Witam, mam chyba jakiś defekt w układnie chłodzenia ponioeważ wskaźnik temperatury ustawia się zwykle nieco dalej niż na połowie skali - tak na 3/4 - inaczej mówiąc nie trzyma pionu. Wydaje mi się, że to trochę za ciepło. Raz, w dużym korku doszło prawie pod max. ale kontrolka się nie zaświeciła - tam chyba jest jakaś ostrzegawcza dioda, prawda? W każdym razie woda mi się nie zagotowała - jeszcze… Jak jest bardzo ciepło i jadę z włączoną klimatyzacją silnik łapie wyższą temperaturę. Moje podejrzenia to mało już skuteczna wiskoza wiatraka, może jakieś zanieczyszczenia w ukłądzie chłodzenia, a może Wy macie jakieś sugestie? Ktoś już miał podobne objawy, bo na forum nic nie znalazłem. Będę wdzięczny za pomoc i sugestie?
Po mojemu -wisko.Możesz jeszcze przepłukać chłodnicę z zewnątrz myjką ciśnieniową z owadów ![]()
Chłodnica z zewnątrz wygląda jak nowa, apropos wiskozy ktoś ją wyciągał? Trzeba chyba wymontować chłodnicę, ale czy tylko to?
duży klucz (niepamiętam numeru) i odkręcasz przy bloku, żadnej chłodnicy nie ściągaj ![]()
tylko pamiętaj że tam jest lewy gwint
![]()
ja też mam tak, na początku jazdy strzałka dochodzi do jakiś 2/3 skali, (moment zanim visko załapie o co chodzi
), ale później strzałka stoi już idealnie na środku skali
, jest to moim zdaniem normalne…
Visko, a odnosnie klimy
Włącza się wentylator skraplacza
Poza tym w wersjach z klimą, jesli wskazówka przekroczy 3/4 to wentylator elektrycny powinien się załączyć automatycznie. Podjedż kiedyś do mnie, to oblukamy co się dzieje ![]()
O, dzięki to może dziś? Dogadamy się telefonicznie.
Sprawdż sobie jeszcze ewentualnie czujnik temperatury w układzie , bo u mnie też tak szalała wskazówka pomomo wymiany visca . Mechanik obejżał wtedy czujnik i okazało sie , że jest od dwulitrowej Omegi
. Po wymiane tego dziadostwa na właściwy - jest spoko ![]()
Nikt jeszcze nie wspomnial o termostacie - ja bym od tego zaczynal - moze sie do konca nie otwiera…
Dziś Adam dokonał lustracji - przy okazji Adam, dzięki za pomoc. Wiskoza wydaje się być OK. Prawdopodobnie uszkodzony jest regulator obrotów wiatraka klimy - załącza się dopiero gdy temperatura wzrasta powyżej 3/4 podziałki. Zresztą nie można do końca ufać wskazaniom zegra temperatury, bo być może też szwankuje - można to wnioskować po drganiach wskazówki tem. przy włączonym kierunkowskazie. Poza tym chłodnicę warto umyć oraz oczywiście sprawdzić termostat. Myślę, że to na początek a później ewentualnie wiskoza.
Przy okazji okazało się, że moja 6stka nie brzmi jak 6stka ??? ![]()
A ja się tak cieszyłem…
Vsko bardzo ładnie się załącza. Na moje pierwszym elementem byłaby wymiana termostatu i umycie chłodnicy. Jesli to nie pomoże, to sprawdziłbym zegary. Tak na marginesie właśnie zegary prawdopodobnie oszukują, bo temperatura idzie prawie na maxa, a pod maską wygląda, że jest ok. Ale nie ma co gadać tylko wziąć się do roboty ![]()
OK, ok już się biorę
Mam w związku z tym pytanie, gdzie szukać termostatu - tylko bez śmiechu proszę ![]()
Dzieki za podpowiedz jak dostac sie przez “nerki do chłodnicy” ![]()
Niestety nie udało mi się dziś wyjąć tego regulatora obrotów wiatraka klimy, czy może ktoś z szanownych popowiedzieć jak go wypiąć - tam jest chyba gnizado z wtykiem oraz kilka (chyba 3) przewody idac z drugiej strony do wiatraka - da sie to rozpiąć czy mam ciąć?
Jesli drga Ci przy wlaczonym kierunkowskazie to masz problemy z masa!!
Regulowales ostatnio zawory??
jak kiedys po sciagnieciu dekla glowicy nie zalozylem na jedna z nakretek przewodu masowego, wskazanie temperatury chodzilo razem z kierunkowskazem oraz podnosilo sie mocno przy wlaczonej dmuchawie lub ogrzewaniu tylnej szyby, jak wlaczylem wszystkie swiatla i odbiorniki elektryczne to dochodzilem do czerwonej kreski.
Masa jest przykręcona, bo to już sprawdzałem przy lustracji. Termostat znajduje się tam gdzie pokazałem, ze masz uszkodzoną śrubkę od odpowietrzania układu chłodzenia, to znaczy nad wiatrakiem
Odnosnie regulatora obrotów dmuchawy skraplacza klimatyzacji, trzeba zdjąć lewą atrapkę z tym, że musisz odkręcić kerunkowskaz, który mocowany jest od wewnątrz.
proszę nic nie tnij, to jest auto, które się rozkłąda jak klocek lego ![]()
Problemy z masą??? Fakt, ostatnio schudłem ![]()
Zawory muszę właśnie wyregulować, więc może po zdjęciu i ponownym założeniu obudowy, przewodów wszystko wróci do normy.
Tak, atrapę już zdjąłem - nic nie połamałem, a śrubki nie były jakoś strasznie zapieczone jedynie dość trudno dostępne. Nie wiem jednak jak wyjąć mówiąc inaczej odpiąć ten regulator - ale może dlatego, że wczoraj ok. 23 miałem słabe światło w moim garażu - muszę zainwestować w lampę przenośną ![]()
Prawdą jest, że masa jest winna temu co się dzieje. Ale te same zegary w kazym aucie będą inaczej reagować.