Wszystkie są pokryte powłoką i nie powinny korodowac. A moim zdaniem wyglądają ładniej… tak więc chyba niema większego znaczenia… chyba że dla jakiegoś ortodoksa![]()
Jeśli naprawdę Ci tak powiedział to tylko dlatego że Ci zazdrości.
Niemiał się do czego doje…ć to śruby wypatrzył.
Prawdziwy kolega powiedział by Ci tak:
" Ale żeś kur.. śruby wkręcił! Weź je zmień bo kurwicy dostaniesz przy odkręcaniu."
Nie wiem czy to coś dla Ciebie zmienia ale mi staje jak patrzę na te Twoje zdjęcia a już jestem po piątym piwie tego wieczoru.
Silnik jest cały nowy tak więc za szybko tych śrubek nie będę odkrecal…![]()
Szkoda że nie ma przycisku “lubię to” .
Konkretny post dodający mi siły do działania. Dzieki![]()
mogłeś napisać, że to ortodox macias tobie to powiedział. ja się swoich poglądów nie wstydzę.
IMBUSY są wzmacniane jak są nacechowane. a ty masz takie na wagę z GS’u, czyli z Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska ![]()
Ale biorąc pod uwagę że silnik jest nowy może nie będzie trzeba tego za szybko wykręcać…
Wyjściem będzie zmiana śrub czy może narazie tak zostać?![]()
Całość robi wrażenie, szacunek, a śrubki przecież można jeszcze zmienić?! ![]()
Ja mam pytanie z innej bajki, co to za masa od alternatora wisi i czemu ma służyć bo u mnie takiej nie ma choć alternator podobny? nie chodzi mi o to, że sfatygowana, pytam z ciekawości, bo może u mnie jest coś nie tak ![]()
Masa wisi bo nie podłączona
kurcze sam nie wiem czy powinno tak być. Ale skoro tak było to i tak zostało. A czy w oryginale tak było to niech się ktoś inny wypowie… ja nie wiem![]()
W moim (a jest z lutego '87) już tej masy nie było i jej brak narobił mi kłopotów. Silnik był malowany proszkowo i potem przejścia dobrego nie było między alternatorem a silnikiem - brak dobrej masy oznacza brak ładowania. Jeśli jest w Twoim aucie to ja bym ją przykręcił. Ze zdjęć które trafiłem w necie to chyba powinno być przykręcone pod prawą górna śrubę łapy, na której zawieszony jest alternator i pompa wspomagania (ale najlepiej niech ktoś potwierdzi, kto ma to oryginalnie).
Co do imbusów to się zgodzę z Maciasem, że skoro auto tak pieczołowicie odbudowywane to warto zadbać o takie duperelki i nie stosować śrub, których nie stosowano. To są zwykłe śruby i ich koszt jest pomijalny w koszcie całego remontu (moim zdaniem). Śruby powinny być w żółtym ocynku (jak 99% śrub w tym aucie).
Ja swój silnik zrobiłem jak poniżej.

Super robota… nie zwróciłem uwagę na ten istotny szczegół… ale ta sprawę postaram się ogarnąć przez zimę… w zawieszeniu śruby też były malowane a niektóre tylko czyszczone… trzeba je będzie oddać do metalizacja i jeszcze raz wszystkie powkrecac![]()
gasak23 przepraszam za offtop, ale pociągnę odrobinę temat
miewam dziwne problemy z ładowaniem i zastanawiam się czy nie jest to to o czym pisze Lechu a mianowicie słabe przejście między alternatorem a silnikiem, zastanawiałem się nad dołożeniem takiej masy, stąd moje zainteresowanie tym przewodem ze zdjęcia?! Są jakieś przeciwwskazania żeby to zrobić w L6 1988r.? jakieś zdjęcia jak to było rozwiązane w tych starszych rocznikach mile widziane!
masa alternatora w pierwszych rocznikach e24 jest niezbędna, gdyż alternator przykręcony jest na tulejach metalowo-gumowych, które jak wiadomo nie przewodzą prądu. mniej więcej od 11/85 roku posiada sztywne górne mocowanie z szerokiego płaskownika, więc ten kabelek jest zbędny ![]()
Auto wyjechało z mcs…
![]()
W końcu!
Obecnie jest na dotarciu. I na biegu poprawiam wszystkie śruby w silniku i w całym osprzętem i zawieszeniu też… Wszystko będzie na żółtym ocynku jak książka pisze… Auto dostało tylni spojlerek… Cała elektryka oprócz centralnego działa… Tak więc bawimy się dalej…
Ps. Zwróćcie uwagę na wiązanie pasów by macias…![]()

W planach było Turbo… Ale niestety koszta mnie przerosły…
Tak więc plan na zimę to…
Kompletny wydech z kwasowki
Barany owinięte bandażem termicznym
Sportowy wałek wydalenie przepływomierza i nowy komp
Głowica już była planowana![]()
Itb od m38b36 (jak narazie mam tylko itb)
Czasu troche jest tak więc do sezonu się uda… Sucz będzie się prezentowala jak należy![]()
Ciekawostką jest też że moja e24 jest dokładnie 330 sztuka modelu cs1![]()
Good Job :piwko: