naprawa zepsutego komputera

Wrzuć ten co masz na wygrzanie do mikrofali :bulb:

??? o co kaman?

Zimne luty znikną :grin:

No chyba raczej do piekarnika :face_with_rolling_eyes: Do mikrofali to się wrzuca płyty z elektroniką żeby je zepsuć i ew. puścić na gwarancji :sunglasses: no chyba że masz mikrofale z grilem :grinning:

wydzieliłem wątek bo zaczyna być ciekawie :slightly_smiling_face:

mikrofala to raczej wybuchnie a jak do piekarnika to na ile stopni :grinning: ??

podobno od tego są moderatorzy :??: , którzy działają tak jak nasz dotychczasowy serwer i neostrada razem wzięci :face_with_rolling_eyes:

mikrofala spowoduje zagotowanie kwarców i BUUUMMMM… :smiling_imp: , a piekarnik musi być dorze umyty, aby kwas tłuszczowy nie zniszczył ścieżek :sunglasses: , zresztą sam jestem ciekaw co będzie po zafundowaniu ECU takich przejść :smiling_imp:

taki grill, też nie spełni swojego zadania, bo to działa razem z mikrofalami :v:

Mikrofala była metaforą. Fachowcy od napraw układów elektronicznych dla zlikwidowania zimnych lutów korzystają z piekarników lub pieców kaflowych. Jaka powinna być temperatura :question: Nie wiem :face_with_rolling_eyes:

Obawiam sie ze to by bylo ryzykowne. Temp. topnienia lutowia to dobrze ponad 200 stopni, zeby zlikwidowac zimne luty nalezaloby podgrzac znacznie silniej. W efekcie porzadnie nagrzalyby sie elementy i moglby niektore z nich “szlag trafic” (zwlaszcza ze w domowych warunkach, w piekarniku, to nagrzewanie byloby powolne. W urzadzeniach profesjonalnych nagrzewa sie szybko i z jednej strony). Druga rzecz - mogloby sie okazac ze gdzies jest za malo lutowia i nie zwilzy wystarczajaco. Moze tez byc potrzebny topnik.
Reasumujac - bezpieczniej wziac lutownice i po kolei podejrzane luty poprawic. Inaczej mozna zrobic wiecej zlego niz dobrego.

Racia

Poprawiać zimne luty w komputerze sterującym, hmmm…
Myślę że mogłoby być ciekawiej niż z lutowaniem zegarów :wink:
Czy przypadkiem w środku wszystko nie jest zalane “ciemną masą” ?? :wink: - nigdy nie rozbierałem.

nie jest :slightly_smiling_face: Wolał bym tam poprawiać luty niż w zegarach :grinning:

tak w celu uzupełnienia wątku chcę dodać że luty były poprawiane i nic to nie dało.

Mialem kiedys kompa do naprawy od 525 i okazalo sie ze walniety jest taki duzy tranzystor (zreszta jedeyny taki w srodku obudowy), wymienilim i zadzialalo.

Swoja droga ciekaw jestem czy gdzies sa do zdobycia schematy elektroniki (kompa, zegarow itd.)

Juz 3 post pisze w tym temacie i poprzednie dwa usunalem bo mi nie pasowaly do tematu :stuck_out_tongue:
Ale ten link moze wam pomoze w ustaleniu przyczyn zlej pracy silnika.

http://www.elisanet.fi/kingshill/745i/faq.htm

P.S. adjar tu mozesz zakupic manualenp. BMW - Ïðîãðàììû ïî ðåìîíòó ìàøèí, CD èíñòðóêöèè, Ïðîãðàììû ïî ïîäáîðó çàï÷àñòåé, Ãðóçîâûå, Ñïåöòåõíèêà, Ïîãðóç÷èêè, Ýêñêîâàòîðû

albo szukaj tu
http://www.blogtoplist.com/resources/blogdetails-13746-2.html …probowalem sie zalogowac i nic mi nie wychodzi a pozniej jak przychodzi co do czego 4,5euro za 48 godz. dostepu

pozdro

dobra, to niech ktoś jescze to przetłumaczy, to zrobimy z tego ver. PL :v;

ja ostatnie zdanie zrozumialem … :laughing:

Sprzedaja to, co na innych ruskich stronach jest za free :slightly_smiling_face: Ciekawe czy oryginaly, czy sobie skads sciagneli i chca zrobic kase. Ale w ETK chyba nie ma schematow komputera i innych ukladow elektronicznych., a tylko polaczenia pomiedzy elementami w autku (chociaz w sumie nie jestem teraz calkiem pewien).

No dobra, to jeszcze dodam że oddałem ten mój komputer do naprawy ale nie znaleziono usterki. …to się nazywa stopniowanie napięcia :wink:
A jak już dostanę nowy i potwierdzę że to na 100% komputer to powiem wam jak go zabiłem :grin:

tia … pewnie akumulator na odwrot zamontowales … bo przy tak czestej eksploatacji to cozby innego :laughing: