Jak skasowac OIL SERVICE i INSPEKTION

Zmienilem sobie w mojej 628CSI 1983 zegary, wreszcie mam takie w ktorych dziala doslownie wszystko i nawet alternator laduje odrazu po zapaleniu a nie dopiero jak dodam gazu…

No ale dziala mi takze OIL SERVICE i INSPEKTION, jak mialem E30 to wiedzialem ktore zworki we wtyczce zlaczyc chyba przekrecalem kluczyk czekalem… w kazdym razie umielem to zzerowac, ktos moze wie jak to jest w E24???

Zworka nr 7 na masę(opisane na pokrywce), włączyć zapłon i poczekac. U mnie w zegarach tez wszystko działa i zawsze działało :grinning:

za masę robi również styk 1 - czyli zwieramy styki 1 i 7 i włączamy zapłon i obserwujemy co się dzieje z diodami. :sunglasses:

zabrzmiało groźnie, a co może się dziać z diodami?

Trzymaj powyżej 12 sekund, bo po 7 sekundach kasuje się oil service a po 12 inspekcja.

oo właśnie tak jak mówi Adam - to się dzieje z dioidami :grinning:

ładne hakery - co też polak nie potrafi :wink:

No… to mi się podobało :grinning:

Oj tam :exclamation: Nie pojedzie przecież do ASO w Berlinie :laughing:

tak na marginesie - jakby po zwarciu styków - nic by się nie działo to są walnięte akumulatory w wskaźnikach

A jeśli da się skasować i po kilku dniach się zaświeci, to też wina akumulatorków :grinning:

a jak wymienisz akumulatorki i dalej się bedzie świecić to wina płytki :grinning:

Eeeeeeeeee zawsze musicie wszystko zepsuc, nie mogliscie napisac po prostu, ze nie wiecie nic na ten temat!?!?!?!

Wlasnie przed chwilka zwarlem 1 z 7 czekalem jakies 2 minuty i nic, czerwonych lampek ile sie swiecilo tyle swieci :frowning:

A daj 7 na masę, tak jest u mnie i zawsze działa.

Jedż Miłoszku do serwisu,jak serwis się szanuje to wykasuje za darmo…tak jak mnie :wink:

To niekwestia szanowania się serwisu. Wszystkei serwisy bmw, oczywiście autoryzowane serwisy, są zobowiązane kasować “diody” za darmo na życzenie klienta.

Nie zrozumiałeś. Serwis skasuje lampki tylko wówczas, gdy wymienisz w serwisie olej…

No dobra, ale czy to ma jakiekolwiek znaczenie, przecierz ten ich laptopik pewnie niczego innego nie robi tylko wlasnie laczy na te 12 sekund 7 z masa, podlacza i powiedza , ze nie skasuje chyba , ze zdecyduje sie wymienic u nich bateryjki…na oryginlne. Czy sie myle?

Probowalem i do “1” i do silnka, choc to bez sensu bo faktycznie “1” to masa, ale czego sie nie robi w desperacji.

rozbierz zegary - na płytce ma wlutowane akumulatorki (najczęściej 2 szt.) - wylutuj je, sprawdź napięcie (1,2 - 1,5V) i jak są bee to poszukaj podobnych zamienników. Temat do zrobienia samemu.
:sunglasses:

No w koncu studiuje elektrotechnike :laughing: … tylko czasu ciagle malo no ale to akurat nie zajecie na pol dnia. Dzieki za rady!