Remont i optymalzacja silnika M30

Postanowilem sie wreszcie wziac za prace przy moim silniku ktore pelne dlugich przerw trwac beda przynajmniej do przyszlego sezonu. Zdecydowalem sie opisywac to co robie w tym dziale po pierwsze aby moc sie pochwalic tym co robie :laughing: , skorzystac z porad innych posiadajacych wiedze i praktyczne doswiadczenia, oraz byc moze pomoc innemu mechanikowi amatorowi porywajacemu sie na podobna zabawe.

Jako podstawe kupilem kompletny silnik M30B28 z 1982 roku czyli dokladnie taki jaki powinien znajdowac sie w moim E24. Silnik ma potwierdzone 235tys. km przebiegu. Palil od dotkniecia, chodzil rowniutko, nie kopcil w zadnej sytuacji i zwawo gnal do przodu (choc nie tak jak moj obecny kopcacy).

CEL:

1. Remont silnika, wymina wszystkich choc troche zuzytych czesci na nowe orginaly

2. Optymalizacja - lekkie usprawnienie silnika mieszczace sie w moim pojeciu orginalu tzn.

• zewnetrznie ma sie nie roznic zadnym detalem od jednostki calkowicie seryjnej (w gre nie wchodzi nawet filtr stozkowy), zadnych turbin, dolotow, sportowych wydechow itd…
  • uklad wydechowy calkowicie seryjny, cichy i brzmiacy dokladnie tak jak brzmi zdrowe seryjne M30
  • uklad dolotowy takze calkowicie seryjny
  • silnik ma chodzic rowno, nadawac sie do takze do calkowicie niesportowej eksploatacji i posiadac wszelkie walory trakcyjne seryjnej M30
  • spalanie ma miescic sie w granicyach normy

Inspiracja jest silnik zmodyfikowany przez Alpine do modelu B6, posiada wszystkie wyzej wymienione cechy moc okolo 210KM oraz niespelna 300Nm momentu obrotowego, wszystko to w zwyczajnie jezdzacym 2,8 na seryjnym osprzecie.

W ramach wyzej wspomnianej optymalizacji planuje

• szlif Kanal dolotowy kolektora - uszczelka - glowica prawdopodobnie samodzielnie, moze ktos ma jakies doswiadczenia??
  • planowanie glowicy o okolo 0,4mm 0,3mm zrobilem w obecnym silniku zwiekszajac sprezanie z 12 do 13,5 BAR, efekty zauwazylem tylko pozytywne
  • walek rozrzadu o zwiekszonych czasach otwarcia zaworow i tu nasuwa sie pytanie ile stopni?? czy ktos wie ile jest w B6?? Silnik 2,8 posiada stosunkowo wysokoobrotowa harakterystyke, dodatkowo jezdze na seryjnym zeszperowanym dyfrze o przelozeniu 3,46 ,oraz sportowej skrzyni biegow z “1” do tylu. Efekt jest taki, ze nawet przy spokojnej jezdzie miejskiej silnik pracuje w zakresie 2500-4000obr/min a przy sprincie nie schodzi ponizej 5000tys/obr po zadnej zmianie biegu. Nie stalo by sie wiec nic zlego jesli podniose troszke moc i moment na wyzsze obroty tracac nieco wigoru w zakresie 1000-2000 obr/min. Nie moze to byc jednak kosztem nierownej pracy silnika na wolnych obrotach, takze sprezynki zaworowe chce zostawic seryjne, mysle o okolo 280 stopniach ale jestem bardzo otwarty na wszelkie rady i wymiane pogladow.
  • Splanowanie kola zamachowego. (kolo w 2,8 jest ewidentnie za ciezkie, znow nasuwa sie ten sam temat, 2,8 na tej skrzyni nigdy nie jezdzi “z dolu” wiec zmniejszenie masy kola napewno przyniesie pozytywne efekty o ile sie nie przsadzi, kto ma takie doswiadczenia??)
  • wywazenie ukladu tlokowo korbowego po zmontowaniu bloku silnika (gdzie robia cos takiego w zachodniopomorskim?? ile to moze kosztowac)

Narazie rozlozylem silnik w drobny mak.

Pierwsze spojrzenie pod dekiel glowicy takze wprowadzilo mnie w bardzo dobry nastroj, czysciutenko :D. Glowica poleciala na polke i czeka, bedzie ostatnia w kolejce.

Silnik wyglada w tej chwili tak:

• Tuleje w bloku zmierzone mikrometrem okazuja sie nie miec po 235tys km zadnych sladow zuzycia!!! To jest M30!!! Sa idealnie rowne, na calosci widac wyrazne slady fabrycznego szlifu - troszke widac je tez na zdjeciach

• Reszta bebechow lezy na stole

• Panewki prubowalem mierzyc elektroniczna suwmiarka, ale nie przynosi to chyba zadnych efektow, bo wyszlo tak jak by wszystkie byly “nowe” podczas gdy na dwoch korbowodowych i jednej na wale po przetarciu widac mieniace sie kolorami teczy plamki, ktore nie moga byc niczym innym jak poczatkami wycierania. Nie bede sie jednak zbyt dlugo nad tym zastanawial bo i tak chce zalozyc wszystkie nowe, ale najpierw musze dac wal do porzadnego pomierzenia i ewentualnego szlifu.

• Pierscienie jak na ten przebieg nie do uwierzenia, jedynie ostatni olejowy na 6tym cylindrze ma drobna odchylke, ale tak czy tak wszystkie laca nowe.

• Nagar z tlokow daje sie wyczyscic z uzyciem benzyny szmatki i odrobiny cierpliwosci. Na to sie chyba nie szarpne i tloki zostaja stare.

• Ktos zna sposob na sprawdzenie “jakosci” wymontowanej pompy olejowej??

Acha, jesli ktos zobaczy gdzies jakies NOWE czesci do M30B28 w ogloszeniach na ebay… bede wdzieczny, czasem zdarza sie , ze ktos kupuje cos w serwisie, nigdy nie montuje a pozniej sprzedaje… za wszelkie wskazowki bede dzwieczny :grinning:

PS: Nie wiem dlaczego na dole zostaje tyle wolnego miejsca??

Powodzenia i szczerze Ci zazdroszczę. :pa:

ooo, limit transeru przekroczony, bo fotek niet :face_with_rolling_eyes:

o kurde … szybko dzialasz … mysle ze nie bedzie duzo roboty zeby motor zaczal dzialac dobrze . z tego co wnioskuje masz dobry material do roboty wiec powodzonka … tylko kto to pozniej posklada :laughing:

Niby nic a tak wiele można zrobić :bulb: Powodzenia :sunglasses:

No MIłosz - tak jak zapowiadałeś … idziesz pełną parą … powodzenia :sunglasses:

Kurna jak będziesz tak szczegółowo zdawał relację to też się zdecyduję i krok po kroku zrobię to samo (i nie będę musiał cię nagabywać telefonami :grinning: ) Gożej jak mi po złożeniu wyjdzie jakiś helikopter :laughing:

a może jest jakaś instrukcja co jak i z jaką siłą poskładać, może ktoś ma coś takiego ??

Bez takiej instrukcji ani rusz. Ma ja wiekszosc forumowiczow na plytce, kiedys to rozdawalem chyba na mazurach.

Co do poskladania to bedzie napewno trudniejsze niz rozebranie he he he

Szybko napewno tego nie skoncze, w swoim warsztacie bywam nie czesciej niz raz na dwa tygodnie, a najpierw sukcesywnie bede szukal czesci, chce wmontowac jak najwiecej fabrycznie nowych elementow, same orginaly a chcialbym zarazem zmiescic sie w jakims rozsadnym budzecie.

Moim aututem jest to, ze poki nie skoncze tego motoru nie bede dotykal tego zamontowanego w 6. Dzieki temu nie grozi mi nic w stylu przyjazdu na zlot “Golfem” nawet jesli prace by sie bardzo przedluzaly.

No fajnie tylko że ja nie byłem na mazurach :cry:

Zrobimy zlot na mazurach :v; W czym proplem :question: :laughing: :laughing: :laughing: :laughing: :laughing: :laughing:

adam tobie na sama mysl :piwko: juz sie jezyk placze :laughing:

:smiling_imp: :smiling_imp: :smiling_imp: :piwko:

:grin: :laughing: :piwko:

W Koszalinie jest taki super zaklad z tradycjami jak Tepro i proponuje sie tam dodzwonic

co prawda w rozpisce nic na ten temat nie ma ale… w pamieci cos mi kolacze ze znajomy
cos tam wazyl

no no Milosz zycze powodzenia i wytrwalosci w konczeniu tego projektu :exclamation: :exclamation: :exclamation: :sunglasses: bardzo fajnie ze zalozyles ten temat bo takiej wiedzy nigdy za wiele :bulb:

p.s. widzialem co potrafi Twoje obecne 2.8 i mam nadzieje ze nowe serducho w przyszlym sezonie bedzie rwac asfalt jak nalezy :smiling_imp:

:grinning: wytrwalosci nie braknie napewno…

Jesli zamawiam megadrogie pierscienie , panewki itd… w serwisie BMW … to jakiej firmy sa one tak naprawde?? i czy ta firma ta nie sprzedaje ich taniej tak jak np. BOSCH przeplywomierze??

Jakie sa najlepsze firmy na rynku w tej branzy, chodzi mi o czesci seryjne a nie tuningowe??

kolbenschmit, glico, mahle… takie rzeczy były jako oryginał, jak kiedyś remontowałem motor w e21

No to ja mam pytanie do tematu, czy bez odkręcania bloku, zdejme miskę i dam radę odkręcić wał?

Żeby zdjąć miskę, wystarczy odkręcić poduszki i podnieść motor.