Dzis dostałem pismo z CAARu że PZU zlikfidowało zniżkę 50% “weteranem szos”. Troszke dostaniemy po kieszeni
.
eee i tak mam 60% zniżki - a u nas taryfy są niższe jak w Wawie (np. Adaś znalazł sposób to) ![]()
Jest jeszcze jeden kruczek. Zameldowac się czasowo w jakiejś małej miejscowości i tam opłaciś OC pisząc oświadczenie, że w wiekszości uzytkowuje się tam auto.
No miałem tak jakiś czas z innymi autami, oszczędność niby była ale miałem wile zamieszania jak chciałem wyrejestrować, coś załatwić w urzędzie skarbowym (nie związane z autami) to mnie cholera brała jak miałem się za każdym razem bujać 500km w dwie strony. Wyszło, że jak doliczę wchę i czas to jestem w plecy ![]()
Apropos ile płacicie tam w Polsce? Ja mam auto zarejestowane w mazowieckim i płacę za rok nie cały tysiąc przy 50% zniżce - to chyba do przeżycia, jakieś 3 tankowania pod korek ![]()
ja płace w Pi Zet jU 721zł za cały rok przy 50% zniżce (ale to stawka z lutego zeszłego roku). Niebawem przyjdzie nowa polisa … już sie boje. ![]()
Z 60% zniżką za szuchę 550zł, za siudeme 470zł i golf 230, dla mnie warto, bo w stolicy płaciłbym wszystko prawie razy 2. A załatwianie spraw
Listownie bądź telefonicznie, żaden problem… Ludzie mieszkają za granicą i dają sobie rade ![]()
ja za 6 tez zaplaciłem ok 550zł ale mam zarejestrowaną na spółę z teściem który mieszka w wiosce koło Kościerzyny
no i ma 60%
Tylko sie załamac
mi wychodziło koło 500 z weteranem. mam zwyzke za moj wiek z 30 %. Słyszałem, ze usuna weterana, ale myslalem, ze moze jednak nie. mam teraz bardzo duzy problem
![]()
wiem, że to nie 6, a tylko 7 z 93r. 4.0 płacę w wawie za rok 950 za oc, więc bez tragedii. Aha jakby ktoś chciał nr tel do brokera od oc to podam na prv.
Patrzysz ze swojej płaszczyzny… Moja szucha przez 7 miesiecy w roku jest nie uzytkowana i oszczędność 400zł to moze i mała suma
ale na jednorazowy wypad do Toronto na piknik wystarczy ![]()
628CSi w Tarnowie 60% znizki 380zl firma CIGNA
524td w Kamieniu Pomorskim 60% znizki 460zl firma HDI
to razem 840zl, za poprzednie 6 zarejestrowane w Berlinie 40% znizki 540 EUR + 400 EUR podatku drogowego he he he, za rownowartosc tego co wydalem przez poltorej roku uzytkowania bede utrzymywal w polsce przez 7 lat dwa samochody - to znaczy utrzymywalbym jesli by sie przez 7 lat nic nie zmienilo. A formalnosci tragedia to fakt ale jakos sobie radze.
A czy ktoś sie orientuje czy czasowa rejestracja dla aut zabytkowych zostaje?
Zostaje…
Powiedz to paniom z ZUS’u lub US…
Jeszcze nie byłem w US w sprawie PIT’ów, wszystko listownie, poza tym po co stać w kolejkach? ZUS to samo, nie masz mozliwości stawić się osobiście, więc listownie. Nikt nie moze zmusić nikogo do ponoszenia kosztów stawiennictwa…
nie rejestracja tylko ubezpieczenie, min. 3 miesiące.
hehehe Adaś poeta. Ja tam wogóle nie gadam z US czy ZUS - z góry odsyłam do księgowej. ![]()
Słuzbowe sprawy ksiegowa-rzecz jasna ![]()
To chyba jednak nie w Polsce ![]()
3,5 w Wawie przy 50% płacę 1079 pln… to znaczy powienien zapłacić, ale jakoś się zebrać nie mogę
Ale uważam, że to b. dużo, jedyne pocieszenie, że płacę za warszawskie tablice ![]()
nie mówię szeptem kiedy mówię skąd jestem ![]()
w końcu każdy gdzieś mieszka ![]()