[elektryka]Niedzialajace wskazanie chwilowego zuzycia paliwa

uff nareszcie inny post jak “rurka” :laughing:

Dałeś radę w końcu :question:

Jestem coraz blizej, juz wiem na ktory kabelek wychodzacy z sterownika mam przylozyc napiecie aby wskazanie pracowalo, zachowuje sie wtedy proporcjonalnie to warunkow jazdy wiec zbiera prawidlowo informacje ale sa one nieprawdziwe i zalezne od napiecia jakie przylozylem. Niestety jestem w pracy daleko od 6, wracam za tydzien i pierwszym krokiem bedzie wymiana sterownika, juz zorganizowalem drugi.

Biore pod uwage mozliwosc ze zbiera prawidlowo sygnaly z pod maski i nie przeksztalca ich dalej.

W kazdym razie od sterownika w strone zegarow i BC wszystko dziala w 100% OK.

Rozpisalem sie a w sumie odpowiedz na pytanoie brzmi NIE, nie dalem rady :slightly_smiling_face: … jeszcze.

A wiesz może czy prędkościomierz tez idzie przez sterownik :question: Czy bezpośrednio :question:

Przede wszystkim Motronic i L-Jetronic jest inaczej. W L-JET obroty i predkosc ida bezposrednio i lacza sie z sygnalem ze sterownika juz w zegarach. Na wtyczce sterownika jest taka dodtakowa mala wtyczka na trzy kable, ekonomizer, obrotomierz i zasilanie sterownika.

Nie wiem jak jest w Motronicu ale z tego co pamietam tej malej wtyczki nie ma tam wcale.

Chodzi mi o L-Jeta. Nie mogę dojść do ładu z prędkościomierzem. Wszystko działa oprucz prędkościomierza. Czujnik w syfrze sprawny zegary też, bo w innym aucie działają :smiling_imp:

Mialem juz tak w E30 320i mojej mamy, finalnie okazalo sie ze ktos z jakiegos powodu lutowal kabel od czujnika w miejscu ktorego nie bylo widac na pierwszy rzut oka i zle zabezpieczony lut skorodowal.

Hmm… Z czujnika przewody idą bezpośrednio do zegarów poprzez bezpieczniki :question:

Z tego co wiem to tak, jak popatrzysz na plytke w zegarach i pojdziesz po sciezkach to mozesz znalezc nawet w ktory to kabel we wtyczce. W ten sposob znalazlem kabel od ekonomizera.

Tak tez zrobię :sunglasses:

E U R E K A !!!

Wczoraj wieczorem po kolejnych kilku godzinach z miernikiem oscyloskopem i tysiacu porad moje wskazanie zuzycia paliwa DZIALA :slightly_smiling_face:

Nic sie nie zepsulo tylko ktos kiedys namieszal i to tak , ze nie zostawil po sobie zadnych sladow. Wyrwal mu sie kabelek w wiazce w komorze silnika i tak ladnie obcial i zamocowal we wtyczce sterownika silnika , ze wszystko wygladalo jak nieruszane - niestety zrobil ladnie a nie pomyslal i wpial sie w zly pin we wtyczce. Najprawdopodobniej kozystal ze schematu silnika z Motronikiem na przeplywomierzu 0 280 203 018.

W kazdym razie chodzi jak nalezy BC wszystko elegancko liczy, dla testu udalo mi sie na 10km odcinku ozyskac srednie spalanie w jedna strone 16,6 a spowrotem 8,4 L oczywiscie na 100km, wyskoczenie poza te widélki moja 628CSi przy jezdzie na zwyklej polskiej drodze jest raczej niemozliwe.

Kiedy z radosci pojechalem zatankowac w nagrode Pb98 do pelna okazalo sie ze wskaznik paliwa zostal na 40L ktore byly w baku przez cala zime i nie ma ochoty pokazac ani troszke wiecej - no coz - musialo tak byc bo inaczej dzialalo by mi pierwszy raz w historii tego E24 WSZYSTKO :astonished:

W motronicu jest tak samo.

[quote=“MIŁOSZ”]
E U R E K A !!!

Wczoraj wieczorem po kolejnych kilku godzinach z miernikiem oscyloskopem i tysiacu porad moje wskazanie zuzycia paliwa DZIALA :slightly_smiling_face:

Nic sie nie zepsulo tylko ktos kiedys namieszal i to tak , ze nie zostawil po sobie zadnych sladow. Wyrwal mu sie kabelek w wiazce w komorze silnika i tak ladnie obcial i zamocowal we wtyczce sterownika silnika , ze wszystko wygladalo jak nieruszane - niestety zrobil ladnie a nie pomyslal i wpial sie w zly pin we wtyczce. Najprawdopodobniej kozystal ze schematu silnika z Motronikiem na przeplywomierzu 0 280 203 018.

W kazdym razie chodzi jak nalezy BC wszystko elegancko liczy, dla testu udalo mi sie na 10km odcinku ozyskac srednie spalanie w jedna strone 16,6 a spowrotem 8,4 L oczywiscie na 100km, wyskoczenie poza te widélki moja 628CSi przy jezdzie na zwyklej polskiej drodze jest raczej niemozliwe.

Witam . Miłosz proszę o pomoc.
BC pokazuje temperaturę, ilość paliwa pozostałą w zbiorniku, data, godzina–nie pokazuje prędkości zużycia paliwa. Prędkościomierz działa ekonomizer na desce działa, prędkościomierz działa. Silnik 3,5 Motronik 86r komp. 059.
W poszukiwaniu sterownika BC po stronie lewej znalazłem to co na zdjęciu.
Wszystkie wtyczki były odpięte, po podłączeniu żadnej reakcji auto jeździ tak samo, wskazań prędkości i zużycia na BC brak.
Poprzedni właściciel podobno rozłączył to bo alarm powodował że auto gasło kiedy chciało,
po podłączeniu wtyczek nic się nie dzieje. Z tego co zauważyłem prawdopodobnie brakuje jakiegoś urządzenia dźwiękowego. Jest wolna wtyczka przy kablach do cz. temperatury.
Poradź gdzie szukać, gdzie sprawdzić napięcia, bezpieczniki itp.

To jest mocno inny problem niz wczesniej opisywany, zegary dostaja wszystkie informacje skoro ekonomizer pod obrotomierzem pracuje.
Ja mam BC1 a ty masz BC2 to tez zasadnicza roznica, ja z BC2 nie mialem zbyt wiele do czynienia.

Droga dedukcji

1. Sygnal w zegarach jest
  2. polaczenie sterownika BC z panelem BC jest OK, bo pokazuje inne rzeczy

Zostaje wiec, polaczenie sterownika BC z zegarami (zolta wtyczka w zegarach), lub awaria Sterownika BC lub zegarow. Nic poza tymi trzema nie przychodzi mi do glowy.

Dzięki za odpowiedź.
BC nie wyświetla wskazań związanych z prędkością- spróbuje poszukać w liczniku.
Rozumiem cz. zamontowana pod deską po lewej to wyłącznie alarm.
Jedna wtyczka ma obcięte dwa zielone kable.
Może ma ktoś opis, schemat fabrycznego alarmu.

Ta czesc pod kierownica to caly sterownik BC, a zielony kabel zwiazany jest u mnie z funkcja blokady samochodu gdy wpisany jest kod przeciwkradziezowy. Z tym, ze jak sie to rozetnie to samochod nie zapali, zeby to obejsc trzeba odciac obydwa zielone ze sterownika i zewrzec. Moze masz ominiete to inna droga lub nie jest to rozwiazane identycznie jak w BC1.

Prawdopodobnie ktoś kiedyś musiał zmienić prędkościomierz. Żeby to działało należy w tym celu zrobić zworkę pomiędzy pierwszym a drugim pinem w prędkościomierzu.
Powodzenia :piwko:

Są to kable od pompy paliwa - ówczesny imobilizer :grin:

Faktycznie zielone kable obcięte i zwarte. Przekaźnik do którego są podłączone (przekaźnik w środku sterownika alarmu) jest zwarty tzn. jeżeli nie jest podłączone napięcie do cewki atu powinno odpalać- ciekawe dlaczego zostało obcięte.
Okazało się ze jest obcięty również kabel brązowo zielony na którym jest napięcie po włączeniu zapłonu. Po podłączeniu kabli żadnych zmian.

Adam piny o których piszesz są opisane na liczniku czy trzeba je znaleźć- jak? Która wtyczka na liczniku.

Zdemontowałem licznik. Prędkościomierz jest włożony do obudowy i połączony przez wsuwane złącze. Jedno złącze było mocno zaśniedziałe (zielone). Wyczyściłem wszystkie złącza, przy okazji to samo zrobiłem z obrotomierzem. Do prędkościomierza podłączona jest niebieska wtyczka, kable pierwszego i drugiego pinu podłączone są do BC. Nie robiłem zworki bo nie byłem pewny czy o te kable chodzi, kable zaznaczyłem (jest do nich dostęp od strony radia)
Przy składaniu okazało się że do licznika nie był podłączony kabel brązowy pojedynczy z niebieską wtyczką .
Efekt – BC wskazuje prędkość, zużycie paliwa itd.-- działa.
Brakuje mi sygnalizacji dźwiękowej „GONG” - może ma ktoś na zbyciu.
Dzięki za pomoc.