samoistna wymiana oleju

wlasnie wymienilem olej bez spuszczania starego. otoz starego byla tak znikoma ilosc ze mam praktycznie tylko swiezy. mowiac zupelnie serio, przerazilem sie, ze kontrolka oleju mi o tym nie zameldowala O,O wiedzialem ze po dlugiej trasie gdzie czesto jechalem szybko, bede musial zrobic dolewke (zre mi olej), ale tak jakos odkladalem z dnia na dzien, godzine temu biore bagnet a tam na skraju miarki!!! wtf? dlaczego kontrolka nie dala znac???

Pewnie czujnik w misce olejowej padł.
Druga opcja przetarty jest kabel do niego biegnący…

Jeśli masz na myśli kontrolkę ciśnienia oleju, to da znać jak będzie brak ciśnienia oleju. Jeśli masz na myśli za niski stan oleju na check’u, to prawdopodobnie zamulony jest czujnik poziomu oleju w misce.

na jakim checku?

chodzilo mi o kontrolke cisnienia oleju, zanim odkrylem ze mi zre jak swinia to mi sie raz zapalila i wtedy jak zajrzalem to bylo wiecej oleju niz wczoraj…

chodzi o czerwone światełko na klawaiturze z wielkim klawiszem TEST a’la SPACE który trzeba wcisnąć aby to światełko w przypadku małej ilości oleju sie zapaliło.

Nie paś tak tej świni przecież to rekin.

adaś, pomyliłeś roczniki :grin:

• w starym jeśli jest mało oleju nie zapali się na zielono po wciśnięciu TEST,
  • w nowym pali się na czerwono jeśli jest mało oleju, a po wciśnięciu CHECK gaśnie jedynie migająca kontrolka w zegarach, a dioda pali się do chwili uzupełnienia poziomu :sunglasses:

A powiedzcie mi jedno mi się zapala na checku jak troszkę na 1-2 biegu dam w palnik tak do 5-6tys. Olej jest, na połowie miarki. Pierwszy raz jak mi się coś takiego przytrafiło to jechałem w korku, teraz dzieje się tyko wtedy gdy dam w palnik… w korkach już nie jeżdżę :laughing:

ej, nie mam obc

he co?

zalew, poszperaj trochę na forum… to znajdziesz czym się różni OBC, CHECK PANEL itp… bo coś nie kumaty jesteś :grin:

mati - przestań utrzymywać tak niski stan oleju :v:

jak zwal tak zwal, nie mam zadnego klawisza ‘test’ do wciskania bo nie mam ani komputerka na miejscu zegarka, ani wskaznikow po lewej od kierownicy, o to mi chodzi.

po co mam o tym szperac, chcialem wiedziec dlaczego nie alarmuje o niskim cisnieniu oleju kiedy jego stan jest krytyczny; a nie co moglbym wcisnac a nie moge.

to co masz zamiast checka?

nic. gladki kawalek plastiku bedacy w calosci z kokpitem. a zamiast obc - zegarek.

zrób fotkę jeszcze czegoś takiego nie widziałem :astonished:

skoro trzeba to ok, dzis bedzie
jako przedwstepniak fotki moze cytat
http://chickenvoodoo.com/BMW/BMWconversion.htm

toż to naprawdę ciekawostka :bulb:

Lampka ciśnienia oleju nie mruga kiedy oleju jest poniżej poziomu na miarce, tylko wtedy gdy ciśnienie jest za niskie, dlatego ci nie zamrugało.

Racja, niektóre 728i nie maja check’a miałem już takie dwie na częsci, tak jest wtedy tam trochę smutno :face_with_rolling_eyes: :grinning:

no rozumiem, ale myslalem ze to powiazane ze soba, zwlaszcza ze poziom byl juz tyle co nic..

a to fotka zaslepki, a sama blaszka to akurat heft mojego taty, montowal sobie tam jakies trzymadlo na trasy.

Dzień dobry, u mnie w ogóle się nie zapala kontrolka od ciśnienia oleju a żarówka jest dobra. Niby nic, ale wolałbym ja czasem zobaczyć, że się pali – czy są jakieś rady?

Bo masz pewnie padniety czujnik, jest w głowicy blisko grodzi czołowej.

odepnij kabelek od czujnika i dotknij do głowicy, jak sie lampka zapali, to wywal czujnik, jak nie, to szukaj usterki dalej…