Sam jestem w trakcie ogarniania L6 tylko rok młodszego, wyposażenie bajka, jedyny minus tak naprawdę ta skrzynia automat. Moim zdaniem tapicerka poza fotelem kierowcy do odratowania, ja bym spróbował zrobić jej małą renowację i myślę, że efekty byłyby zadowalające co do sprzedawcy to ja swoją kupiłem u niego i w zasadzie mogę polecić, choć tej sztuki nie widziałem bo sprowadzona już po zakupie mojej, powodzenia!
Ja mam L6 z 1988 (VIN 3267374), różnica na pierwszy rzut oka tylko taka, że w 1987 były znaczki L6 a u mnie jest emblemat 635 CSI (klapa oryginalna), za to na naklejkach od wewnętrznej strony drzwi jest L6 zapisane i konfiguracja się zgadza, co do automatu to chyba faktycznie zawsze był w L6 (poprawcie mnie jeśli jestem w błędzie), mi chodziło bardziej o to, że ten automat starszego typu jakoś fajniej jechał, ale to może być subiektywne wrażenie
To może lepiej poczekać i trafi się w końcu coś z manualem. Bo różnica w sprincie do setki jest spora. Z tego co pamiętam manual 7,5 sek a automat 9,1 sek.
Właśnie kwestia jak często będziesz sprintował?! Teraz zauważyłem, że w ogłoszeniu jest chyba błąd bo to ma raczej 185 a nie 218 koni?
Przy okazji → czy 4HP22 bez pokrętła jedzie tak jak odpowiednik z pokrętłem w trybie ekonomicznym???
Samo pokrętło fajny gadżet i na sporcie są jakieś wrażenia
Wracając do tematu obejrzyj sobie tą szóchę i może Ci podejdzie, udokumentowana historia i autoryzowany serwis do końca na mnie robią wrażenie, ja ze swojej jestem overall zadowolony, ale zastrzegam, że nie kupiłem jej do upalania tylko traktuje ją jako dyliżans
Najlepiej by było jakbyś przejechał się automatem i manualem.
Ja jako zagorzały miłośnik skrzyń manualnych i pomimo gorszych osiągów skrzyń automatycznych będę ich bronił bo po prostu naprawdę fajnie działają.
Ja za to uważam, że automaty w BMW fajnie pracują dopiero od modeli E46, E38 i E39. Ostatnio bujam się E34 w automacie który ma te same wady co w E24, jest powolny i muli przy starcie.
Automaty z ostatnich lat produkcji, ale nie wiem od którego roku, mają 8,6 albo 8,7 do setki (mój jest 87 i w instrukcji tak właśnie ma napisane). Pokrętło na Sport bardzo się przydaje, dużo wyżej zmienia biegi i potrafi przytrzymać obroty. Więc jeśli automat, to lepiej z pokrętłem.
Ja szukałem manuala i w końcu kupiłem automat…
Co do wyposażenia to komplet chyba, nawet pamięć foteli jest. Ale nie ma sportsitzów, a ostatnio miałem okazję siedzieć w takich zwykłych fotelach po raz pierwszy i różnica jest porażająca. Nie przypuszczałem, że aż taka.
Przy starcie nie jest szybko, tutaj się z Mariuszem zgadzam no i prędkość maksymalna jest niższa - to są wady automatu.
Co do samej zmiany biegów według mnie jest szybko ,nie ma co prawda tej płynności co w 8 biegowym lexusie is 200t z 2015 i szybkości co w cooperze z 2014 ale w porównaniu do mercedesów w204 z 2008 i 2012 jest wprost zajebiście. Redukcje są najlepsze.
To jest jedyny automat oprócz lexusa i mini coopera który mnie nie wkurza a ma 31 lat.
W takim razie jeśli nie sprzeda się do weekendu to pojadę obejrzeć i pewnie kupię Auto ma służyć jako normalny pojazd do przemieszczania się, często na autostradzie Tarnów-Monachium czyli 1100km (10-15 razy rocznie). Broń Boże jakieś “upalanie”. Lubię niezłe przyspieszenie ale bez przesady. Aktualnie mam 740i '95 w manualu i to ma kopa ale i tak w sumie nie wykorzystuję całej tej mocy.
Nie będę się ścigał z Leonami, Octaviami bo nie do tego służy E24.
Ma to byś wygodny samochód na autostradę i czasem miasto.
Nie chcę też robić z niego “igiełki” bo wtedy to szkoda by było go używać. Ma być sprawny mechanicznie, ładnie wyglądać i żeby nie zawiódł w trasie.
Też tak myślałem przed kupnem - nawet silnik nie był u mnie priorytetem i zupełnie poważnie rozważałem 628, dochodząc do słusznego skądinąd wniosku, że nie będę klasykiem szalał Życie trochę to zweryfikowało. Nikt nie mówi o ściganiu i slalomach między autami, ale nie ukrywam, że miło czasem pokazać że dziadzio daje radę Tyle, że coraz uważniej trzeba patrzeć co stoi obok
W pewnym momencie zauważysz że to oni ścigają się z Tobą :), Podjeżdża A8 - kierowca pozdrawia łapą że masz ładne auto, podjeżdża X6 - paluch w górę, podjeżdża VAG TDI… i o mało dpfa nie wypluje na czerwonym