Zacząłem rozbierać 6 i mam parę pytań.

Siema.

Oczywiście śrubki od przednich kierunków się kręcą same sobie… Jak to zrobić? Wiertara od strony lusterka i rozwiercić śrubę?

Jak zdjąć listwy z tylnych boczków? Pewnie tam są spinki zintegrowane z listwą (tylne) w Baurze to popsułem :face_with_rolling_eyes: a tu bym nie chciał…

I jak zdjąć listwę od przedniego blotnika do dachu… Gdzie ona się kończy? jak spinkę zdjąć? Jakieś patenty?

Dzisiaj na rozgrzewkę siedziałem tylko 2h. Jutro od 13tej do rana… środa lakiernik.

Oczywiście tak jak się umawialiśmy, będzie fotostory z opisami :grin:

Z góry wielkie dzięki za pomoc. :sunglasses:

Na razie wygląda to tak…

**echh… a taka ładna była… :grin: **

1. Oczywiście śrubki od przednich kierunków się kręcą same sobie… Jak to zrobić? Wiertara od strony lusterka i rozwiercić śrubę?

=> wydłub same zaślepki, pod nimi jest normalny łeb od śruby.

1. Jak zdjąć listwy z tylnych boczków? Pewnie tam są spinki zintegrowane z listwą (tylne) w Baurze to popsułem :face_with_rolling_eyes: a tu bym nie chciał…

=> chodzi ci chyba o błotniki :sunglasses: … były tam trzy rodzaje spinek :face_with_rolling_eyes: , ale u ciebie powinno być tak: odkręć tył listwy (do nakrętki dostaniesz się od strony wnęki koła), lekko ociągnij listwę i wysuń w kierunku przodu samochodu.

1. I jak zdjąć listwę od przedniego blotnika do dachu… Gdzie ona się kończy? jak spinkę zdjąć? Jakieś patenty?

**=> śrubki są pod oluminiową listwą maskującą. należy ją delikatnie stopniowo podważać małym śrubokrętem (albo jakimś drewienkiem), aby nie pogiąć. natomiast spinkę się przesuwa, albo wypada sama po odkręceniu listew :laughing: **

1. Z góry wielkie dzięki za pomoc. :sunglasses:

=> nie za ma co :lol:

1. Naprawdę rób to bardzo delikatnie, z założenia one są chyba jednorazowego użytku.

Delikatnie podważać jak czerwone strzałki? Czy ten jednorazowy element to niebieskia strzałka? podważać go w górę, od strony środka dachu… tak?

Zaślepki to to zaznaczone strzałkami? tam będą łby śrub?

Pozdr.

delikatnie podważasz nie te oznaczone elementy tylko taką cienką chromowaną listewkę która jest na tym rysunku ale nie ma numerka. składa się z dwóch elementów które łączą się mniej więcej w połowie dachu. i mają w sumie ze 3 metry długości a ta listewka jest mocowana w elemencie nr 1. tam gdzie pokazuje kreska od jedynki

AD. RYS. 1

pod nikielkami sa male srubki . ale jesli nikle trzyma mocno tasma klejaca to marne szanse na uratowanie tematu . jesli je ponaciagasz przy zdejmowaniu to juz nie wroca do dtanu pierwotnego . wlasciwie nie ma sposobu … jest tylko lud szczescia …
AD 2
a kierunki mozesz smialo przewiercic gdyz lebki srub sa zalane plastikiem i jesli sie obrocily to nic juz nie zdzialasz . przewierc od strony zarowki i w ta tez strone wyciagnij srube . wstaw nowa , najlepiej na srubokret a od komory silnika nakretka szybko , latwo i przyszlosciowo :slightly_smiling_face:

Dzięki za pomoc.. troszkę się nie pocieszyłem.

Na szczęscie muszę tylko jedną zdjąć. Co zrobić jak popsuje… Zastrzelić się, czy jest nadzieja ?

Może tylko dokręcić?

A właściwie to co chcesz zrobić?? bo mówimy o zdjęciu wszystkiego z rynienki dachowej??

błotnik ma lekkie wgniecenie, uderzenie bylo dokladnie w listwe gdzie 2 śruby są. Listwa nie pogięta, ale jakoś trzeba klepnąć…

czyli wystarczy chyba odkręcić te dwie sruby i błotnik wyjdzie… tak mi sie wydaję. tą końcówkę listwy można odgiąć, jest dosyć elastyczna

Ale czy będą cchieli szlifowąć na zdjętym? bo klepną i na pewno trzeba podszpachlować…

a nie zdejmujesz błotnika??
jak zdejmiesz błotnik to zakładasz gotowy, a jak malujesz całe auto to chyba warto zdjąć te rynienki

Nie, nie cały !!! Mała rdza jest w paru miejscach tylko.

Chyba łatwiej będzie zdjąć błotnik niż tą listwe… ale potem jak będą lakierować to w metaliku gobi sie kolor a nie do odcinki…

To jeszcze poproszę o podpowiedź odnośnie klamki…

Jak ją wyjąć? Co odkręcić?

Z tego chyba nic?

Do klamki podchodzilem 2 razy i dwa razy w nerwach zepsulem. Jak zobaczylem jak moj znajomy blacharz zdjal raz klamke z E24 po ciemku i zajelo mu to niecale 5min nigdy wiecej nie prubowalem, do okola wszystko sam a z klamka do niego :grinning:

Ja też nie mam cierpliwości do klamek. Zawsze mój ojciec się tym zajmuje :grin:

Się nie pocieszyłem…

Prawie odkręciłem spojler (MT2), 4 nakrętki i 4 śruby (2 śrubokrętem , 2 wiertarką), ale mam wrażenie jakby był przyklejony… możliwe ??

powinien być przyklejony :slightly_smiling_face:

:lup: :lup: :lup: kurza dupa no..

to znaczy nie wiem jak z tymi nowoczesnymi ale tak jak było w mojej to przyklejone + śrubki.
Jest nawet klej do tego w realoem