Witam.
Może ktoś jest zainteresowany. Na 90% będę miał takie nowe akumulatorki :Ni-Cd 600mAh z oryginalnie przygrzanymi blaszkami (tymi co się wlutowywuje w płytkę). Rozmawiałem ze znajomym o tym często występującym w BMW problemie - powiedział mi że nie powinno się samemu dolutowywać tych blaszek bo to bardzo skraca życie akumulatorka. Jasne że można zamontować akumulatorki w kasecie i jej przewody wlutować w płytkę - ale ja chce mieć tak jak było fabrycznie. Znajomy powiedział że mi załatwi 2 sztuki na próbe więc daje cynk bo może ktoś będzie zainteresowany - a mają kosztować jak dla mnie 20pln za 2szt.
Jak je dostane i faktycznie blaszki będą pasowały do płytki to chętnym mogę po kosztach załatwić również taki zestaw.
Podobno standardowo blaszka z jedną nogą do wlutowania jest mocowana na (-) a z dwoma nogami na (+). W tych co mam mieć i co występują w naszych BMW blaszka z 1 nogą przygrzana jest do (+) a z 2 nogami do (-).
Jeśli ktoś jest chętny to prosze o info lub ewentualnie zrobienie listy potencjalnych chętnych
bo kilka razy nie chcę mu zawracać głowy.
Nie ma problemu. Czekam tylko na własny komplecik (do e24 628CSi) i jak będzie to dokładnie to co bym chciał to dla chętnych posiadaczy BMW poproszę go raz jeszcze o potrzebną liczbę akumulatorków. Właśnie sobie czytałem na innym forum BMW ( znajomy o tym mi mówił ) że bardzo ważne jest żeby nie lutować tych blaszek bezpośrednio do akumulatorka tylko punktowo je przygrzać jak ktoś ma taką możliwość - bo temperatura lutowania jest BARDZO szkodliwa dla alumulatorka. Sam bym nie chciał żeby “zamienić siekierkę na kijek” - tam w poście (chyba z 2008.02.07 ) gościowi przygrzał blaszki do akumulatorków jakiś elektronik za 10pln, a za akumulatorki płacił po 7pln za sztukę (kupił 1000mAh) - dlatego tak się ucieszyłem że będę miał 600mAh ( bo pisano tu że takie powinny być - boję się że za duże nie byłyby prawidłowo doładowywane ) z fabrycznymi nóżkami.
Ja mam je mieć do końca tygodnia lub początku następnego i wtedy (jak sprawdzę swoje)w razie czego poproszę go jeszcze o akumulatorki dla chętnych kolegów.
Nie ma problemu - jak tylko dostanę i będą takie jak trzeba to zamówię dla innych chętnych.
Jeśli jacyś Wasi znajomi też by chcieli to niech dadzą cynk bo naprawde nie chce nadużywać dobrej woli znajomego i tylko raz mam zamiar go jeszcze o to poprosić - on bardziej hurtowo się zajmuje takimi rzeczami i to załatwi mi po znajomości.
Ja słyszałem i doczytałem się tylko o akumulatorkach ( takich czerwonych Varty jak normalne bateryjki paluszki - w poście który był przytoczony jest ich zdjęcie). I takie właśnie czerwone akumulatorki Varty są w zegarach w mojej e24.
Podobno w E30 były grubsze i niższe (może i takie znajomy by miał ale tego jeszcze nie wiem - nie pytałem go ). Ja go poprosiłem o takie jak u mnie - powiedział że powinien załatwić Varty albo Sanyo no może Panasonic. Mają mieć 600mAh, być NiCd i mieć fabrycznie przygrzane nóżki do montażu.
A co u Ciebie jest z zegarami? U mnie działały jak trzeba tylko nie dawało rady skasować inspekcji - kasowała się i za chwilę zapalała od nowa. Całe szczęście że płytka w której były akumulatorki praktycznie nie ucierpiała po tym jak akumulatorki dokonały żywota -tylko w 1 miejscu jest przerwa w ścieżce o średnicy może max.0,5mm - więc to łatwo będzie naprawić lutując. To i tak ciekawe że niby wszystko działa mimo tej przerwy na ścieżce - ciekawe co się może zmienić jak ścieżka będzie miała przejście
nie działają prędkościomierz martwy, wskazówka ani drgnie, , co za tym idzie do przebiegu podchodzę sceptycznie, nie wiem jak długo to nie działa , obrotomierz faluje ale przy przy np. opuszczaniu szyby czy hamowaniu, wrzuceniu kierunkowskazu wskazuje dobrze obroty (zgubiłem gdzieś masę ?) ?
akumulatorki nie wylały, czujnik w dyfrze sprawny (ale jeszcze raz sprawdzę). Chociaż może wcześniej jakiś rzeźbiarz coś spier…ł, bo jest jeden nieoryginalny kabelek który coś mostkuje. A ja w druciarstwie nie gustuję, więc myślę o zegarach…
Ten 1 kabelek ( u mnie zielony tak mniej więcej na środku płytki i kapnięty dodatkowo klejem ) jest oryginalny. Na mojej płytce też w zasadzie nie widać żeby akumulatorki wylały - poza tym jednym miejscem na płytce - ale przy nóżkach akumulatorków już coś widać a jak je pomierzyłem to razem mają 1.37V - czyli do kitu są
ok i tak wyczuwalna w tym aucie jest ręka Mistrza, ale walki skarpetą z piachem wchodzę w te akumulatorki, jak będziesz miał daj znać. A jak na weekendzie uda mi się coś powalczyć z zegarami to się odezwę. A na razie arbeit macht frei
Może być i tutaj chociaż żaden ze mnie sklep - (dlatego post był tam gdzie był-wg.mnie tam bardziej pasował-ale to pewnie odmienny punkt widzenia ). Sam pewnie często będę potrzebował pomocy forumowiczów więc czemu gdybym miał taką możliwość nie pomóc w tym wypadku - a dział sprzedam jest częściej odwiedzany
Ale OKI jak tak ma być.
Rozumiem . To miałeś rację! Dzięki.
Jednak wtedy to raczej będę mógł informacją pomóc bo jak mówiłem dobrej woli znajomego nie chce nadużywać, a dla niego załatwianie jakiś kilku sztuk akumulatorków to przysługa bo na pewno nie zarobek i wątpię żeby tak co jakiś czas miał na to ochotę - kilkaset sztuk - pare tysięcy to tak - ale takie jednostkowe sztuki to zawracanie głowy dla niego.
Sam już niecierpliwie czekam żeby mi moje załatwił i jak będzie git to szybko zamówię dla chętnych - bo u kolegi czasu jak na lekarstwo, a teraz troche wolniejszy jest