Jaki płyn polecacie - jakiś szczególny ?
No a ważniejsze ile muszę go mieć?
właśnie wracam z parkingu
też oglądałem prognozy ![]()
wlałem petrygo bo najtańsze i jeszcze ma ładny kolor ![]()
weszło mi 5 litrów ale nie wiem czy dobrze opróżniłem układ z wody
( i trochę rozlałem jak to ja)
myśle ze smiało 5l mozna kupić a potem jak zabraknie to już po litrze
w układ chłodzenia wchodzi 12 litrów…
he???
to jak ja to zrobiłem ![]()
jak zwykle wyszedł mi babol ![]()
co zrobiłem żle??
Spuściłeś tylko z chłodnicy. Jest jeszcze korek spustowy w bloku, wówczas wyleci wszystko. A i trzeba jeszcze zostawić otwarty zawór nagrzewnicy.
![]()
czyli mam pół na pół
![]()
wode i petrygo
![]()
jak zwykle…
![]()
czy moge to jakoś poprawić ??? jakiś koncentrat może???
Do 628 wchodzi dokładnie 11,5 litra płynu.
np: almatin albo shell
Dziejsze Petrygo jest lepsze od markowych płynów z lat 80, więc bez brawury ![]()
To może zanim znowu zrobie coś głupiego to zapytam.
Jeżeli stawiam auto na zimę do nieogrzewanego garażu to:
- lepiej zostawić taki mix
- dolać koncentrat
- spuścic całkiem wszystko i niech stoi do wiosny bez płynu
myślałem, zeby ją wtachać na zimę do mieszkania ale nie zmieści się w żaden sposób ![]()
Myslę, że lepiej zlać i wlać nowy płyn. Koncentrat wyjdzie drożej, na rynku jest powszechnie dostepny shel i Mobil1, więc…
albo prościej podjedź do jakiegoś warsztatu i niech ci zmierzą tenperaturę zamarzania płynu…, jeśli będzie około -10, a auto będzie stało w garażu (nawet nieogrzewanym) to moim zdaniem nie ma strachu
chyba ,że ktoś przewiduję zimę z 40-sto stopniowym mrozem ![]()
i NIGDY nie zostawiaj nie zalanego. Wszystko zardzewieje…
Dzis roznica to tylko plakietka. Wszystkie sa na glicolu. Najlepiej poszukac serwisu ktory sprzeda z opakowania zbiorczego. Ja zaplacilem ponizej 5zl za litr texaco.
Ja mialem pol na pol glikol z woda destylowana cala zeszla zime, bywalo w gorach nawet okolo -25 stopni i nic mi nie zamarzlo.
a mi właśnie zaczął dawać nogę, po zaparkowaniu wypływa z pod fury cienka stróżka, jeszcze nie zlokalizowałem, czy to któryś wąż czy gdzieś z pod pompy, z góry tego nie widać. ![]()
gdzie dokładnie sie znajduje korek spustowy w bloku od układu chłodzenia i jak on wyglada??
takowy nie istnieje , albo jest przy chłodnicy albo i nie,
Adam napisał :
“Spuściłeś tylko z chłodnicy. Jest jeszcze korek spustowy w bloku, wówczas wyleci wszystko”
jest korek, (śruba 19) po prawej stronie bloku silnika. mniej więcej między czwartym, a piątym cylindrem ![]()