Wygląda na to że jest Getrag 260/6 czyli dość popularna skrzynia w E32/E34. Problem w tym że nowsze modele nie miały otworów na czujniki. Jak nie znajdziesz takiej skrzyni to poszukaj sprawnej np z E32 i przełóż u jakiegoś speca obudowę. Na allegro są aktualnie dwie sztuki:
Tak moja skrzynia to getrag 260.0.1302.90 nie wiem czy nr jest dostatecznie czytelny na zdjęciach. Rozumiem Mariusz, że mówiąc o przełozeniu obudowy masz na myśli sytuację, że jeśli kupię którąkolwiek z tych dwóch skrzyń to mogę spokojnie zlecić mojemu mechanikowi przełożenie “wszystkich wnętrzności” do mojej obudowy?
Kokosz dzięki za info na pw.
znalazłem taka skrzynię GETRAG 260.0.1663.91 - ktoś twierdzi, że to od BMW e34 m50 - czy to można przełożyć do mojej ?
Nie M50 a M30.
Przekładanie bebechów z jednej obudowy do drugiej jest totalnie nieopłacalne, pierwsza skrzynia z linków na nadlewkę i takie nawiercenie to jakieś 150 zł. Z drugiej strony nie nastawiałbym się na to, że jakakolwiek skrzynia kupiona na necie to będzie cokolwiek innego niż kolejny grzechotnik.
Wszystkie możliwe kontakty, które otrzymałem o Was wyczerpałem, nikt nikt nie posiada takiej skrzyni jak moja.
Rookie twierdzi, że się nie opłaca.
Tak więc sugeruję się wiedzą Mariusza mam zamiar kupić którąś skrzynię z podesłanych linków i przełożyć “wnętrzności” do mojej. Ale tu pojawił się kolejny problem. Mechanik twierdzi, że obudowa mojej skrzyni jest uszkodzona i trzeba by też wymienić bo są w niej zaślepki powklejane na jakąś dziwną masę.Na pierwszym zdjęciu widać w tle te zaślepki 1 duża zprawej i 3 małe z lewej.
Ręce mi opadły. ![]()
Może ktoś posiada skrzynię GETRAG 260.0.1302.90 “na części” lub sprawną ?
Czekam na pomysły ![]()
Bo się nie opłaca, ale żeby to zrozumieć to widocznie każdy musi przejść tą samą drogę.
Jak auto jeździło z M30 w manualu to nie oszukujmy się nikt tego nie oszczędzał + wiek robi swoje. Mimo to skrzyni do M30 nikt nie sprzeda za mniej niż 700-1000 zł teraz, nie wierzę że spec od skrzyń za przekładanie weźmie parę stów bo jeśli tak to mam dla niego 20 takich zestawów do “szybkiego i prostego” przełożenia :), więc całość operacji zamknie się wg. mnie minimum ok. 1000 zł, do tego wsadzenie skrzyni + olej zawsze jakieś parę stówek. Mamy okolice 2500-3000 zł. Skrzynia na miejscu i okazuje się że grzechotnik albo wybija któryś bieg i wtedy zaczynamy od 0.
Jedyne sensowne wyjście to poszukać E34, E32 do rozbiórki w manualu i jeśli skrzynia jest jeszcze w aucie z motorem to ją sprawdzić a później nawiercić otwory.
Skrzyni z żeberkami z tym numerem raczej nie znajdziesz
W zeszłym roku dowiadywałem się u dwóch speców od skrzyń ile kosztuje przełożenie obudowy, powiedzieli że ok. 500zł jak nie będzie dodatkowych komplikacji. To że zaślepki w skrzyni są wklejone na silikon oznacza że była już wcześniej naprawiana a nie że ma uszkodzoną obudowę. Ktoś chciał mieć pewność że nie będzie stamtąd cieknąć olej.
Znalazłem taką skrzynię //http://allegro.pl/skrzynia-bmw-e24-628-csi-i6570941816.html
Ktoś sprzedaje kompletną od e24 628 82rok cena 6 stów
Co wy na to ?
Mam prośbę rozmawiałem z osobą, która sprzedaje tę skrzynię od e24 628 przysłam mi smsem nr tej skrzyni jest to Getrag 260.0.1302.92
Jestem gotów kupić te skrzynię pytanie czy można ja zamontowac bez przekładania wnętrzności do mojej. Proszę o pomoc i wasze opinie.
Z tego co widzę to ta skrzynia nie ma otworów na czujniki a bez czujników nie uruchomisz silnika.
nawet nie czytasz chyba tego co pisał Ci wcześniej Mariusz o czujnikach ![]()
Ja jeżdżę na skrzyni z e 34 z nawierconymi otworami już dwa lata i jest ok.
Zgadza się ale obudowa musi mieć odlew z miejscami na czujniki, ta skrzynia za 600zł nie miała.
za 4.500 kupisz skrzynię 262 i zapominasz o problemie ![]()
Więc auto i tak nie jeździ, a potrzeba jeszcze trochę czasu poświęcić by doprowadzić je do stanu, który cieszyłby oko więc trzeba będzie nim pojechać w kilka miejsc. Szukanie-czekanie na skrzynię może potrwać … dlatego decyduję się na nieopłacalną i być może niezadowalającą opcję, ostatecznie kupuję skrzynię na tzw przekładkę.
Proszę o podpiwiedź jeśli chodzi o identyfikatory skrzyń jaką faktycznie kupić. 260.0.1302.91 czy 92. A może jeszcze ktoś wie o co chodzi w tych numeracjach 1302 i dalej po kropkach 90,91 lub 92 bo wujek google nic nie podpowiada. Zależy mi na tym żeby nie wtopić kasy na zakup kolejnych skrzyń tylko po to zeby skompletować jedną. Potrzebny celowany zakup bo szukam tylko po tych identyfiatorach nie kieruję się stanem bo to jest wielka niewiadoma o której wie tylko sprzedający.
Aktualnie mam takie cztery skrzynie na zapas (w tym dwie sprawne) i wydaje mi się że ten ostatni numer to jedynie wersja odlewu obudowy. Według katalogu BMW znalazłem jeszcze różnicę w wielkości łożyska na wałku sprzęgłowym (niby są mniejsze i większe) ale po sprawdzeniu wszystkie skrzynie miały ten sam rozmiar (większy).
Mariusz jak zawsze masz rację, moja miała nadlewki i za 150 PLN nawierciłem otwory z tym, że trzeba mieć skrzynię na wzór ponieważ jeden z otworów jest pod kątem do osi odlewu.
A taką skrzynię można kupić za 500-700pln.
W jednej skrzyni nawiercałem otwory wiertarką ręczną bez jakichś szczególnych pomiarów i potem wszystko działało bezproblemowo. Normalnie fart albo super precyzja nie jest tutaj szczególnie istotna bo moim zdaniem wyszło krzywo jak cholera. ![]()
Dzięki Mariusz jest tak jak mówiłeś. Kliknąłem co trzeba ![]()
Z tym odwiertem ręczną wiertarką miałeś farta. Te otwory mają dwie różne średnice w połowie “dziury”
Kupiłem skrzynię od e32 wrzucam fotki. Ustawiłem obie tak by było widać oryginalne otwory
góra e24 getrag 5bieg 260.0.1302.90
dół e32 getrag 5bieg 260.0.1302.91 - z “nadlewkami na czujniki”

Jakie dać łożysko “końcowe” na wałek skrzyni ? Na realoem jest tylko id części, nie ma tam szczegółów, wymiarów itd. Chodzi mi o łożysko wałka, który jest na ostatnim zdjęciu w poprzednim poście.