej dla tych, którzy przedłużają już posiadane na tych zasadach polisy - ŹRÓDŁO.