Ciekawy jestem waszych opini nt. takich wynalazkow: http://www.auto-repair.pl/content/view/106/161/
Mam na mysli dyfer i skrzynie… teraz jest wszystko OK, ale jak pomysle ze kiedys to sie musi zuzyc to zaczyna mnie interesowac wszystko co moze odwlec ten czas
Tym bardzej ze z moja szosteczka nie mam zamiaru juz sie rozstawac
Jednak osobiscie mam duza rezerwe do wszelkich uszlachetniaczy dlatego interesuja mnie Wasze opinie…
podobnie jak w kwestii magnetyzerów: jestem stanowczo na nie!!! poczytaj sobie:
Nie polecam zadnych uszlachetniaczy..
uszlachetniacze dodają handlarze. Wlewają je przed prezentacją kupującemu samochodu. Wszystko ładnie chodzi, a potem w ciągu kilku dni eksploatacji wychodzi, że silnik nadaję się tylko do jednego: na złom!!!
nie zawsze, są wynalazki typu motodoktor, które mają np właściwości czyszczące i stosuje się je raz na jakiś czas po to aby pomóc sercu odzyskać pewne wartości tracone wraz z użytkowaniem przez tworzenie się np osadów lub zanieczyszczeń, które powstają w wynku pracy smarów, olejów itp
Moim zdaniem wybrane wynalazki mogą pomóc, ale jak to bywa nawet w aptece trza się zapoznać z ulotką i zapytać o zdanie najpierw lekarza lub wykwalifikowane farmaceuty ![]()
mysle ze jedna z lepszych metod jest poprostu czeste wymienianie olejow (filtrow o ile sa) w podzespolach ktore sa najbardziej narazone na zuzycie
i bedzie dobrze oczwiscie nie jest to gwarancja ze nigdy cos nie padnie ale napewno dobrze to wplynie na zywotnosc ![]()
Zgadzam się:)
A co tu się nie zgadzać
Przecież to oczywista prawda, tylko pytanie co ile zmieniać ![]()
no masz racje to jest dobre pytnie co ile
ja w moscie zmieniam co 2 lata czyli jakies 20 tys. kilometrow nie katujac zbyt mocno fury za czesto
tyle ze jesli jest szpera to z tego co wiem powinno sie stosowac oleje z dodatkiem teflonu… tak gdzies kiedys wyczytalem na forum sss ![]()
[quote=“WP”]
Ciekawy jestem waszych opini nt. takich wynalazkow: http://www.auto-repair.pl/content/view/106/161/
***Gdyby takie wynalazki byly naprawde dobre to producenci olejow dodawali by je od razu do swoich produktow. Wielkie firmy olejowe zanim wypuszcza na rynek jakis nowy olej, przeprowadzaja mase testow i prob, pierw w warunkach laboratoryjnycha a potem juz w elementach do ktorych olej jest przeznaczony. Takie firmy nie moga sobie pozwolic na wypuszczenie jakies kichy, po ktorej zastosowaniu zatarlo by sie pare milionow silnikow, czy przekladni bo ludzie wytoczyli by im procesy, a to wbrew pozorom bardzo kosztowna impreza dla takiej firmy. Wszelkie dodatki do olejow sygnowane przez rozne firmy “no name” to tylko naciaganie klienta na wydatki.
nie wiem czy tak do konca prawda jest fakt ze uszlahetniacze sa zle…w koncu castrola magnatec nie wydobywa sie z ziemi tylko tworza go ludzie… czyli baza do produkcji jest ten sam material a efekt rozni sie skladami i dodatkami,ktore mozna zmienic rowniez po zakupie banki z olejem stosujac odpowiednie uszlachetniacze…zaznaczam odpowiednie…i ktorych moze na naszym rynku nie ma lecz w normalnych krajach sa dostepne…wraz z odpowiedzialnie stworzona “instrukcja” co, jak, gdzie i do czego. mozna zadac sobie pytanie ..po co kupowac tani (o slabszych parametrach) olej i kupowac do niego uszlachetniacze??? stosowanie olei syntetycznych w naszych motorach chyba nie jest dobrym pomyslem , wiec mozna poprawic parametry oleju mineralnego odpowiednim firmowym dodatkiem (stp , castrol czy valvoline)… radek… kichy to chyba nikt z nas nie zalewa ![]()
jak już pisałem, nie wszystko co bdb można stosować przez cały czas ![]()
Przegladalem strone castrola - cytat z FAQ:
"Czy należy stosować dodatki do oleju?
Absolutnie nie! W oleju już znajdują się wszystkie potrzebne dodatki uszlachetniające, które zostały starannie dobrane w warunkach laboratoryjnych w trakcie opracowywania formulacji oleju. Dodanie jakiegokolwiek innego związku chemicznego (a tym jest taki dodatek) może tylko pogorszyć parametry oleju. Pamiętajmy: Jeśliby było możliwe polepszenie parametrów oleju przez dodanie tego czy innego środka chemicznego to zostałby on dodany do oleju już w rafinerii w trakcie produkcji. "
To zdanie producenta, ale chyba jednk trzeba sie tego trzymać ![]()
PS
Zadalem tez pytanie jaki olej mi poleca do skrzyni i dyfra. Zobaczymy czy/co odpisza… W automatycznym doborze oferowanym na ich stronie lata produkcji 635 dla nich to 78-89 bez podzialu na <82<, a do skrzyni zalecaja 3 rodzaje:
1.TAF-X - syntetyczny, uniwersalny (API GL4 / GL5)
2.EP 80W - mineralny API GL5
3.SMX-S - syntetyk API GL4
Wydaja mi sie troche rozbiezne te parametry ![]()
pewnie akurat takie zalegaja w magazynach… ![]()
ja kupuję tylko dobrej klasy oleje i koniec - dla mnie te dodatki nie istnieją ![]()