kolektory firm tuningowych

alpina, schnitzer, hartge…

1 .gdzie mozna dostac kolektory (wydechowy, dolotowy) do m30 jesli nie ma na ebay?
2. jakie to sa mniej wiecej ceny?
3. jaki jest % przyrost mocy przy zastosowaniu ktorychkolwiek?
4. jakies dodatkowe modyfikacje trzeba zastosowac czy same kolektory duzo dadza?
5. ktos z was stosowal?

proponuję poczytać forum, było to nie raz wałkowane :smiling_imp:

Dorobienie kolektora wydechowego - przyklad dokladna kopia Hartge - 2000pln.
Jakosc - lepsza niz orginal :laughing: :exclamation:

oto alpinka, tylko na RHD :sunglasses:

pasuje do LHD
nc tylko lykac

rhd ? lhd ? ;> mozem nei ktos przyblizyc ?

nie na 100%, ale raczej: kierownica po prawej, lub lewj stronie. (taki sobie ten mój angielski)

Right Hand Drive
Left Hand Drive
:slightly_smiling_face:

za link dzieki, wiec cene juz maml; a jakies informacje odnosnie osiagow ktos zna?

ale co Ci maja dac same kolektory :question: :face_with_rolling_eyes: to trzeba zrobic kilka modyfikacji zeby to mialo sens :arrow_right: caly wydech, jakis dolot i wtedy mozemy mowic o wyczowalnej poprawie :exclamation: myslisz ze zakladasz takie kolektory i masz juz rakiete :question: zreszta uzytwkownikow ktorzy maja zalozone takie kolektory jest malo wiec nie licz na mnostwo wypowiedzi :confused: a tak apropo pytasz bo chcesz takie zamontowac czy tylko tak??

nie wiem czy chce takie zamontowac, bo nie mam na ten temat dosc informacji poki co

no a jakie konkternie chcesz informacje :question: ile wiecej KM bedziesz mial i momentu :question: zakladajac ze silnik ktory bedziesz mial bedzie trzymal fabryczne parametry w co watpie :confused: to 10 max 15% wzrostu mocy mozesz sie spodziewac, ale to i tak nie jest powiedziane ze tak wlasnie bedzie :confused: wiec jak sobie wszystko przeliczysz to wyjdzie Ci spora sumka a zmian wielkich nie bedzie w sumie :bulb: zreszta M30 nie sa dobrymi silnikami do modyfikacji i wszystko co sie przy nich robi duzo kosztuje a malo tak naprawde daje :confused:

nie mysle bo nie wiem, pytam

aha, dzieki wielkie

ale jak to :question: dwa tysiace za kawalek rurki, i nie poleci :confused:

Jeśli kolektor wydechowy lżej wydala spaliny, to bez łatwiejszego zasysania powietrza i modyfikacji wydechu efekt będzie mizerny. Reasumując; Dolot, kolektory wydechowe i układ wydechowy to koszt lekko ponad 3000 zł.

a jakie zyski mocy z tego 3000pln?

Dziwnie podchodzisz do tematu. To nie PC. Nasze motory mają już swoje lata i w jednym może przybędzie 10KM a w innym 6KM albo nic lub będzie gorzej. Po takich modernizacjach przydałoby się sprawdzić sprawność wtrysków, zmiejszyć wagę koła zamachowego, wymienić rozdzielacz zapłonu, przewody wysokiego napięcia i skorzystać z usług magika od sterowników na hamowni (około 2200pln). Reasumując mały przyrost mocy w stosunku do pln’ów. A na końcu okarze się, że zwykłe 3.5 w dodatku w automacie zostawi Cię na światłch :laughing:
Myślę, że lepiej kupić jakiegoś AC. Na allegro było niedawno e32 z 3.7 AC 280KM za 7 koła. Miałbyś motor, skrzynię i szperę no i budę do sprzedania na części :bulb:

nie wiem czy dziwnie podchodze do tematu, chec informacji o efektach chyba nie jest niczym niemozliwym, to mechanika a nie gra na gieldzie papierow wartosciowych :slightly_smiling_face: przeciez nie wymagam odpowiedzi co do 1HP, tylko sredni zakres przyrostu mocy jaki wystepuje (przykladowo 15-20%).. oczywiste jest, ze jesli ktos ma konie zdechle to tuning nie ma sensu bo po pierwsze trzeba odzyskac te fabryczne a nie zylowac katrupa..

troche zdziwilo mnie ze tak male efekty w stosunku do ceny, bo jesli kolektory 2kpln same nic nie daja + modyfikacja dolotu + inne przerobki i cena rosnie i rosnie, to zaczyna sie wszystko sprowadzac do ‘kup silnik z m5’ :slightly_smiling_face:

dobry pomysl.. dziwne ze ktos za 7k sprzedawal takie cos, moze jeszcze jakies okazje sie trafia

Z tymi KM to róznie bywa. Dla przykładu motor 3.5 który powinien mieć 218KM na hamowni ma 177KM a nikt go nie może dogonić :face_with_rolling_eyes: Miłosza jednostka napędowa 2.8 kopci i niejedno 3.5 nie daje sobie z nim rady. Inny motor pięknie pracuje, nie łyka oleju a nie jeździ :face_with_rolling_eyes: Nie ma reguły :grin:

chyba lubicie mnie uswiadamiac ze jazda youngtimerem ma wiecej wspolnego z rachunkiem prawdopodobienstwa i filozofia niz z mechanika :grinning:

ja wciaz zyje w niewiedzy czy motor ktory kupilem to wersja 194hp czy 218hp, tak wiec moja niewiedza zostala dopelniona :grinning:

reasumujac … caly ten bajzel z niby tuningeim w naszych autach jest calkowicie pozbawiony sensu . w koncu wzielismy je takimi jakimi stworzyla je fabryka i walka o kilka koni w tak wiekowych pojazdach w duzej mierze uzalezniona jest od sposobu i stopnia zuzycia i za przeproszeniem gadzety typu kolektory mozna montowac bardziej ze wzgledu na to zeby byly niz na odczuwalny wzrost mocy i wg mnie lepsza inwestycja jest wklad w stan auta niz jakies gadzety ktore nic nie daja oprocz snobistycznego samozachwytu (no chyba ze ma sie w ryj kasy … ). moze troszke ostro pojechalem ale tuning ma sens w przypadku kompleksowej przebudowy podzespolow i nie spodziewajmy sie wzrostu osiagow po przemalowaniu auta na kolor z ferrari … zalew szkoda kasy … nie zakladaj bo bez sensu