Historia pewnej e24

Ja się zastanawiam czy barany dają jakiś zauważalny wzrost mocy przy seryjnym silniku.

Z montażem niema problemu. Wszystko pasuje idealnie.
Mi się wydaje że w same barany nie warto inwestować. Chyba że chodzi o efekt estetyczny. Ale w połączeniu z innymi modyfikacjami powinni podnieść moc i poprawić kulturę pracy silnika…

ale wiesz, że to będzie najdłuższa prosta :v; , a barany takie, czy inne są dostępne np. u mnie.

Chętnie bym kupił barany ale szpilki od kolektorów wydechowych na bank mi się pourywają przy odkręcaniu więc na razie odpuszczam. :\

Nie no nie gadaj… ja już czekam i tak wystarczająco długo… jak się przyłożyć to w parę dni ogarniesz wszystko. A później podstawiam karmanna :grinning_face:

Jest i sposób na pokrywane szpilki…:grinning_face:

Wiem, są sposoby ale na razie nie mam zamiaru zdejmować głowicy.

U mnie pasują :\ . Przeszkadza poduszka silnika.

To pasują czy nie?

chyba jakieś wewnętrzne rozterki kolegą kolebią :laughing:

Sorry, w pracy jestem.
Nie pasują.
Dzwoniłem do producenta to powiedzieli, że tak może być i że trzeba je dogiąć na gorąco.
Zawsze coś…

Kurcze to lipa… moje pasowały bez doginania . Ale może uda się to jakoś uratować…

Już załatwione. W El-tecu, gdzie robiłem całą resztę wydechu, poradzili sobie z tym problemem :grinning:

Napisz jakie wrażenia z jazdy i czy barany dały jakieś pozytywne efekty.

Niestety nie udało mi się zamontować baranów przed wymianą reszty wydechu, więc nie wiem jakie one same mają wpływ na wrażenia z jazdy. Auto odebrałem już z kompletnie nowym układem od baranów do końca.

A jak wrażenia po zamontowaniu kompletnego układu?? I jaki koszt? Nie ryczy za głośno?

Jest głośniej ale w granicach rozsądku :D.
Co do osiągów, to auto stało się żwawsze, lepiej wkręca się na obroty.
Koszty - PW.

karmana biorę gratis, jak się umawialiśmy :v:

Mam pytanie. W moim silniku m30 b35 niektóre elementy z zewnątrz silnika skręcone są na imbusy. Osłony , łapy. Tak jak na foto.
Mój kolega mi powiedział że tylko baran i pseudomechanik by tak zrobił. Możecie mi powiedzieć w czym tkwi problem i dlaczego to jest źle rozwiązanie? Imbusy są wzmacniane.

IMG_20160406_174825.jpg

IMG_20160406_175022.jpg

IMG_20160406_174825.jpg

IMG_20160406_175022.jpg

Śruba jak śruba, ważne żeby była w odpowiedniej klasie wytrzymałościowej. Osobiście nie lubię impusów bo czasem jest problem z odkręceniem bardziej skorodowanych.