BMW nigdy nie budowalo 6cio cylindrowych silnikow w ukladzie V przynajmniej nie w latach 1960-2000 poza tym okresem jestem bardzo malo obeznany.
no własnie tak myślałem… ostatnio szwagie mowił, ze jego kumpel kupił 6 z 3.5 V6.. i sprawdzał nawet u smorawińskiego bo powiedziałem ze raczej takiego silnika w 6 oruginalnie nie było i sie przestraszył i poleciał sprawdzić i niby OK.. 6 przyjechała z niemiec i tam niby była zarejestrowana jako zabytek… Niedługo się spotkam z tym kolesiem i obejrzę tą 6 i zrobie fotki…
a wiesz co zmieniali jakieś drastyczne cięcia
[/quote]
http://sweb.cz/Jiri.Ryz/foto_soubory/image010.JPG
E24 BMW650
Tylko trzeba zmienic przejscia elektrzczne
to znaczy ze silnik normalnie sie zmiescil
bez przerobek karoserii ![]()
A właściwie to dlaczego zmienili silnik M30 na 3.4 l??? Ja mam ten 186(lub 184)km/290nm. ? Co było tego powodem, poprzedni miał 217(lub 218km)/310nm ? Tak było chyba przez chwilę (i się załapałem
) a potem z powrotem było więcej…??
Pare prototypuw zrobili w BMW ale s czestiami z siedemki
Zarowno silnik 3,5 jak i 3,4 ma w wersji bez kata 218KM. 185KM ma silnik z katalizatorem, a mniejsza moc jest zasadniczo spowodowana zmniejszeniem stopnia sprezania z 10:1 na 8:1 .
Z 3,5 zmniejszono na 3,4 ze wzgledu na to ze silnik byl “przewiercony” podobne problemy jak w M20B25, pekaly glowice krzywily sie, znacznie czestrze byly wymiany chocby samych uszczelek pod glowica w serwisach. Minimalne zmniejszenie pojemnosci zaowocowalo brakiem wyzej wymienionych problemow. Wielu uwaza ze te prawdziwe 3,5 z baranowym kolektorem dolotowym na L-Jetroniku chodza o wiele agresywniej pomimo tej samej mocy - sam nie mam dosc doswiadczen ze starszymi M30 aby moc to potwierdzic.
masz milosz racje z tym ze 3.5 na baranach chodzi super . moja byla 635 79 rok a obecnie marcina d. chodzi naprawde agresywnie . rozpedzala sie od 160 do 230 w mgnieniu oka (dalej sie balem bo byly stare opony aczkolwiek spokojnie mogla jeszcze troche podgonic) i to na 4 biegowym manualu.
co daje tak nieodizolowany stozek? przeciez pod tak ciasna maska to ukrop-powietrze jakies ten silnik chyba wciaga.. czy nie?
Z calym szacunkiem ale jak zobaczylbys reszte auta… Zobacz maja w galerii na swojej stronie wiecej zdjec przynajmniej kiedys mieli.
jaka reszta auta? pytam czy tak umieszczony stozek nie wciaga goracego powietrza, bo afaik sie izoluje je oslona termiczna.
fotki tutaj http://sweb.cz/Jiri.Ryz/foto_soubory/
ps. co sie mowi kiedy sie w nim zmienia swiece :D?
jaka reszta auta?
Ogladalem kiedys na czeskich stronach zdjecia czarnej szuchy z V12 jestem prawie pewien ze to ta o ktorej tu mowa.
Byl to kompletny ledwie trzymajacy sie kupy zgnity wyszpachlowany szrot ktorym strach bylo by jechac 80km/h… z tad napisalem ze nieosloniety stozek to drobiazg przy tym “potworze”.
haha
w tej mnie przeraza jak widze jak lezy przod i stoi tyl.. i jestem ciekaw czy to wynik obciazenia przodu i odciazenie tylu (choc odciazanie tylu jest irracjonalne w rwd) czy zawieszenie obchodzace srebrne gody
co druga firma tjuningowa robi takie madre zestawy sprezyn, kupilem kiedys H&R i tez tyl sterczal ale w tej bialej to raczej przod jest obnizony a z tylu seria, albo nawet seria wzmocniona pod hak. Biorac pod uwage podejscie czysto sportowe to tyl w tego typu autach powinien siedziec nizej niz przod.
Biorac pod uwage podejscie czysto sportowe to tyl w tego typu autach powinien siedziec nizej niz przod.
bardzo czysto sportowe, bo z estetyka na codzien i samopoczuciem za kolkiem niewiele ma wspolnego ![]()
http://www.bmwtuning.cz/hot_upravy/635_650.htm
Reszte napisze jak mi sie uda przetlumacyc
moze przeniesmy sie z tymi V12 tutaj
http://www.bmwtuning.cz/hot_upravy/635_650/pages/006.htm
to sa kolektory ssace razem z filtrami?
a to chyba nie jest jednak to auto o ktorym myslalem, albo w Czechach sa przynajmniej dwie sztuki, albo ja widzialem zdjecia pozniejsze po kompletnym dobiciu…
Tamta nie miala orginalnych foteli tylko takie dziwne kubelki.
to sa kolektory ssace razem z filtrami?
to są throttle bodies