alarm, bateryjki do lampki w schowku i sruby do kol... e24

witam,
nigdzie nie znalazlem o tym na forum , moze przegapilem jesli tak to sorry za nowy temat, od poczatku jak kupilem szesc to mysle jak dziala alarm, bo chyba to alarm…nie chce zeby cos mi sie zablokowalo albo moze samochod przestal odpalac…hehe
moze ktos opisac zasade dzialania tego wszystkiego? bo w instrukcji po niemiecku tylko…
tylko jedno ale, dostalem dwa kluczyki i jeden ma ustawienie ''szyfru ‘’ na stale jakby , sprezynke w srodku i ten plastik na brelok ale mozna ten metalowy ''bolec odlaczyc od plastiku , tak wyglada jak by bylo ukruszone lub wyrobione, drugi kluczyk mozna sobie obkrecac na wszystkie metody szyfru i tez odchodzi od plastiku poprostu nie ma polaczenia stalego jak w zwyklym kluczu , a moze tak musi byc??
co oznacza ta lampka z boku przy klamce???
niemiec mowil ze nie uzywal tego i nie wie czy to dzialalo…
nastepna sprawa , gdzie kupic baterie do lampki do schowka bo chyba padly bo az zzielenialy cale…
no i jeszcze jedno, mozna zamowic w serwisie sruby do kol z zamkami?? dwa komplety kluczykow sie tylko ostaly ..a sruby niestety niemiec gdzies posial..po kodzie wychodzi ze byly fabrycznie ..

Witam.
Jeśli chodzi o te śruby zabezpieczające do kół ( na kluczyk ) to w serwisach już nie są dostępne - zakończono produkcję. Musisz szukać - wytrwałość popłaca. Ja też chciałem koniecznie mieć takie jak były w tamtym okresie (są ich zdjęcia w instrukcji obsługi e24) i niedawno udało mi się. Kupiłem orginalne, fabrycznie nowe (widać że nigdy nie przykręcane i całe zameczki w smarze) z kapselkami i 4 kluczykami - tylko opakowanie nie wytrzymało próby czasu :laughing:
Tak więc szukaj - może coś się trafi :grinning:

Pozdrawiam.

Żeby alarm włączyć trzbeba przekręcić zamek w drzwiach kierowcy do poziomu, to się nazywa deadlock czy coś takiego. Wtedy wkładasz klucz do alarmu, niezależnie jaki kod masz ustawiony na kluczu. Tylko nie przestawiaj później ;). Wtedy alarm zamiga, nie pamiętaj dokładnie jak ale na włączenie raz a wyłączenie dwa …chyba.
Wiem że mój ma osobną syrenkę do alarmu, pełen profesjonalizm. Coś jak z malucha.
Co do lampki to szczerze mówiąc nie wiem do czego jest i czy to jest lampka? Bo u mnie nie świeci.

Co do blokad kół to ostatnio z nich zrezygnowałem. Upierdliwa sprawa. Jak się często jeździ to męczy. Wulkanizacja, wymiana klocków itd. Za każdym razem pytanie… a kluczyk?

A przecież u mnie w garażu nie kradną kół …no chociaż…

Ja tam sobie ten kluczyk przyczepię do kluczyków od samochodu. Malutki nie powinien przeszkadzać :laughing:

ja go woziłem w schowku na narzędzia na klapie :slightly_smiling_face:

mówisz o tej wyjmowanej?

toż to lampka na akumulatory :slightly_smiling_face:

Teoretycznie można ją naprawić, kiedyś znajomy mi to zrobił, ale moim zdaniem nie warto. Kup w serwisie, podobno taniej niż na allegro.

Też dobry pomysł :laughing: . Kurcze nie myślałem że tyle sie takich zabezpieczeń naszukam. ASO ręce rozkłada - dość często to robią jeśli o starsze auta chodzi :(. Ostatnio pytałem ich o końcówki wydechu (fi46 do 628) - też nie ma już w produkcji :smiling_imp: . Albo od e28 (trochę krótsze albo używki) - ale wytrwały jestem i myślę że znajdę :wink:

Lampkę w schowku naprawiłem, 24 zł za akumulatorki, wlutowali i przysłali do domu z Warszawy :grinning: , sruby do kół , wykręciłem z innej bmw, ale to już nie orginał :frowning: ,

nr 5 - 46mm nr części 82 11 9 413 968
nr 6 - 51mm nr części 82 11 9 413 967
Są dostepne a cenę podam jutro jak będę w warsztacie

Własnie dostałem odpowiedź z BMW Polska.
Zamawialny jest tylko Zamek i kluczyk do śrub.

Ok. Ciekaw jestem co Tobie odpowiedzą w ASO. Ja wczoraj odbierająć orginalne klocki BMW(textar) na tył do e24 628CSI CS1 w Bawaria - Motors (kupiłem na aukcji za 53pln brutto :laughing: ) zapytałem dokładnie o końcówki fi46 o numerze który podałeś i facet powiedział że już nie są dostępne :smiling_imp: Mogą tylko mieć z końcówką …370 ale …368 już nie.
A śluby kupiłem takie jak na obrazku - te na górze - i o takie pytałem na Narbutta u Pań i powiedziały że nic z tego ani u nich ani w ASO.
Ale z chęcią dowiem się co Tobie powiedzą.
Pozdrawiam.

O widze że jakiś inny numer podałeś na końcówki (fi46 …968) - może zastąpiony tym - bo facet sprawdzał mi (fi46 ale numer kończył się na …368).

Np.: (rys. końcówki)
nr 6 - 51mm nr części 82 11 9 413 967 Cena z VAT: 44.16 zł

(rys. śruby zabezp.)
nr 8 z rysunku, 36 13 1 182 003 Cena z VAT: 30.23 zł
nr 7 z rysunku, 36 13 1 182 002 Cena z VAT: 86.12 zł

Tylko u mnie jest fi46 mm (628CSI) i takich tylko szukam :slightly_smiling_face:
A za komplet zabezpieczeń do kół (te górne z obrazka - to chyba numer “1”): po 4śruby,nakładki na nie,kluczyki i kapselki dałem 60pln z przesyłką - raczej nie przepłaciłem :laughing:

Tego akurat niestety nie wiem, a ceny w ETK muszę zaktualizować, dlatego nie warto do niego nawet teraz zaglądać, bo może być dezorientujący (w każdym razie cena pewnie podobna do 51mm, a dostępność ??? :wink: ).
Może Adam będzie wcześniej wiedział

To nie kumam w takim razie RealOEM, bo podaje że już tego nie ma. I gość w Bawarii jak mu podałem VIN i sprawdzał - też powiedział że już nie dostępne ( choć wydaje mi się że mówił o końcówce numeru części …368 ). Ale tak czy inaczej program też podaje że nie ma tego już :frowning:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=5181&mospid=47195&btnr=18_0466&hg=18&fg=95
Zobaczymy co Adam się dowie :wink:

BTW. W sumie dotąd w większości nawet nie zwracałem uwagi na to, jak się ma “ENDED” w RealOem do dostępności, ale raz faktycznie przekonałem się, że niestety może być tak, że zarówno polskie, jak i niemieckie ASO po miesięcznym poszukiwaniu po całym (dosłownie) świecie stwierdzają, że można sobie jedynie siedzieć, płakać i czekać na wznowienie produkcji…
Tak jest niestety z moim pokryciem siedziska.

Sam jestem ciekawy jak jest z tą końcówką rury.

A propo, może ktoś mi poleci gdzie w Warszawie mi ktoś wymieni akumulatorki w zegarach i ile to może kosztować ?

To już wiemy jak wygląda sprawa tych zabezpieczeń do kół w BMW Polska. :confused:
Adam a co z końcówkami na tłumik o fi46 ( te z numerem zakończonym na …968 ) - co Ci odpowiedzieli?

mi w bavaria równierz powiedzieli, że w ogóle żadnych końcówek nie ma, swoje dałem do pochromowania [50 zł], ale spojler nowy mam mieć w połowie maja ,więc chyba wyprodukują troche.

Zrobi Ci to każdy warsztat naprawiający telewizory i radia.

Niezamawialne.