Czujnik przepustnicy wymienilem i nic, zrezygnowany rzucilem temat na niemieckie forum E24 i ku mojemu zdziwieniu dostalem natychmiastowa odpowiedz, a pomysl zupelnie inny niz te wokol ktorych krazylem.
tak w temacie zegarów to ja też mam pytanie, czujnik temp. czasami się zawiesza ale jak go “pukne” to wskakuje i jest git (to jest sprawa prosta powiedzmy , że bateryjki albo zimny l.) ale jest coś ciekawszego, od momentu jak nabyłem 6 licznik kilometrów przekłamywał o 20 km (jadę 120 a pokazuje 100)i robi to do dziś, a to raczej związane jest chyba z jego kalibracją, zastanawiałem się czy to od innego modelu, czy cóś, raz wyjąłem go rozkręciłem na części i nie znalazłem nic co przypominało by regulację
Licznika sie nie kalibruje, a przeklamanie nie moze byc wynikiem zadnego zimnego lutu, ani innego problemu na kablach bo wskazanie jest liczone na dyfrze impulsowo, jak napiecie za bardzo spadnie to licznik spada na zero, na skraju wskakuje na pozycje i spada tam i spowrotem, nie tak rzadko mozna to zobaczyc w BMW.
Po pierwsze wiec problemem moze byc za duza srednica kol, wrzuca sie na sile 17 czy 18 cali, pozniej nie chce sie do przesady niskich opon i klops, kolo kreci sie wolniej a licznik pokazuje mniej, u Ciebie tak na oko po zdjeciu smiem podejrzewac ze moze to byc ten problem.
Druga sprawa to pytanie z czym porownywales, jak z E30 na czesto spotykanych 195/50 R15 ktore sa o wiele za male to sprawa jasna
Mam podreczna nawigacje w laptopie ktora wylicza dokladna realna predkosc, zarowno w E28 , E24 jak i E32 ojca blad licznika wynosi okolo 8 km/h ale w druga strone to znaczy przy 100 km/h pokazuje okolo 108km/h (wszedzie kola prawidlowe)
Koła mam ok. tzn. 235/45/17, wcześniej na TRX 220,55,390 było tak samo, porównywałem, z matizem i felicją, zresztą ta róznica jest wyraźnie wyczuwalna to nie jest parenaście km do 20 tylko bite 20 km/h , co najdziwniejsze komputer pokazuje dobrze tzn. jak ustawie sygnał ostrzegawczy na 120 do bimba jak na liczniku jest 100.
a może masz założony prędkościomierz ze skalą do 240km/h (np. od e28 518 ) zamiast ze skalą do 260 km/h i może tu jest pies pogrzebany. Jak wskazówka pokazuje 100km/h to może odpowiada 120 km/h dla skali do 260km/h. Tak sobie kombinuje. Generalnie ja bym skołował drugie zegary i sprawdził.
Taką mam koncepcję
każdy licznik w E24 i E28 tudzież E23 ma tzw. Codierstecker(wtyk kodujący?) w starszych wersjach w postaci plastikowego wtyku za obrotomierzem, w nowszych inny kształt i chyba coś z elektroniki też.
BTW również tzw. BCII czyli duzy komputer posiada Codierstecker
niestety nie, Codierstecker jest dedykowany do danego modelu pojemności, ma specyficzne cechy, jesli możesz spojrzeć w ETK to znajdziesz tam dedykowane do pojemności, cena coś koło 40 Euro
Mysle Greg , ze znow rozbiegamy sie w pojeciach, nie jestem wszechznawca ale. Codierstecker to wiem ze w zegarach jest i odpowiada za kilka drobiazgow, nie wiem tez czy czasem nie za impulsator obrotomierza, wtedz trzeba go spasowac na 6 lub 4 cylindry.
Co do predkosciomierza, to sygnal impulsowy zbierany jest w tylnym moscie poprzez sensor obrotow lopatki ktora kreci sie razem z lewa polosia (Mowie o E28 i E24 po 1982). Zaleta tego systemu jest ogromna bo bez wzgledu na przelozenie skrzyni biegow i tylnego mostu lopatki kreca sie najzwyczajniej wraz z predkoscia tylnej polosi i predkosc pokazuja dobra niezaleznie od tego co dzieje sie wczesniej. Mozesz zalozyc do 520 skrzynie od 525i i tylny most od 635CSi i recze Ci ze niedotykajac zegarow predkosc bedzie poprawna, jedyny dylemat to rozmiar kol ale akurat wszystkie seryjne E24 mialy 205/70 R14 lub porownywalne wiec roznic zadnych byc nie powinno.
Sprawa wyglada inaczej w E12 i starej E24 bo tam predkosc pobierana jest ze skrzyni biegow i zmaiana mostu prowadzi do przeklaman.
nie upieram się, że Codierstecker dotyczy całych zegarów czy li tylko obrotomierza, jedno wiem z autopsji jesli zmieniłem Codierstecker z ety do m30 2,5 litra to prędkościomierz przekłamywał o 20 km w górę. Nie zmieniałem zegarów tylko ten “plastik”
wniosek z tego taki, że powinienem sprawdzić najpierw inne zegary (których nie mam), a potem jak okaże się, że jast git próbować zamienić ten Codi…coś tam i sprawdzać dalej, no Panowie to kto ma leżące zbędnie zegary?
mam takie w ktorych nie dziala wiele rzeczy ale predkosciomierz chodzi akurat bez zarzutu, pochodza z 635CSi 1983 ze skala do 240km/h , jak chcesz to w nastepny weekend moge Ci wyslac.
Niemieckie pomysly na nic sie nie zdaly: Mam 2 przeplywomierze, 3 czujniki polozenia przepustnicy, 3 komplety zegrarow, miernik kable fajny garaz mija rok a ta pierdolona wskazowka ani drgnie, powoli trace cierpliwosc, dodam ze studioje elektrotechnike - chyba musze zrezygnowac
Przeprszam - juz nawet doszedlem co zrobic zeby sie podniosla, wystarczy wsadzic rozladowany stary akumulator ktory ma na tyle energii zeby zapalic kontrolki a nie ma sily przekrcic rozrusznikiem, wtedy jak przekrece stacyjke na rozruch swiatelka gasna i … !!! podnosi sie wskaznik zuzycia paliwa na maximum!!! jak mi ktos pomoze rpozwiazac ten problem to chyba ozloce!!!