Chyba i ja zacznę coś pisać bo tylu ludzi już jest na forum, że aż wstyd żeby wszyscy byli nie doinformowani ![]()
Po kolei, auto robię w Lubaniu, w warsztacie profesjonalnym, z komorą i w ogóle
http://www.carsdream.com/kuzdrowscy.html to jest adres
Auto jest już rozebrane, zdjagnozowane i powoli zaczyna się prawdziwa robota. Oczywiście wyszło parę tematów, które były niewidoczne z zewnątrz, ale o tym później, ponieważ miły człowiek, który robi auto robi również zdjęcia - jak prześle mi je na emila do postaram sięgdzieś wstawić.
W trakcie dokonałem pewnej modyfikacji - poprosiłem o inny lakier RM Crystal Top, i to na pewno podniesie trochę koszty, poza tym przy samych uzgodnieniach powiedziane było, że tolerancja w założonej kwocie może być 10% więc poza lkakierem może coś dojść, ale nie przekroczy określonej kwoty + 10%.
Zdążyłem już kupić uszelkę przednie i tylnej szyby, bagażnika i szyberdachu, koszt to niecałe 1000pln poza tym kupiłem znaczku tył, przód, koszt około 140pln - nie polecam ze względu na kiepską jakość.
Cały czas poszukuję lewego lusterka, mam dwa nowe prawe i chętnie zrobię tak, że jak ktoś będzie potrzeboski na prawe to niech nie zamawia dla siebie w serwisie takiego tylko zamówi lewe, a ja dużo taniej oddam mu swoje i dopłacę do ceny serwisowej.
Poza tym felgi idą won do renowacji pełnej wraz z dekielkami (koszt nowego dekielka to 50 ojro), ale koszty jeszcze nie są znane. Na pewno zdąże kupić dużo gratów do lipca - termin odbioru 1 lipca, i będę je wymieniał powoli. Oczywiście po renowacji wstawiam do Szturca i mocno trzymając się za kieszeń robię wszystko czego nie zrobią Panowie od renowacji - amory, gumy zawiechy, podpora, końcówki drążków i wszystko co trzeba będzie, ale głowa mnie już boli… ![]()
Dobra nie zanudzam Was. Ten post będę pewnie modyfikował żeby zachować logiczny początek i koniec, ale zobaczymy. Jak tylko będę miał jakiekolwiek zdjęcia to dam znać, a na razie na razie ![]()
po pierwsze strona nie działa a po drugie to nie podałeś najwazniejszego czyli kosztu! a tak przy okazji, czy to znaczy że rozbierają do naga i robią wszystko co zardzewiałe? a co z przednimi błotnikami, kupiłes nowe? a co z innymi elementami? a co to za lakier?
Mnie też strona nie działa…
Kuba zrobiłeś falstarta:) ale wielkie brawa i 3mam kciuki za zrobienie Twojej 6. Nie będę zadawał pytań typu: sprawdzenie geometrii przed spawaniem, czy na kołach, czy ze zdjętym zawieszeniem. Jakbyś potrzebował pomocy i info to wal do mnie śmiało. A jeżeli chodzi o lusterko to może Ci pomogę, ale dopiero w poniedziałek jak wrócę z Helu.
no no no…
pogratulować męskiej decyzji ![]()
W tyg wybiorę się do Lubania i osobiście sprawdzę jak się sprawy mają.
U mnie strona działa. Kumpel u nich coś obszywał (kierownice i drążek zmiany biegów) - ceny mają też spoko ![]()
James, trochę niewiem jakiego falstarta
Oddałem ot tak po prostu i zobaczymy co dalej, na razie się robi ![]()
Po co mi sprawdzać geometrię
auto nie wymaga spawania w miejscach mających na to wpływ, a także wyciągania - nigdy nie było bite
Geometria i tak się będzie zmieniać przy takich walcach jak mam założone
Dopiero rozpórki pomogą ![]()
A powiedz jaki plan z lustrem
Pomożecie
![]()
Chodzi mi o niedziałającą stronę.
a sa tez rozporki na tyl? na przodzie mozna to wyregulowac jeszcze
są, są. www.darstuning.com.pl . komplet przód i tył ponoć za 449pln więc cena ok.
nie chula ![]()
Cos slabo chodzi ta strona. W zasadzie to niezle miejsce, bo to cerkawski pod innym szyldem. Lepiej byc tuning cos tam niz byly serwis BMW:) jutro jestem w trojmiescie to moze znajde chwile zeby zobaczyc co tam maja. Czy rozporki to pewne lekarstwo na geometrie?
rozpórki pomagają żeby sięnie zjeżdżały kielichy… auto mniej pęką ![]()
no i sie tak na zakrętach nie przechyla. rozpórki to podstawa, ale problemu rozregulowanej geometrii nie zlikwidują.
A to ciekawe… ale chyba o “stabilizatorze” myslales…
no własnie, że nie. Stabilizator to jedno, a rozpórka to druga ważna rzecz na zakretach. Rozpórka nic nie daje podczas jazdy na wprost, ale przy wchodzeniu w zkręty dba o to, aby siły odśrodkowe masy auta przemieszczały się prawie równomiernie. Przypomnij sobie co się dzieje jak wchodzisz w zakręt. Od wewnętrznej auto sie podnosi, a masy przemieszczają sie do zewnetrznej. Prawidłowo załozona rozpórka ma trzymać jak najbardziej auto na zakretach w poziomie. Dodam tylko, że są rozpórki równiez dolne.
Właśnie, że nie
. za utrzymanie auta w poziomie na zakrętach odpowiada stabilizator. Rozpórka natomiast eliminuje pracę zawieszenia na boki, a wiec przemieszczanie się środka masy w lewo i w prawo w zależności od zakrętu.
Rozporka zamontowana do nadwozia, powoduje jedynie ze elementy nadwoziowe samochodu nie przemieszczaja sie wzgledem siebie, na nieprzechylanie auta ma wplyw jedynie konstrukcja samego zawieszenia (sprezyny amortyzatory) oraz stabilizator powodujacy , nacisk na strone auta chcaca sie uniesc podczas gdy druga sie obniza, musi byc to jednak byc rozporka zamocowana do pracujacych elementow zawieszenia. Dolna rozporka powoduje ze przednie kola nie rozjerzdzaja sie w punktach mocowan na boki wzgledem siebie i bardzo przyczynia sie do stabilnosci i utrzymania geometrii samochodu, wszystkie pucharowe Lanosy w RSMP mialy momentalnie popekany szyby podczas jazdy po polskich OSach bez tej rozporki. Sama gorna rozpurka na kielichach bez dolnej jest raczej chwytem reklamowym TUNINGU, (dolnej sie nie stosuje bo jej nie widac i nie ma jak pokazac na zlocie) podobnie jak magnetyzery itd… aczkolwiek symbolicznie nadwozie usztywnia. Zapytaj nie w sklepie tuningowym tylko kogos kto przygotowywuje samochody do wyscigow/rajdow profesjonalnie.
jutro zamontują mi rozpórki więc napiszę jak to wygląda w autopsji
zawsze można wstawić płyte pod silnik, która ochroni silnik i usztywni auto. Lomo daj info jak już zamontujesz i zrobisz kilka łuków:)