Obudziłem się 635csi california owner

Mi nigdy nic nie bulgotało i nawet odpowietrzać nie musiałem.

Kilka fotek z detailingu

IMG_3505.JPG

IMG_3503.JPG

IMG_3502.JPG

IMG_3039.JPG

IMG_3505.JPG

IMG_3503.JPG

IMG_3502.JPG

IMG_3039.JPG

Auto na razie umyte i wyglinkowane i próba korekty lakieru

IMG_3512.JPG

IMG_3510.JPG

IMG_3507.JPG

IMG_3506.JPG

IMG_3512.JPG

IMG_3510.JPG

IMG_3507.JPG

IMG_3506.JPG

Lalunia wróciła z detailingu :astonished: :astonished: :astonished:
MEGA robota ! tu link https://www.facebook.com/autodetailingecomack/photos/a.719119294916421.1073741836.452402841588069/719121974916153/?type=3&theater

Plan w połowie wykonany zostało jeszcze:
-Renowacja foteli - przywrócenie oryginalnego koloru
-Wymiana pianki w podsufitce
-Felgi BBS RC 090 z polerowanym rantem
-kierownica drewniana

IMG_3547.JPG

IMG_3547.JPG

środek pachnie i lśni

Potrzebuje:
-emblemat na tylną klapę
-wygłuszenie maski (pianka)

IMG_3541.JPG

IMG_3541.JPG

Wygłuszenia maski są w ASO bo niedawno kupowałem, emblemat pewnie też.

Po tym całym spa różnica kolosalna, potrzebowała tego odszczurzenia!!! :grin:

Co do felg to już masz te BBSy o których piszesz? jak nie to może jeszcze rozejrzyj się za jakimiś felgami z epoki :wink:

Niezła robota, choć trzeba przyznać, że mieli “wdzięczny” materiał wyjściowy :laughing: jakbyś ze szmatką pobiegał, to też byłaby różnica spora :slightly_smiling_face:
Co robili z tym plastikiem na zderzakach - różnica kolosalna. szlifowali, nacierali czymś? bo chyba nie lakierowali?

Pod koniec zeszłego roku kupowałem bbsy u gościa z Piotrkowa Trybunalskiego. Miał tego więcej i chyba na olx albo allegro wystawia. Sam odnawia - stan absolutnie idealny, jak nowe. Możesz brać w ciemno bez jeżdżenia. Trzy z jakimś hakiem płaciłem.

Koledzy przeglądam ogłoszenia i znalazłem BBS RC z oponami. Sprzedający pisze: " rozmiar 8 cali 5x120 otwór 74.1 pierścienie centrujące i jest 72.6 ???
dalej są takie opony: 205.45.17 i 215.40.17.
Pytania:
-czy opona 215 nie będzie za szeroka ? nie wiem jaki jest stan bieżnika ale myślę by polatać 1-2 sezony później kupię 4 x nówki
-jaki otwór powinny mieć BBS RC 090 i czy wy zastosowaliście jakieś pierścienie ?

Czy możecie mnie trochę oświecić jeśli chodzi o ten konkretny model RC 090.

https://www.olx.pl/oferta/bbs-rc-nie-rm-rs-rondell-rh-m-system-motorsport-CID5-IDlfsZO.html?requestFromAd=1&track[message_sent]=1&id_at=3205345620

To są felgi dedykowane do E39 ponieważ tylko w tym modelu był otwór 74,1mm. Po zastosowaniu pierścieni centrujących 72,6mm możesz je spokojnie założyć do E24. Zalecane szerokości opon na felgę 8 cali to 215-235.

zgadza się, ja mam pierścienie od wielu lat (na poprzednich felgach też) i żadnego problemu. Wydaje mi się, że opona 205/45 nie jest właściwym rozmiarem i felga będzie miała złą średnicę. Ja mam 225/45/17 i z tego co pamiętam to odpowiada fabrycznej średnicy koła. Jak poszperasz to był chyba wątek na ten temat i punktem wyjścia jest opona 14" o jakimś określonym rozmiarze. Ale nie pamiętam dokłądnie więc nie chcę w błąd wprowadzać.

Te felgi wyglądają na stadnardowe RC z e39, więc pewnie mają ET20 - dokładnie tyle ile powinno być.

Mam problem z podsufitką polegający na tym, że temperatury w Californi zrobiły swoje i zdegradowały piankę, która była przyklejona do dachu między podsufitką. Jak zamykam drzwi lub delikatnie klepnę w podsufitkę to sypie się z niej żółty proszek. Wszędzie jest pełno tego drobniuśkiego syfu. Dodatkowo detailer przed praniem podsufitki sugerował jej wymianę. Po praniu jest trochę lepiej jeśli chodzi o jej kolor ale widać na niej ząb czasu no i ta stara pianka leży od wew. strony na materiale gdzie niegdzie widać delikatne plamki żółtawe no i ciągle się sypie… :smiling_imp: Byłem u Tapicera ten stwierdził, że nie zrobi nowej bo się za jakiś czas wszystko pomarszczy najlepiej zostawić tą w oryginale tylko piankę starą wywali i wymieni. Czy można gdzieś kupić nową podsufitkę lub czy ktoś z was ma nową? Macie jakieś doświadczenia z tym temetem?
Bo decyzja o wymianie-naprawie podsufitki wiąże się niestety z wyjęciem tylnej szyby.
A ja nie lubię 2 x wracać do tych samych tematów.

Emblematu w ASO mimo dostepnosci na bmw parts nie ma. Zostaje Ci Wallothnesch albo ebay, tam sa aukcje z Litwy ja tak swój kupiłem.

A wygłuszenie piankowe bynajmniej rok temu bez problemu było w ASO dostepne bo kupowałem.

Co do wygłuszenia maski to pytałem już w ASO i dostałem odp:
Lewa strona – 84 zł
Środek – 137 zł
Prawa strona – 87 zł.
Całość na zamówienie do 4 dni.
Stwierdziłem, że drogie detale zostawiam na zimę :grinning:

Dzisiaj naprawiłem antenę automatyczną, moja działała ale nie chowała się cała.
W wolnej chwili opiszę naprawę która okazała się banalnie prosta. Kupiłem “wkład” i wymieniłem.

Chodzi mi aktualnie o odniesienie się do mojego poprzedniego posta dotyczącego podsufitki bo mam z nią spory problem.

ja mam nowe podsufitki wraz z montażem, a wygłuszenia maski mam na półce…

Macias ile u Ciebie za samą podsufitkę - wersja z szyberdachem
jeśli można też cenę za te wygłuszenia :grinning:
Pisałem 2 x na PW ale info siedzi od wczoraj w zakładce do wysłania :smiling_imp:

zawsze siedzi w zakładce do wysłania, do momentu odczytania wiadomości przez drugą stronę, tak działa forum - dla niewtajemniczonych :slightly_smiling_face:

podsufitka bez montażu to cena 600 pln + VAT

aktualnie posiadam w trzech kolorach

bardzo jasny szary
jasny szary
beżowy

kolory i faktura materiału dobrane jak najbardziej zbliżone do oryginalnych.

mogę wysłać próbki, żeby nie było, że coś nie odpowiada :hmm:

napisałeś: “Byłem u Tapicera ten stwierdził, że nie zrobi nowej bo się za jakiś czas wszystko pomarszczy najlepiej zostawić tą w oryginale tylko piankę starą wywali i wymieni.”

ciekawe jak to zrobi? czy robił już jakieś takie auto??

Im dalej w las tym więcej drzew… kolejny problem nierówna praca silnika okazała się powodem błahym ale problematycznym. paliwo za filtrem ma kolor ciemno rudy, bak rdzewieje.
Macie na to jakiś patent ? szukałem w necie i znalazłem taką metodę chałupniczą
renowacja zbiornika
Co z tym fantem zrobić. Ponoć jak rdzewieje zbiornik to są jakieś zamienniki “plastikowe” ale czy do e24 tego nie wiem… :smiling_imp:

Dziura po pompie paliwa jest dość spora, zaglądałeś już przez nią jak to wygląda w środku? a może okolice wlewu i rurek odpowietrzających skorodowały i nasypało rudej do środka a reszta zbiornika w miarę?! zdejmij tą gumę otaczającą wlew i też się rozejrzyj :wink:

Oczyszczenie i wytrawienie rdzy w środku najlepiej chyba z użyciem kwasu fosforowego, a potem pokrycie wnętrza czymś nierozpuszczalnym w benzynie jest jakimś wyjściem. Przy okazji po wyjęciu wyspawasz sobie jeśli jest coś na wylot.

PS gdybyś szukał używki to zbiorniki z USA są z jakiegoś powodu mniejsze, nie wiem czy europejski będzie pasował?!

Nowa pompa paliwa po przejechaniu kilku kilometrów zaczęła podawać ciśnienie paliwa około 1,5 bar… Nie dawało mi to spokoju więc się zabrałem za demontaż zbiornika. Rewizja jest w bagażniku po prawej stronie pod “dywanem”, tam dwie kostki i dwa wężyki do odpięcia przed opuszczeniem, po wyjęciu gumki :stuck_out_tongue: przy wlewie paliwa ukazały się trzy cienkie rurki do których były założone trzy sparciałe wężyki… Niestety musiałem popuścić :laughing: układ wydechowy ponieważ ściana zbiornika znajdująca się przy tłumiku zachodzi nad tłumik i bez tego poluzowania nie można wyjąć zbiornika. Po wyjęciu sitka oraz czujnika poziomu paliwa wszystko było w kolorze rudawo-czerwonym. Paliwo w zbiorniku było mętne i rude zlałem to do kanistra nie wiem do czego mi się to przyda… Wypłukałem zbiornik 3-4 razy wodą aż zaczęła z niego wydobywać tylko “czysta” woda. Kupiłem w Castoramie 5l środka do odrdzewiania żeliwa i stali. W instrukcji pisali że zostawić na 5-10 min. Wlałem cały kwas do zbiornika i co 10 min dochodziłem by
nim potrząsnąć aby kwas wszędzie się poprzelewał. Po ponad 1,5h wytrawiania wylałem kwas i wypłukałem zbiornik kilka razy wodą. wyczyściłem i “psiknąłem” czarnym lakierem w sprayu.
Po całej akcji stwierdzam, że: jest o niebo lepiej ale nie jest to perfekcja. Zniknął drobny rudy nalot i rozpuściło sporo rdzy. Zostały jedynie większe ogniska korozji. Było też dużo osadu którego pozbyłem się po przez płukanie zbiornika wodą. Bałem się, że gdzieś będa mocniejsze wżery i nie chciałem zostawiać kwasu na dłuższe trawienie bo skończyć się może sitkiem.
Oceńcie sami wrzucam foty.
Warto wyczyścić denne sitko i wypłukać czujnik poziomu paliwa wewnątrz którego też było sporo osadu po wyczyszczeniu słychać jak pływak swobodnie się przesuwa.
Dzisiaj montaż.
Ciekawostka filtr paliwa miałem niewymieniony od 1999r !!! :flushed:
Po za tym wpadło kilka nowych części…

Kilka fotek z mozolnej roboty

2 (1024x768).jpg

IMG_4291 (768x1024).jpg

8 (1024x768).jpg

3 (1024x768).jpg

4 (1024x768).jpg

5 (1024x768).jpg

IMG_4296 (1024x768).jpg

2 (1024x768).jpg