Szucha odebrana

W niedzielę odebrałem od Dawida szóstkę. Duzo rzeczy zostało zrobionych ale wciąż jeszcze czeka mnie mnóstwo wydatków.

Planuję powymieniać trochę elementów ze względu na ich zużycie.
W związku z tym zamówiłem w ASO:

1. nerki - 400zł
  2. uszczelkę drzwi pasażera - 1000zł :frowning:
  3. uchwyty na osłony przeciwsłoneczne - 15 zł
  4. plastik na klamkę wew. od strony kierowcy - 15zł
    Zaszokowała mnie cena gumy środkowej zderzaka przedniego - prawie 600zł!!
    Natomiast komplet listew zewnętrznych to wydatek 2000zł.
    Klamki kosztują po 140zł ale na razie się wstrzymałem.

Poza tym od jednego kolesia z Bolesławca pożyczyłem na wymiar dywaniki i chcę sobie dorobić bo w serwisie są nieosiągalne.
No i od niego będę też miał (prawdopodobnie bo jeszcze nad ceną ma się zastanowić) bardzo ładną deskę rozdzielczą - starego typu oczywiście.

I na koniec jeszce cztery pytanka:

1. Jakie amortyzatory kupić? Są do wymiany.
  2. Czy właśnie amorki mogą być przyczyną wrażenia, że podczas jazdy po nierównej nawierzchni cięzko zapanowac nad 6? Dosłownie wyrywa mi kierownice z rąk!!
  3. Co ile zmieniac olej w tej skrzyni? (aut 3 biegi)
  4. Macie może jakiś pomysł na dorobienie boczków bagażnika? chodzi mi oczywiście o bopczki w dosłownym słowa znaczeniu czyli strone lewą i prawą (w serwisie nie osiągalne).
  1. Podstawa to żeby były olejowe. W Wawie bardzo dobrze regeneruje amorki jeden zakład. Komplet z gwarancją kosztuje około 1000pln. Można ustawić ich tłumienie itp. Jak chcesz namiar to wal śmiało na PM.
  2. Oczywiście, ale dochodzą również wszystkie inne elementy gumowo-metalowe. Zależy również jakie masz kapcie z tyłu, bo jak szerokie to ich winna. Dodatkowo koniecznie sprawdź elementy mocowania tylniej belki do podwozia. Nie wspominam o oczywistych rzeczach takich jak wyważone felgi, proste felgi i brak guzów na oponach.
  3. Tutaj należałoby się skonsultować z Adamem, ale jak dla mnie co 20.000 km, czyli co 3 wymiana oleju, wymieniasz olej w skrzyni wraz z filtrem. Ważne żeby wymienić filtr, pamiętaj o tym.
  4. Pożycz od kogoś zanieś do tapicera i niech Ci zrobi na wymiar. Nie bawiłbym się we własne robótki.

W każdym bądź razie 3mam kciuki za Twoją Szuchę.

Tommy, mam pytanie, co się składa w komplet listem zewnętrznych :question: Chodzi o te na drzwiach i pod nimi czy dookoła drzwi :question:
I jeszcze z klamkami, to chodzi o zewnętrzne, chromowane z kompletnym mechanizmem gotowe do montażu :question: Pytam oczywiście bo się szukuje do podobnych operacji :wink:
A przy okazji, jak wrażenia z jazdy :question: To że wyrywa kiere to zaobserwowałem dopiero jak założyłem nowe wielkie kołą :confused:

jak nie ma luzow i wszystko jest sprawne i opony wysokiej jakosci to niczego nie wyrywa, u mnie na felgach szerokich na 9 cali mozna trzymac kierownice jednym palcem (jak ktos lubi oczywiscie)

Najczetsza przyczyna takiego wyrywania bywaja z mojego doswiadczenia amortyzatory, galki, ale ponadwszystko te tuleje gumowe na gornych wahaczach mocowane od wewnatrznej strony. Jak sa wyrobione to na gladkim jest dobrze a na koleinach jeszcze przy szerokich oponach rzuca autem z prawa na lewa.

Co do amortyzatorow mam zdanie wrecz przeciwne niz James - tylko gazowki!!, a najlepiej Bilsteina, co sprawdzone to sprawdzone.

1. Listwy: /drzwi / od drzwi do koła przód / od drzwi do koła tył / od koła tył do zderzaka tył (tylko w przypadku budy A)/ progowa /
  2. Klamki - chodzi o zewnętrzna część klamki czyli ten nikielek który widać. Na szczęście można to kupić osobno.

Wrażenia z jazdy - spoko. Troche zawory słychac ale tak już chyba musi być? Bo wg. Dawida wszystko jest wyregulowane jak należy.

Tuleje są wymienione. Natomiast amory jak juz mówiłem są do wymiany… Co to “galki”??

… koncowki drazkow kierowniczych, ale to w ogole i na postoju mialbys luzy…

moim zdaniem tez tylko gazowe :exclamation: mam wlasnie takie o ktorych pisze Milosz i jestem z nich bardzo zadowolony od 3 lat zadnych problemow z nimi nie mialem a ile juz maja to nie wiem bo juz byly jak przejolem swoja 6 :sunglasses:

e nie znacie się: na olejowych auto bardziej płynie. Zależy kto co lubi, ja wstawię olejowe, ktoś inny gazowe. Tak naprawdę zależy do czego 6 ma służyć, jak do jazdy sportowej to gazowe, jak do zimnego łokcia to olejowe, a ja lubię mieć zimny łokieć :slightly_smiling_face:

Proponuję gazowo-olejowe,będzie i sportowo i do ‘bujania’ :laughing:

na postoju tez jest luźno.
Przy czym nie mam pojęcia co to znaczy luźno w przypadku “6”.
W nowych autach jest chyba inaczej…

Wcale nie jest inaczej, luz powinien byc sladowy inaczej nie ma szans prowadzic sie na szerokich kapciach po polskiej drodze.

Mowiac amortyzatory gazowe mysle o “olejowo gazowych” czystko gazowych sie praktycznie nie stosuje. Olejowe amortyzatory nawet dobrych firm grzeja sie przy ostrej jezdzie, zmniejszaja tlumienie, w zimie sa twarde , mi nawet nie chodzi tylko o sportowa jazde, ale nie moga wszyscy lubiec tego samego.

Dzisiaj się dowiedziałem że luz często jest na regulacji kierownicy.U mnie na zawieszeniu nie ma luzu a na wielowypuście od regulacji jest.Jak mi zrobią to dam znać o co chodzi.

znając życie pewnie chodzi o dokręcenie 1, 2 śrubek:)

Ponoć o jakiś plastik który tam się wyrabia :astonished:

plastik… to jak nic będzie 500, nie wiem o co chodzi, ani o jaki platik, ale jak nikt nie wie to na pewno będzie będzie 500 - to tak jak z kasatorami luzu M30 w serwisie u Fusa :bulb:

:laughing: :laughing: :laughing:

Tak to wszystko prawda ale ten luz na samej przekladni jest dosc “niegrozny” bo kola wobec siebie chodza w parze ladnie, troche przeszkadza trzeba wyregulowac cos wymienic i jest git.

Tak na czucie jak widze co pisze Tommy to mysle , ze moze tych luzow miec gdzies wiecej, wlasnie na zawieszeniu lub galkach ukladu kierowniczego.

Pojedz Tommy po prostu na diagnostyka, wrzuca Ci auto na “trzepaczke” i zaraz powiedza co lata a co nie lata.

spoko,spoko,mam takiego magika co wszystko znajdzie za parę groszy,np od e 34,będzie tanio i dobrze :sunglasses:

Auto już było diagnozowane przez Dawidka.
Według niego wszystko jest ok. Jedynie co to amorki.
Ale ja czuję zbyt duży luz na kierownicy…
Teraz widze jak to ciężko byc laikiem i miec stare auto :frowning:

@Gruby musimy się zgadac. Wpadnę do Wrocka w maju to może skoczymy do Twojego znajomka?