projekt instalacji Car Audio w BMW 635csi by MattUK

Projekt ten jest całkowicie moim pomysłem i jest moim 1 projektem, jako że kupiłem piękne BMW 635CSi z nagłośnieniem w środku że lepiej nie włączac :smiling_imp: , postanowiłem nabyc wiedzę potrzebną mi do zmiany tego faktu :sunglasses: , moim założeniem jest dosc extremalna zmiana orginalnej instalacji na taką która mnie zadowoli. Zacznijmy od tyłu… :flushed: hehe, jako że moja bmka ma z tyłu piękne pody na głośniki, które mieszczą 6"x9",a w których teraz są piękne 20 letnie papierówki w plastikowej “ramce”, to po dokładnym wzmocnieniu usztywnieniu i wygłuszeniu zamierzam umiescic w tych otworach rury(niestety konieczne bedzie wycięcie dziur w blasze :\ , ale moje podejscie do tego auta jest troche inne niż kolekconerów, więc to nie będą jedyne dziury w tej instalacji… jednak postaram sie zachowac jak najwięcej z oryginału… hehe pod zostaje nie tknięty… :grin:
Rury te jak sie pewnie wszyscy juz domyślają będą odpowiedzialne za doprowadzenie BASSu z naprawde szczelnego i duzego bagażnika który metalowa wygłuszona ściana odziela od wnętrza auta, w samym bagażniku w podłodze po lewej stronie od strony zderzaka/błotnika, znajduje się koło zapasowe i niech tam zostanie, jako że bagażnik dla mnie to ważna rzecz, a moja pani na wakacje zabiera sporo stuffu, zamierzam wygłuszyc go bardzo dokładnie łącznie z klapą, rejestracją i co tylko da sie oblepic http://www.dynamat.com/products_car_audio_trunk_kit.html
a w środku zakotwiczyc(z możliwością szybkiego demontażu) subwoofer Lanzar Max12 w skrzyni z mdf 28mm 45litrów , słyszałem że jest szybki i odpowiedni do muzyki technicznej, czytaj łuup, łuuup, łuuup.., a może coś z PB? help… :??:

do tylnej wzmocnionej i wygłuszonej ściany bagażnika, suficie bagażnika lub pod tylną kanapą, zmierzam przykręcic wzmiacniacz Alpine MRV-F 353 lub Alpine V12 MRV-F345 lub cos używanego z uDimension, który będzie obsługiwał 2+1. i zmieniarke mp3 gdzieś w bagażniku(pod ręką) jeszcze niewiem jaką.. na 6 płyt propozycja? help :??:
przechodząc na przód musimy zatrzymac się na drzwiach, jako że jest to wersja highline i drzwi pokryte są piękną czarną skórą i niema w nich miejsca na głosniki, to orginał idzie pod pierzyne.. a na jej miejsce po dokładnym wygłuszeniu drzwi Dynamatem http://www.dynamat.com/products_car_audio_door_kit.html
dorobie z cienkiego 10mm MDFu płyte na wzór zdjetej tapicerki, którą to przykręce do drzwi milionem śrub i w płycie tej zrobie piękne wulkaniczne gniazdo (all pokryje skórą lub ekologiczną…) dla Hertza DSK165 lub PB L-6C i tu nasuwa się pytanie, do muzyki której słucham, trance, house, electro… jaki głośnik w drzwi? wiele przemawia własnie za PB L-6C, a moze cos lepszego w tej cenie? ale czy nie warto było by połączyc rytmicznego mocnego Lanzara z ostrym hertzem? niewiem, nieznam sie, nie słyszałem…
a 2 sprawa to czy mocny sub PB i mocny bass z PB L-6C nie zabiją mnie w środku…

jednostka sterującą ma byc kamelon, ma sie nie wyrózniac z klasycznej deski bmw z 1988r.
np sony cdx-m800 co o niej myslicie, podoła? a może jakieś inne radio cameleonowate? help

do tego kondensator, new acu, pożądne kable, grubsze niż ustawa przewiduje bo może kiedyś całkiem zwariuje i dorzuce buni pare dodatkowych db

do tego zamierzam wygłuszyc wszystko w środku za pomocą Dynamat, czy czegoś podobnej jakosci… łącznie z dachem! ale to dopiero po zimowym malowaniu…

będe wdzięczny za wszelkie wskazówki… chciałbym na to wydac ok 2500±2500zł.., wiem że nie wiele,ale wiecej nie chce wydac, tzn na sam sprzęt bo wygłuszenie, kable itd zrobię we własnym zakresie a mam na to troche czasu bo instalacje sprzętu planuje na początek sierpnia…

myślę o jeszcze jednym bandyckim planie… wsatwic buni orginalną bawarie i podłączyc ją pod głośniki(jakieś małe nowe) które obecnie kryją się pod nogami koło nadkoli przednich, a do wzmaka podłączyc mp3, mała, ukrytą gdzieś sprytnie, np, przy elektryce przedniego fotela…
ma to kilka +szyby całe, 0 zainteresowania sprzętem… a słychac to z daleka… i jak sie ludzie miło będą dziwili, “jak to kiedyś pożądne radia robili”… są mp3 z pilotem?
(jak już włącze set np. Paul Oakenfolda, to zwykle trwa 70min zanim zmieni się kawałek, więc radiem kręcic nie musze, problem z szybką regulacją głośnosci w razie potrzeby, więc przydał by się pilot…lub jakieś inne zmyślne rozwiązanie, czy to realne?

no ale i -… jakosc, ale myśle że przy takiej konfiguracji i gatunku muzyki jakego słucham powinno nawet ładnie zagrac…

co myślicie o tym “planie”? przyjmę krytyke na klate, bo jestem zielony w tym temacie i może brednie napisałem… więc mnie poprawcie :bulb:
dzięki, pozdrawiam :piwko:

:pa:

powiem tak troche rozjechany pomysl ale mi nic do tego startowalem troche w zawodach sound off i dragu i troche rad kondensator potrzebny przy 500 rms zaczal by byc wzmak alpiny ok zainteresuj sie soundstream starsze audisony wszystkie eton itd radio sony jvc panasonic totalnie niiiiiiiiiiegraja!!! kenwood pioneer alpine ale wyzszy model clarion tak i jeszcze jedno po co wygluszac jak wstawic chcesz dsk ?? muzyke tam gdzie siedzisz zrobi ci jeden pozadny zestaw 16 plus gwizdek phonocar hi tech np hertz hsk 165 musi kosztowac na normalnym rynku minimum500 stow wzmak 2 kanalowy minimum100 rms na kanal i wzmak na suba ale 25 cm i dobrej firmy wzmak na to 300,400 rms i bedzie to grac sprawdzone a dzrwiczki po co wygluszac jak tniesz na zwrotnicy 100 hz i nie przenosza drgan a suba tniesz na 80 i masz spojny dzwiek jak cos wiecej moj tel 0602 430 175 albo robisz porzadne elipsy i wzmak na nie i nie potrzebujesz suba…

Nic nie rozumiem z tego co piszecie :laughing:
Jak masz wydac pare stowek, to lepiej kup jej cos ładnego z ASO :grin:
A co do muzyki to od m30 nic lepiej nie gra. :smiling_imp:

Rafał zgadzam się z Tobą co do muzyki silnika, jednak niestety ta mi nie wystarcza… jestem dosc że tak powiem “muzykalny” i lubie miec dobry sprzęt w aucie…ale zawsze ktoś mi go zakładał a tym razem spróbuje sam, ASO napewno robi “godne” podzespoły, ale nie do tego rodzaju muzyki jaki preferuje, nie wsadzę jej przecież jajek w tylne pody żeby mi grały w sufit… tego bym nie zniósł i niechce wydac pare stówek na taką instalacje tylko pare tysięcy, a za taką kwotę myśle że uda mi się zrobic cos naprawde godnego “6” :sunglasses: coraz bardziej przekonuję sie do klasycznych używek, mam sporo czasu na skompletowanie sprzętu więc ostateczna konfiguracja może byc całkiem inna niż planowana…
quant podoba mi się pomysł z 2 wzmacniaczami, myślałem o tym od samego początku, ale jeśli dorwe jakąś w miare tanią używke 4kanałową o mocy ok 600+W to się skusze…
czas pokaże… co do wygłuszenia i tak je zrobie, może nie od razu ale po malowaniu ziomowym jak już będzie rozebrana do rosołu, wtedy się nią zajme… myśle że nie zaszkodzi, a może tylko pomóc i nie chodzi tylko o przenoszenie wibracji, ale o wygłuszenie środka, dzwięk będzie lepiej słyszalny… tak mi się wydaje :??:
patent z bawarią i ukrytym mp3 mógłby ktoś skomentowac? bo niewiem czy nie bredze…
i dzięki że nie krzyczycie jak czytacie, “cięcie blach” “dziury” itd… :piwko:

Domyslilem sie ze koszt sprzetu to pare tys, dla tego pisze,
idz do ASO i kup np. jakies nowe uszczelki, listwy, co tam potrzebujesz do swojej 6,
moze nowe opony, za pare tysiecy mozesz solidnie dopiescic wozek.
Pozdrawiam i powodzenia :piwko:

Rafał chłopie Twoja miłosc do szuch aż z Ciebie kapie… :piwko: słuchaj kupiłem szuche 2mce temu ale przez miesiąc stała nie ubezpieczona i czekała na servis…w tym czasie odnowiłem skóry, i jestem miło zaskoczony efektem, doczekała sie i wydałem 375f na servis… kupiłem też nowe 18"alu z pięknymi oponami za worek piniendzy ale okazały się za szerokie z przodu(2mm),pozatym przy przymiarce odwidziały mi się… :lup: , zakupy na ebayu tak się konczą, 1 piszą 2 przysyłają… :lup:
powiem Ci że mam też w planie całkowitą regeneracje zawiasu i wymiane wszystkich tarcz klocków i wymiana przewodów na “superszybkie”(wtorek), poluje na new alu, ale juz nie 18" tylko 17" i to pewnie będzie coś takiego szukam takich split rimsów, jak by ktoś miał… na strychu… :v; lub jakichś innych pięknych 17". plan na ten miesiąc to jeszcze B6+sprężyny, jeszcze sie nie zdecydowałem jakie… :??: w wakacje chce wstawic dobre audio i coraz więcej myśle i szukam czegoś klasycznego, może nie aż z epoki, ale pasującego stylem, zrobię to raz a pożądnie… :sunglasses:
po sezonie moja mała jedzie do miłego Pana, który zajmie się nią podczas gdy jej Pan będzie zarabiał pieniążki w UK na jej nowe blaszki(nadkola progi itd postaram sie kupic w miare nowe) i na malowanie oczywiście w Lachsilber Metallic… po tym zabiegu moja mała odwiedzi kolejnego pana który skuje jej morde(tzn pare elementów w sercu) zmieni skrzynie z automatu na sport z 1 do tyłu… i zajmie się nią już na poważnie… tak żeby w weekend majowy pan z UK mógł do niej przyleciec i się z nią przeleciec… ale bede trzymał w tajemnicy cóż ten ostatni pan jej zrobi… podpowiem tylko że rzecz będzie działa się w szwecji… :grin: i proszę nie zadawac pytań, bo i tak nie powiem… :grin:
więc jak już Rafał pewnie zauważyłeś jestem kolejną ofiarą tej szuchowej choroby… miałem kilka aut w życiu, ostatnie e39 528i sprzedałem właśnie bo kupiłem 6! moim zdaniem i pewnie wszystkich tu zgromadzonych nasze 6 to auta ponadczasowe, z duszą… w innych autach jak cos się psuło czy było do wymiany, byłem zły… w 6 wszystko to robie z przyjemnoscia… bo wiem że przedłużam życie historii, zakochałem się w tej mojej ślicznotce po uszy… moja 2 pani powiedziała że robi się zazdrosna… z tym autem trafilismy na siebie przypadkiem, ale jesteśmy teraz jak 2 połówki jabłka… ale się zwierzyłem, aż się łeska w oku kręci… więc plan na ten rok już znacie, a potem… tylko południowe wybrzeże francji… :sunglasses: i zimny łokiec, hehe :flushed:
pozdrowienia z UK :piwko:

ps. a co myślicie o takich alu

radio z epoki + ukryte gdzies wspolczesne przerabialem i niestety odpadlo -pilot nie dziala przez schowek …a inne miejsce moim zdaniem-bezsensu-trudny dostep(pilotem wszystkiego nie ustawisz.
Mozna pokombinowac umieszczajac rozebrany panel od radia np w oslonie slonecznej przy dachu ale roboty jest duzo i na razie mi sie nie chce :slightly_smiling_face:
Wczoraj zakonczylem instlacje mojego audio i jestem mega zadowolony-pozostalo jeszcze delikatne strojenie.Gra rewelacja.W przednich drzwiach mam panele i DLS R6A ,drzwi wygluszone i 4 kanalowke z 12" subem w bagazniku no i oczywicie kondesator 1F.
Jednostka sterujaca to moim zdaniem jedynej slusznej firmy ALPINE 9855.
Nie wiem czego wymagasz od sprzetu chcesz zeby Cie bylo slychac z pol kilometra czy ma grac perekcyjnie ??
Ja mam ta 2 opcje -lubie slyszec muzyke w srodku- mocny wyczuwalny cialem :slightly_smiling_face: bas a na zewnatrz coz troche slychac ale nie jestem jezdzaca dyskoteka :slightly_smiling_face:
Jezli chcesz moge dokladnie opisac cala instalacje(zadnych rur ta blacha naprawde nie przeszkadza :slightly_smiling_face:

żadnej dyskoteki, to czego słucham i bas zle się kojarzy przechodniom więc tak jak Ty stawiam na jakosc w środku… zaraz by było “dres w starej bmie”, nie nie nie…
ta muzyka to poezja, ale niestety dla wybranych…
jak byś był tak uprzejmy i opisał jak to wszystko połączyłeś i którędy jakie kable pociągnąłeś to byłbym wdzięczny, aaa jak zrobiłeś panel?
dzięki pozdro :piwko:

Pełne koła są fajne ale nie pasują do e24. Patrząc na auto po założeniu takich stwierdziłem że bunia przytyła paredziesiąt kilo i wygląda za ciężko (to jest tylko moje zdanie). Splity jak najbardziej ok.
Muzyka tez jest dla mnie ważna ale kiedy zasiadam za kierownicą szesc zaczyna dla mnie grać nalepsza kapela - 6cio garowa i to mi wystarcza.
Dużo rzeczy zaplanowałeś dla swojej Pani :piwko: ja bym najpierw spróbował Szweda :smiling_imp: . Całkiem możliwe że jego przeróbka spowoduje zmiane Twojego zdania na temat montażu super audio w sportowym BMW.

te kola dobrze wygladaja na merolach z lat 90

dzięki za rady na temat kół… pobawiłem się troche grafiką i wpasowałem sobie je do swojej 6… rzeczywiscie przytyła… ja ją jednak widział bym bardziej na splicie z parapetem polerowane… no co tu dużo gadac, królestwo za fele Kota S! :smiling_imp:
co do audio, dla mnie musi byc… wybrałem już radio, kupiłem wygłuszenie na Ebayu, Dynamat z 2 ręki, oszczędziłem ponad 100funtow… więc od jutra biore sie za wygłuszenie…a raczej czyszczenie blach…
dziś po robocie jade oglądac używki ich własciciel rozbił auto a sprzęt kupił 2mce temu na co ma rachunki na 1300Ł…sub Kickera 1500W i 2 wzmacniacze Rockford Fosgate Punch 1500W i 800W-do przednich głośników Rockforda około 5letnich najwyższej klasy 16cm-szukam takich obecnie) tak do 400Ł za komplet… budżet się zmienił-jak to zwykle bywa coś się założy, a wychodzi inaczej…swoją szuche chce zrobic troche “odmiennie” więc podchodze z tym subem i ampami do sprawy troche egzotycznie, bo jest tego bardzo mało w PL w UK juz troche więcej, ale jest to (dla tych którzy nie są w temacie) sprzęt najwyższej klasy z USA, montowany tam na pokazy tuningowe itd… więc troche zaszaleje… bas będzie głęboki i bardzo mocny-przy dobrym wygłuszeniu mozna go z zamknietymi oknami podkrecic do max 1/2mocy… pozniej ani my tego nie wytrzymamy ani szyby… ale-zawsze jest jakies ale… ten Sub gra tak pięknie,że nie trzeba go słuchac głośno(ale można-w razie startu z “robioną” e36 ze świateł…), w połączeniu z dobrymi głośnikami 16cm da to czysty głeboki mocno schodzący w dół bas i niesamowite wysokie i średnie tony ukierunkowane z przodu na pasażerów… :sunglasses: hehehe, to jest tylko teoria, w praktyce moze wyjsc troche inaczej… planuje też pare zabezpieczen “antykumplowych” i “antyalkocholowych” tzn- odcięcie wzmacniacza 1500W i suba 1500W w czasie zgaszonego silnika(na stałe), w czasie postoju “przy grilu” może spokojnie grac przód… i oczywiście ogranicznik Volume. Kondensator + kable gitarowe(te na koncerty) i pożądne wykonanie godne szuchy… a wiem że sędziowie będą surowi… :piwko:

StarZcarZ-

owszem zaplnowałem a jestem dosc konsekwentny w działaniu…
chłopie ja marze właśnie o takiej usportowionej 6… w idealnym stanie, z pięknym nowiusieńkim lakierem, środeczkiem że aż pachnie i poezją z głośników a w tle pomruk M30… :grin: sie rozmarzyłem… no trzeba będzie jeszcze troche poczekac, ale myśle że efekt rocznej pracy i wydania worka funciaków będzie się opłacał… :laughing:
wiem też o co Ci chodzi, po co dorzucac do sportowego auta 100kg zbędnego balastu… obiecuje Ci że z tym balastem nadal będzie sportowa… :piwko:
a sprzętu tej klasy nigdy nie za dużo, nadaje się do każdego auta… do ścigania skrzynia out i juz masz 50kg mniej… :sunglasses:
no nic, dam znac czy kupiłem tego suba i ampy…
a jutro demontuje boczki drzwi i wybebeszam bagażnik i biorę się za czyszczenie blach od środka, mam już 2l mocnego tutejszego rozpuszczalnika będe sie truł…
potem zrobie skrzynie z MDF 28mm ok 75l, czy udało by mi się zdobyc materiał taki sam jaki wyściela bagażnik? jest szansa?

swoje działania postaram się udokumentowac fotograficznie, może komuś się kiedyś przyda kilka patentów… (które wyczytałem w internecie przez ostatnie kilka tygodni)

pozdrawiam :pa:

Punch oj pamietam, jakies 7 lat temu miałem w e30, suba z dwoma głosnikami,nie wiem jakiej mocy bo nie było oznaczen, pod wzmakiem alpiny (jak dobrze pamietam v12)
Bmke musiałem regularnie skrecac, a w lusterku wstecznym nic nie widziałem :laughing:

Konserwacja to podstawa w samochodzie, zastanow sie nad tym jeszcze. :smiling_imp:

Kup uzywana wykładzine bagaznika i oklej. :v:

już się dosc zastanawiałem, teraz zaczne działac… :smiling_imp:
własnie dlatego że boję się ze od drgan auto by się rozsypało zainwestowałem w Dynamat, on bardzo dobrze pochłania drgania… a co do lusterka wstecznego, u siebie chyba zdemnotuje bo i tak niema sensu w nie patrzec :smiling_imp: :lup: , a zakonserwowane itd będzie dokładnie, zobaczysz… :piwko:

Wybaczcie że nie doczytałem do końca… :sunglasses:

Radio CAŁE Z PANELEM, mieści się w standartowym miejscu jakieś 2,5 cm głębiej, na to robisz panel z oryginalnej bavarii i masz radio na miejscu, super dostęp, a jak wysiadasz zakładasz panel BMW Bawaria :grin:

Co do drzwi, polecam HERTZ HSK, mam u siebie w E34. Jedynie zastanawiam się na wymianą gwizdków, bo są dość specyficzne, czasem uciążliwe, dość trudno je wysterować.

Wygłuszać całego auta, chyba nie ma sensu, napewno nie Dynamatem, jak już to matami miękkim APP lub BOLL, tańsze kilkukrotnie a bardzo dobre.

Wydaję mi się że zamiast robić dziur w półce, lepiej zrobić wycięcie jak “tunel na narty”. Wyciąć ładnie podłokietnik, blachę, założyć uszczelkę, ładnie to “oprawić”. Podłkiektnik składać i rozkładać można z fotela pasażera.

Co do rodzaju wzmaka, się nie wypowiem bo ja okazyjnie za 25% ceny kupiłem Helix Dark Blue, 4 kanałowy, a i tak jest skręcony na 35% mocy :sunglasses: Pod nim grają głośniki i Sub.

Subwoofer mam 30cm Rockford-a i daje czasami aż za dobrze, ale to kombi a nie blaszanka e24.

Wydaję mi się że e24 ma na tyle grubą podłogę bagażnika (tapicerkę) że nie warto wygłuszać.. Ja E34 nie wygłuszyłem wcale, a te 16tki włożyłem w nogi (jak w 6).

Zresztą chyba do łup łup nie trzeba super wyciszać, to nie muza klasyczna, czy podobna…

Pozdrawiam i życzę owocnej pracki i czekamy na fotorelacje :smiling_imp:

A ja bym jednak wygluszyl, pojedyncza chociaz warstwa mat bitumicznych miekkich i tak ja pisze kolega powyzej wybralbym APP lub BOLLa.
Odbicia przy kazdej muzyce nie sa porzadanym efektem to raz, a dwa bedziesz mniej szlyszalny na zawnatrz!! (ja osobiscie bede wygluszal cale drzwi, podloge, boczki gdzie sie da, bagaznik tez gdzie tylko zdolam dotrzec).
Ktos powyzej napisal, ze odciecie na przednich glosnikach ustawia sie powyzej 100Hz i to nie daje rezonansow…nie zgadzam sie, 100Hz jest rownie upierdliwe jak i nizsze czestotliwosci.

Do samochodu zasadniczo nie oplaca sie pakowac duzego gabarytowo suba (szczegolnie jezeli bedzie pracowal w bagazniku) a sam glosnik jak najbardziej moze byc slusznych rozmiarow. Moim zdaniem i z doswiadczenia wiem, ze takie posrednie wielkosci obudowy, rzedu 30 - 40 L daja szybki i dobrze kontrolowany bas…na temat Lanzara MAXa 12 tu mozesz poczytac:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic302318.html

Byla tez mowa o zbyt mocnych i ostrych glosnikach wysokotonowych…polecam z firmy SINUS LIVE (lub innej zaleznie od preferencji) glosniczki z jedwabna kopulka - tu mile widziana wysoka sprawnosc aby mozliwa byla swoboda w strojeniu systemu zarowno na “plus” jak i “minus”.

Wzmak…heh nie patrzcie na fajne napisy 500W RMS …jako eletroenergetyk-elektronik wiem, ze prad * napiecie = moc czyli przy 14,5V aby uzyskac 500W potrzeba conajmniej 35A w teorii a w praktyce plus prad na straty…jednym slowem albo sam posluchaj jak gra wybrany wzmak albo kup cos co ludzie polecaja.

Przy takiej mocy jaka zakladasz to… mozesz poczytac moje wypociny i opinie innych uzytkownikow na:

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11126

pozdro i milej zabawy

P.S. nie spal se tylko samochodu, bezpieczniki na zasilaniu to podstawa

Moja rada jak chcesz zrobić profesjonalny tuning audio, ukryć wszystko tak żeby wyglądało na oryginał i pięknie grało zlec to profesjonalnej firmie. W PL i UK jest dużo firm co się tym zajmują popatrz w necie na pewno coś znajdziesz.

Michał… niezła rada, ale ja to widze inaczej… :sunglasses:
gdybym zlecił taką instalacje profesjonalnej firmie, to po 1 niemiał bym co robic w pracy :smiling_imp: , a tak mam(grzebie przy aucie) np. dziś walczyłem z drzwiami rozebrałem je(lewe) i wyczysciłem z foli i kleju, pyk i 3h mineły! po 2, niemiał bym tej satysfakcji że zrobiłem to sam! po 3, nie zakładał bym tego tematu tylko po wszystkim pochwalił się nowym superhiper audio z firmy X, po 4, firma X za instalacje którą zrobię skasowała by mnie z 2razy tyle ile wydam robiąc to samemu, po 5, stracił bym bunie z pola widzenia-a nasz związek trwa dopiero drugi miesiąc… po 6, wcale niechce tego zrobic tak żeby wyglądało na orginalne, bo się niestety nie da (przy moich założeniach) po 7 skąd pewnosc że firma zrobi to tak dokładnie jak laik-ale dla siebie?!
wiem że profesjonalna firma napewno lepiej by to zestroiła ze sobą i od tego są, więc napewno jak już będę miał to wszystko pomontowane, to pojade do firmy X na strojenie…

Gremlin4, cenne rady :piwko: , oczywiscie że zrobie bezpiecznik na zasileniu ampa… dobre te Wasze “wypociny” napewno się przydadzą… :laughing: i zgadzam się co do wygłuszenia, moim zdaniem jest niezbędne no i jak już coś robic to pożądnie…

Kocie, podoba mi się pomysł z wycięciem za podłokietnikiem i w 1 wersji tak też chciałem zrobic, ale to już było… chce się przekonac czy moja koncepcja będzie ok, wierz mi że zrobię to z wielką dokładnoscią… niechce zrobic z highline lowline… a patent z radie wsuniętym głębiej rozwiąże chyba
tym , firmy chyba nie trzeba reklamowac, a najbardziej przekonał mnie styl i bursztynowe podświetlenie… :grin:
ale żeś to sprytnie wykombinował z cofnietym radiem, zobacze jak to nakamichi będzie wyglądało jęsli znośnie zostanie, jak nie zrobie po Twojemu… :grin: myślę że w e34 pod nogami jest więcej miejsca skoro zmieściłeś tam 16cm Hertza, w e24 niestety ze względu na schowek a z 2 strony na nogę od gazu/hamulca… się nie da! mierzyłem, nie wejdzie tak żeby było ok, więc trzeba rzezbic drzwi, ale zachowam górną częsc oryginału więc będzie si! dzięki za rady… :piwko:

mam nadzieje że jutro przyjdzie Dynamat, to zaczne obklejac srodek drzwi, pstrykne jakąś fote… :sunglasses:

tak tak, w E24 nie ma szans:)

pogoda na wyspie robi mi na złosc, Dynamat już czeka w bagażniku na montaż, wyczyściłem pożądnie lewe drzwi (troche łape sobie pociąłem ale czego sie nie robi dla 6…) i czekam na poprawe pogody to pokleje dynamaty, wtedy założe tapicerke i zobacze jak to wygłuszenie sie sprawdza w odbijaniu odgłosów z zewnątrz… potem wezmę sie za bagażnik…
tak było pięknie przez jakiś tydzień, a teraz znowu leje… :smiling_imp:

Żebyśmy tylko nie czekali na słońce jak w tamtym roku, kiedy padało 6 tygodni non-stop :smiling_imp: aż w końcu pół Anglii zalało. Byłem dzisiaj pod Birmingham by coś kupić (patrz podpis) i tam też padało, na szczęscie u mnie w Łest Jorksza słońce :v: