Lampy przednie co z nimi?

hehehe , a ja się śmiałem z tych kilkunastu… to byłoby drożej (z wysyłką) niż nowe. A jaka firma i jak świecą. wiesz może?

nie nie pytalem , ale zapytam choc nie wiem czy u niego po imprezie u kornagi tez dziur w pamieci nie ma … :slightly_smiling_face: :slightly_smiling_face: :slightly_smiling_face:

czy ktos sprawdzal ile kosztuje soczewki do e24 cs1??

Czy ma ktoś na naklejce numer Helli - lampy mijania?

Dzwonilem do Helli - 30min z fachowcem… Najpierw mi wciskał że L i P są takie same… Potem podał mi numer:

1K3126046001 - Lewa
1K312604680 001 - Prawa

Potem że to CHYBA długie ( hehe o różnych numerach )

Potem 1B3 128 267 001 - jako para i podał numer do dystrybutora… A ten mówi to trójka ? Ja że 6.. a to te są do 3… siedziałem na komórce 20min i consensusu nie ma.

Na moich nie ma już naklejek.

nie od dziś wiadomo , że właściciele e24 to koszmar wszelkiej maści serwisantów oraz doradców technicznych… :grin:

a ty jeszcze walczysz z tymi lampami :??: lewa i prawa lampa są takie same :sunglasses:

To macias chyba u Ceebie, bo są lustrzane, tylko szkło jest takie samo.

jak mogą być lustrzane :question: :question: ja mam identyczne i etk mówi to samo, inny odbłyśnik jest tylko w halogenach i tam jest rozróżnienie na prawą i lewą…

Żeby nie być gołosłownym:

Mówię o CS/1 !!

Lustrzane. :smiling_imp:

Lamp ciąg dlaszy…

Kupiłem jakieś byle podróbki do zweryfikowania teorii… Mam dwa pomysły. Jeden to wziąć z nich szkło. Lub wziąć szkło z używanej lampy od e30 wąska lampa i je przepolerować. Ciekawe gdzie to się robi i za ile i czy będą wtedy jak nowe…

Nowe światła mijania do sześć to 340zł zł brutto sztuka z moją zniżką i Bawarii. Wg Hella Polska … ech szkoda gadać… 30min na infolinii i facet zgadywał, potem dzwonie do dystrybutora a on że to do E30…

Dremelkiem odciąłem klosik, żeby nie ryzykować pęknięcia szkła a same szkła NIE SĄ dostępne - jak ktoś ma inne info - zamawiam 4 sztuki.

Po odcięciu wydłubywałem silikon nożykiem…

Szkło wydłubane, obok widać czemu to robię… dziurka od kamienia…

Delikatnie młotkiem wyjąłem szkło z mojej lampy… nie poszło lekko, 30min szczypałem kombinerkami resztki… w podróbce było grubo kleju tu nawet nożyk nie wlazł.. :zly:

Niestety odblak okazał się słaby…

Więc trzeba będzie chromować… ale jak rozebrać lampę dalej O tak:

Klosiki daję do chromowania…

to kolejny powód, dlaczego nie podoba mi się cs/1 :v;
ja bez problemu kupiłem lampy :sunglasses: , a tak nawiasem mówiąc faktycznie etk mówi, że są dwie różne lampy od 05/82 :astonished:
poza tym wydaję mi się, że projektory E30 mają identyczne rozmieszczenie uchwytów, ale trzeba by to pomierzyć :face_with_rolling_eyes:

Projektory? masz na mysli mijania? czy długie? Te drugie pasują

projektory są tylko jedne… mijania…

nie spotkałem się z tym określeniem wcześniej, ale mam taki “projektor” E30 w garażu jutro sprawdzę. Ale jutro mam dostać namiar do goscia od regeneracji luster reflektorów więc…

jak sama nazwa wskazuje projektor musi mieć objektyw, czyli żarówka oświetla drogę przez soczewki (inne określenie patentu: reflektor soczewkowy), a to rozwiązanie było stosowane tylko w światłach mijania…

Zrozumiałem o co chodziło, mam taką soczewkę w garażu, ale na 99% lipa

Kilka lat temu Radek opisywał, jak bawił się ze swoimi lampami przednimi. I napisał, że dremelkiem odciął szkło od odbłyśnika - jak się za to zabrać? Odbłyśnik ma taki jakby fartuszek wywinięty na bok szkła lampy i nie bardzo sobie wyobrażam, jak bym mógł tam podejść dremelem, a chcę to zrobić. Czy ktoś jeszcze to robił i jak? Pytam wszystkich, bo Radek, jako znany zdrajca 6 :stuck_out_tongue: nie wiem czy bywa jeszcze na tym forum.

lampa10tp6.jpg

lampa10tp6.jpg

lampa10tp6.jpg

OJ TAM OJ TAM :slightly_smiling_face:

Obecnie bym to zrobił inaczej!!

Piekarnik na 160stC.
Wkładamy lampę.
Czekamy 3 min.
Wysuwamy tacę z lampą i śrubokrętem podważamy szkło. Nie idzie lekko to…
Wkładamy z powrotem.
Po 2 min powtarzamy. Jak lekko odchodzi - naprawdę lekko a klej już przypomina wyciągniętą z jamy ustnej gumę do żucia, znaczy że klosz odklejony.

Dremelek to była pomyłka.

A co ty chcesz zrobić Mikołaj z tymi lampami? Jak wyczyścić to polecam zajrzeć na forum E28 tam Czerw czyścił lampy jakimś sposobem na proszek do prania i efekt jest znakomity - temat długi więc bez problemu znajdziesz :grin:

Czyszczenie w środku, to pomysł Czerw-a.

DO lampy wsypujemy proszek do prania. Trząchamy ile się da i wysypujemy proszek - to co zostanie kompresorem wydmuchujemy. Lampy z kurzu oczyszczona. Efekty są naprawdę niezle :slightly_smiling_face: