6" E24 Coupe 635CSi

Cześć.

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem BMW 635csi z 85roku :grinning:
Szostka została sprowadzona z Niemiec w 2010roku i nie była jeszcze rejestrowana w Polsce.
Auto w średnim stanie blacharskim jak i mechanicznym.
Jest to egzemplarz w 100% bezwypadkowy wiec jest dobra baza do zrobienia ładnego klasyka.
W planach mam ogarniecie mechaniki i przygotowania się do remontu blacharskiego.
Będę was systematycznie informował jak idą prace.

9403104 5371 U173 Z2LM 6" E24 Coupe 635CSi ECE L M 1985/07

Dane pojazdu: Wartosc
Nr.podwozia WBAEC710209403104
Kod typu 5371
Typ 635 CSI (EUR)
Typoszereg E E24
Seria 6
Rodzaj konstrukcji Coupe
Układ kierowniczy LL
Drzwi 2
Silnik M30
Pojemność skokowa 3.50
Moc 0
Napęd HECK
Skrzynia biegów MECH
Kolor Lapisblau (173)
Tapicerka (0209)
Data prod. 1985-07-02

Wyposażenie:

Kod Nazwa(interfejs) Nazwa(ETK)

S290A BMW LM-RAEDER 7JX15,225/55R15V Obr.BMW st.le.spr.gwiaz.44
S314A FRONTSCHEIBENWASCHDUESEN BEHEIZT Lusterko zewn./Zamek kier. podgrz
S350A WAERMESCHUTZGLAS GRUEN,RUNDUM Szkło izolacji cieplnej zielone
S401A SCHIEBE-HEBEDACH,ELEKTRISCH Dach przesuwno elektryczny
S481A SPORTSITZE FUER FAHRER/BEIFAHRER Fotel sportowy
S498A KOPFSTUETZEN IM FOND Zagłówki w siedzeniu tylnym mechaniczne
S510A LEUCHTWEITENREGELUNG ABBLENDLICHT Regulator zasięgu świateł
S530A KLIMAANLAGE Klimatyzacja
S708A M SPORT-LEDERLENKRAD II M Kierownica sportowa,skórzana
S915A NUR BODEN KONSERVIERT Brak konserwacji pokrycia zewn.

A do sezonu zdążysz ?

Bardzo wątpliwa sprawa.
Jak na razie planuje zrobić zawieszenie bo amortyzatorów brak,tylna belka lata skrzypi mało co nie wypadnie,tu coś puka skrzypi no i hamulce bardzo słabe.
No i najważniejsza sprawa głowica do roboty bo wałek jest już wytarty a regulacja zaworów nie pomaga…
Z blacha to jak na razie zamierzam zrobić zaprawki bo przyszłą zimą chce rozebrać auto na czynniki pierwsze i zrobić blachę.

kredyt nieunikniony :piwko:

Ja jestem właśnie w trakcie takiego kompleksowego remontu i chociaż blacha u mnie nie była aż taka tragiczna to ciągle biję się z myślami czy było warto otwierać tą puszkę Pandory :open_mouth: :v; . Życzę powodzenia w pracach i silnych nerwów przy zakupie części.

Dam sobie rade… :grinning:
Juz walczyłem z jednym projektem robiłem e30 od podstaw a teraz kolej na e24 :slightly_smiling_face:
Zdaje sobie sprawę ze jest to nie lada wyzwanie ale dam rade :grinning:

Różnica między e30 od podstaw i e24 od podstaw to jak … brakło mi kurwa porównań…

Miałem to samo napisać ale po co chłopaka dołować. :v:

Da rade, mody jest. Powodzenia :piwko:[/fade]

Ja otworzyłem - nie ma już odwrotu, trzeba skończyć :piwko:
Również życzę powodzenia :slightly_smiling_face:

Nie martw się, będzie dobrze, jak starczy cierpliwości to zrobisz. Szukanie jest kłopotliwe i czasochłonne ale graty są, tylko ceny troszkę różne od E30. Mechanika to pryszcz, galanteria to wyzwanie :wink:

Zwłaszcza zdjęcie chromów i tych listw, które są pod spodem, jak śrubki pordzewiały :smiling_imp:

Ja kupiłem w bardzo dobrym stanie blacharskim i mechanicznym ,a i tak końca wydatków nie widać ,ale walcz, zawsze jeden wariat więcej :piwko:,do zobaczenia na drodze :grinning:

Jak śrubki pordzewiały to się je rozwierca i po problemie. Gorzej z tymi aluminiowymi listwami bo to są moim zdaniem jednorazówki a nowy komplet 4szt. to wydatek coś ok. 1600zł.

Dokładnie nie pamiętam, ale chyba koszt chromów kompletu na całą jedną stronę to niecałe 4 tys zł ??

Jestem wytrwały w postanowieniach poza tym mam nadzieje ze w razie jakiś problemów będę mógł liczyć na pomoc.
Jak myślicie czy kupno używanych chromów ma sens??

W większości wypadków to jedyne ekonomiczne wyjście.

Razem z gumowo-metalowymi listwami, które są pod chromami (tudzież shadowline u niektórych) to może tyle wyjść.

Osobno chyba nie kupi

Kupi: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=5531&mospid=47202&btnr=51_0792&hg=51&fg=20