wymiana kierownicy na M-Technik

Zakupiłem na allegro kierownicę M-Technik (napisane było, że do E24). Niestety nie wiedziałem, że w III. kwartale 1985r. coś się zmieniło w wieloklinie i ta, którą kupiłem jest już z czasów po zmianie. A moja kolumna niestety starsza (styczeń’83).

To jeszcze nic. Jako czystej wody bystrzak, wysłałem tę zakupioną kierę do obszycia skórką, niesprawdziwszy w ogóle czy będzie pasować u mnie czy nie :grinning:

No i teraz mam śliczną, pięknie obszytą kierownicę… na półce w szafie :smiling_imp:

Ale tak sobie dumam, że może da się przełożyć “to coś” z wieloklinem z jednej do drugiej, hę? Co Wy na to? Robił ktoś coś takiego? Da się? Czy to rzeźbienie w czymś brązowym i brzydko pachnącym czy całkiem sensowny pomysł? Wg realoem ten slip ring (nr 2) ma identyczny numer identyfikacyjny w obydwu kierownicach. Więc może jest szansa.

Odpowiem sam sobie bez zbędnego rozwodzenia się - i tak w razie jakby ktoś kiedyś przypadkiem wpadł na podobnie kapitalny pomysł - **NIE DA SIĘ. **

Inne są?
Może mam gdzieś mtechnika rocznik pre 84 ale czy nie ma większych różnic w kierownicach?

Element 2 może i można wykręcić i przełożyć, co by wieloklin pasował. Tyle, że on jest przykręcany do metalowej części kierownicy stanowiącej jej integralną część - zatopionej w tworzywie i sęk w tym, że ta metalowa część w M-Techniku po IX’85 jest osadzona głębiej niż w M-Techniku z okresu '82 - IX’85.

Może zdjęcia rozjaśnią moje mętne tłumaczenia :grinning:

Pogrzebie w gratach i jak by co to dam ci tego mtechnika pre 85 to moze dasz do podmiany samą skóre? czy to bez sensu?

najprościej jest zmienić wałek z wieloklinem w kolumnie kierowniczej :grin:
zmiana wieloklina była we wszystkich BMW e23, e24, e28, e30 itd…

naprawdę to łatwe czy to ironicznie mówisz? jak na mój laicki gust, to jakaś długa i mozolna rzeźba by była, połączona z odcinaniem wałka od górnej czarnej obudowy kolumny i później kombinowanie jak zamontować z powrotem porządnie. mylę się?

nie jest to rzeźba, trzeba poprostu rozebrać kolumnę i złożyć od nowa z wałkiem ze starym wieloklinem - jakaś godzinka (do dwóch) roboty

Macias ma trochę racji, ciąć nic nie trzeba. Trochę roboty i po zawodach, ale jest odstępstwo od oryginału i trzeba załatwić taki wałek no i nie wiem czy nie trzeba zmienić obudowy kolumny kierownicy, one się różniły między rocznikami chyba głębokością obsadzenia czy coś.

Ja nie zmieniałbym wałka, tylko całą kolumnę, podmienił tylko zamek, tak abyś miał pod swój kluczyk :grinning:

Summa summarum to już najprościej będzie nabyć następną kierę - tym razem z właściwego rocznika i ją obszyć, a poprzednią sprzedać. Dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Słusznie :bulb:

http://moto.allegro.pl/item695424183_sportowa_kierownica_momo_z_naba_do_bmw.html
czy dobrze mi się wydaje, że ta naba ma wieloklin taki jak w E24 sprzed X’85?

Każdy ma tzw. bzika na jakimś punkcie. Ja sobie z rzeczy w sumie mało istotnych ubzdurałem kierownicę M-technik. Kiedyś już nabyłem, ale okazało się, że za nowa była i nie pasowała do mojej kolumny.
Więc kierownicę sprzedałem.
Niestety choroba była tylko uśpiona, niedawno na nowo się ujawniła i nabyłem tym razem całą kolumnę wraz z kierownicą M-technik.

Ale niestety przy próbie wymiany okazało się, że nie wszystko pasuje. To co nie pasuje widać na zdjęciach - z góry przychodzą z obu stron takie dwa mosiężne uchwyty. No i niestety moje są za krótkie i nie pozwalają chwycić tych “wideł” kolumny.

Mam prośbę - czy ktoś może zmierzyć długość tych uchwytów w samochodzie post X’85 (drobny wieloklin). Jeśli okażą się odpowiednio dłuższe niż u mnie to będę wiedział czego mi brakuje. A jeśli nie, to znaczy, że konstrukcja w której te uchwyty siedzą jest cała jakaś inna i nic z tego nie będzie.

Z góry dziękuję.

Lewy 13cm. 83r

Dziękuję, ale może źle wytłumaczyłem. Z 83 roku to ja mam samochód (z kolumną kierowniczą starego typu - z metalową chyba górną obudową i grubym wieloklinem) i długość uchwytu = 12,8 cm - długość całości (od środka otworu do środka otworu = 10,8 cm.

A założyć chcę kolumę nowszego typu - po X’85 z drobymi wieloklinem i plastikową obudową i górną i dolną i potrzebuję wiedzieć, jaka była długość tych uchwytów w samochodach po X’85.

87/11 cs2- taka sama 13cm

wydaje mi się, żę zakupiłeś kolumnę od e30 lub e34, dletego nie pasuje…

Od 6 (tak myślę).
Tak to wygląda.

Macias, co ty gadasz??? Kolumna jest z mojego auta i jest od CS1 86’ Ona musi pasować!!! Ustaliliśmy z Mikołajem, że prawdopodobnie jest to wina innego rodzaju mocowania. Dzisiaj będzie przekładane i wtedy będziemy dalej szukać jak to nie to.