Witam wszystkich,
po wielu pracach nad moją 628CSi, zaczęło już nam ( mi i tacie ) brakować tego, czym moglibyśmy się zająć, a miłość do E24’ki rosła z miesiąca na miesiąc. Z tego powodu podjęliśmy trochę wyższe wyzwanie. Stwierdziliśmy, że zajmiemy się również E24 CS1, natomiast w innym, bardziej sportowym wydaniu, M635CSi. Nie chcemy jeszcze robić wyścigówki. Dążymy do doskonałego stanu i oryginalności. Prace nad “Pontonikiem” skończyliśmy mniej więcej w marcu. Od razu zacząłem szukać M635’tki spełniającej nasze oczekiwania. Przeglądałem wszystkie możliwe miejsca, allegro, eBay, mobile, autoscout24 i wiele wiele innych. Dzwoniłem do ludzi ( dzięki temu poprawiłem swój niemiecki ), licytowałem na wielu aukcjach ( koszty rozmów również są zawarte w ogólnym koszcie auta ). Po około dwóch miesiącach poszukiwań znalazłem to, czego szukamy. Czyli :
- przebieg do 200 tyś km ( ta ma 89 tyś km. )
- skóra, byle nie czarna ( nutria, bufallo )
- książka serwisowa ( jest )
- możliwie najmniej rdzy ( zero rdzy, błotniki przednie oryginalne )
Auto jest z Włoch. Na początku baliśmy się tam jechać, nie dość że auto może być w tragicznym stanie ( mimo tego, że mówią zupełnie co innego ), to jeszcze koszt samego dojazdu na miejsce jest bardzo drogi. Aby nie wrócić z pustymi rękoma, podzwoniłem po niemczech i ustaliłem spotkania. Czas ruszyć w drogę ! Wyjazd był o godzinie 6:18, dnia 20.05.2010 r. ( mam zdjęcie każdego odcinka drogi, wszystko zapisane z każdym szczegółem, była to podróż życia ). Mieliśmy obejrzeć auto pod Berlinem, ale i tak i tak trzeba by było je całe malować, więc sobie odpuściliśmy. Zobaczyliśmy auto w Norymberdze, niestety nie spełniało naszych oczekiwać, ale zobaczyliśmy świetny warsztat samochodowy, w którym były tak niesamowite auta, że opadły nam szczęki. Na sprzedaż była bordowa ( oryginalny kolor biały ) M’ka z końca 1986roku z katalizatorem. Stan nie był zadawalający. Przebieg to 270 tyś km… Niewiele myśląc, pojechaliśmy dalej.
Następnego dnia dojechaliśmy do docelowej M’ki, cena była bardzo rozsądna. Gdy dojechaliśmy na miejsce okazało się, że sprzedający ma dwie ! Jedna, to produkcja na Włochy, druga na Niemcy, Auto sprowadzone, nie było do końca takie jakbyśmy chcieli, było malowane, do poprawek. Przednie błotniki były zardzewiałe. Biorąc pod uwagę resztę, miała ona 60 tyś przebiegu z książką ! Osoba ma auto dalej na sprzedaż, więc jeżeli ktoś będzie chciał, to można zapytać na priva ![]()
Dnia 22.05 około godziny 12:00 dotarliśmy do Polski. Auto było wiezione na lawecie. Zostało zarejestrowane 26.06 i rozpoczęto prace !
http://picasaweb.google.pl/Matmoroz/ZaOzoneRejestracjeM635CSi#
Jak dla mnie, największą jego wadą jest to, że miał telefon i dziurę na dachu, oraz źle zamontowaną antenę do radia. Pozostały dwie dziury, które ładnie zaślepiłem, ale myślę, że trzeba będzie zacynować i pomalować niektóre miejsca. Chromy są idealne, podobnie jak gumy i reszta. Nigdzie nie ma rdzy, jedynie co, to dół pasu tylnego ma dwa wgniecenia, za niedługo będą one naprawione i pomalowane. Bak wgnieciony, natomiast razem z autem dostałem nowiutki prosto z serwisu. Wystarczyło tylko wymienić. Auto stało najprawdopodobniej przez 3 lata. Na pewno było odpalane, natomiast paliwo w baku nie zostało przez ten czas wypalone.
Gdy odpalaliśmy auto, nie byliśmy zadowoleni z pracy silnika. Wymiana baku : http://picasaweb.google.pl/Matmoroz/WymianaWgniecionegoBakuM635CSi#
Gdy wylaliśmy paliwo na którym go odpaliliśmy na początku, było gorsze niż kwas. Wymieniliśmy też świece. Po pierwszej jeździe : http://www.youtube.com/watch?v=aS6GTOOaInE
Okazało się, że uszkodzona jest wiskoza. Z pomocą przyszedł Miłosz. Jeszcze przed zakupem spisałem sobie wszystko, co jest nie tak w tym aucie, i trzeba będzie wymienić, bądź naprawić. Lista zaczęła się zwiększać.
http://picasaweb.google.pl/Matmoroz/PierwszeLekkieWyczyszczenieBMWM635CSi#
Wszelkie wady w samochodzie to :
- zamontowany system telefoniczny ( podziurawiona konsola, połamane trochę plasticzków przy montażu, oraz dziura w dachu :lup: )
- system audio Pioniera ( świetny, jakość dźwięku porównywalna do systemu Logic 7 w E61’ce ) niestety, źle zamontowany, tylne głośniki podziurawiły blachę na których się opierają tylne fotele, a manualna antena w przednim błotniku zamontowana tak, że musiałbym dziurę przesunąć, aby zamontować coś oryginalnego.
- zardzewiały tłumik, dziwnym trafem, zardzewiał od zewnątrz ! Najprawdopodobniej o coś zahaczył.
- wygięty bak
- dwa wgniecenia w pasie tylnym
- OBC II nieodbierający sygnału ( pewno sprawa płytki )
- uszkodzony pływak ( kwas tak zadziałał na niego, że przestał podnosić się do góry
) - olej cieknący z silnika !!!

- uszkodzone światła przeciwmgielne
- uszkodzone światło długie
- niedziałająca klimatyzacja
- plastik słupka bocznego odchodzi
- jedna tylna szyba się blokuje
- odklejony tylny spojler
i wiele innych pierdółek.
http://picasaweb.google.pl/Matmoroz/BMWM635CSiUszkodzeniaCzesciINaprawy#
Zacząłem zbierać wszystkie potrzebne części. Zebrałem :
- Becker Mexico 611 ( porządne radio musi być )
- oryginalne głośniki BMW z E24 na tył i przód ( może to dla niektórych przesada, ale właśnie na tym mi zależy )
- konsola główna nutria ( akurat jakimś trafem znalazła się na eBay’u )
- tylna część dywanu ( po prostu mialiśmy wielkie szczęście ! )
- części dywanu osłaniające głośniki ( również wielkie szczeście )
- przeciwsłonecznik ze strony pasażera
- teleskop od maski
- przycisk od klimatyzacji ( znalazłem w swoich gratach )
- oryginalną, nowiutką antenę hirschmann 6000 EL. dedykowaną do BMW, która wygląda identycznie jak moja w 628CSi
- oczywiście bryleczek ///M
oraz trochę innych.
Teraz z autem jest dużo lepiej, wygląda mniej więcej tak, ale więcej opiszę później ![]()
Enjoy