Po nieskonczenie dlugim okresie poszukiwan udalo mi sie kupic walek **272 stopnie ** Paczuszka juz ponoc w drodze. Cena 100 EUR + 7 EUR wysylka - sporo zwazywszy , ze walki 264 stopniowe chodza w Polsce w niektorych kregach po 50 - 100zl ale cena jest adekwatna do podazy na rynku a walki te wystawione na ebay od 1 EUR osiagaja niezadko ponad 200 EUR na koniec aukcji i zadarza sie to jak na razie srednio 2 razy do roku, ze w ogole ktos oferuje taki walek.
Gosc ma jeszcze drugi taki walek i caly silnik 3,0 CS na czesci wiec jak by ktos cos potrzebowal to moge dac kontakt lub pomoc cos kupic.
Jak tylko przyjedzie wysle fotki.
Walek byl brakujacym ogniwem wiec w najblizszy weekend zapewne zloze glowice i moge powoli brac sie za skladanie tego bajzlu do kupy
Osobiscie nie znalazlem nigdzie lespzej oferty. Nowego Schricka mozna wychaczyc za niecale 400 EUR jak sie dobrze promocji poszuka. W BMW balem sie zapytac
A moj dzis wlasnie przyszedl, jest faktycznie w bardzo dobrym stanie, ma rozniacy sie jedna cyferka numer ten ktory powtarzal sie do tej pory na wszystkich walkach ten sam, widac, ze ma inne czcionki niz te nowsze walki, nie ma watpliwosci , ze jest starszy…
…ale miejac w reku tylko ten jeden walek nie widze w wygladzie krzywek absolutnie zadnej roznicy, mam nadzieje, ze to tylko zludzenie optyczne i gosc mnie nie zrobil w balona, dopiero po zlocie w Czechach bede mial mozliwosc porownania go na zywo z walkami 264 stopniowymi. Roznica nie jest duza, ale czytalem opinie, ze miejac w reku dwa walki nawet dla zupelnego laika zauwazalna jest roznica jesli dobrze sie przygladnie.
to trzymam kciuki żeby nie było lipy - lepiej sprawdź wcześniej bo póxniej nawet rękojmi nie ma
Pytałem o wałek bo rozebraniu wiem, że mój w M102 jest do zmiany - nie podejrzwam, żeby się różnił mocno od M30 dlatego orientacja mi się przyda
Dziś odbieram głowicę, prosiłem żeby nie składali to będzie można ocenić
w starej głowicy 2.8, którą kupiłem razem z siedzeniami z alpiny nr wałka to: 1255930 (lub 38) niezbyt czytelna ta ostatnia cyfra i wydaję mi się, że krzywki są bliżej siebie…
Odnalazlem osobe ktora zekomo posiada dokladne opisy wszystkich seryjnych walkow w silnikach M30.
Rozroznilnosc jest ponoc jak chodzi o walek 272 stopniowy bardzo prosta. Tylko on ma nabita duza cyfre 3, walki 264 stopniowe maja najczesciej 1 lub 2. Gosc mowi, ze daje glowe za ta informacje, potwierdzaja to papiery oraz jak mowi kilkaset zozebranych na czesci rekinow. Facio handluje czesciami do BMW generalnie.
Wiadomosc jest o tyle dobra, ze mam w takim ukladzie w Garage 2 takie walki, musze teraz ocenic ktory lepszy i wziac sie w koncu do dalszego skladania motoru
A masz może suwmiarkę elektroniczną albo jakąś dokładną? Fajnie by było zweryfikować i pomierzyć te wałki. Może w tej firmie co blok i głowice robiłeś ci pomierzą. Byłoby o niebo łatwiej rozpoznać co się ma
gdzie tego szukać, mam cztery wałki, każdy ma inny numer, a tylko jeden za ostatnią krzywkę ma wybitą dużą cyfrę 4 :??: , to jest to miejsce wałek jest w najnowszym silniku, który posiadam 02/82
272 stopnie nie istnieja tez w ogole w wydaniu do motronika (mowie o orginale nie o Schrickach, Dbilasach itp…)
Podsumowujac walki 272 stopnie sa zawsze do L-Jetronika lub gaznika, zawsze maja cyferke 3, montowane byly w silnikach 2,8 3,0 3,2 do okolo polowy roku 1978.
Silnik 3,5 Kat - 185 koni ma walek 260 stopni.
Pozatym wszystkie inne silniki M30 maja walki 264 stopniowe.
Jest wczesniej w tym temacie na zdjeciach porownanie dwoch walkow. Jeden ma “2” drugi “3” , popatrz to bedziesz wiedzial ktore to miejsce. Sam numer 6 lub 7 cyfrowy nie mowi niczego o stopniowosci walka, jednak koncowke XXXXXX.1 maja praktycznie tylko walki mlodszych rocznikow czyli 272 stopnie sa jakby wykluczone. Jesli nie ma tego .1 to walek zapewne jest z interesujacego nas okresu, ale zawsze moze byc od silnika 2,5 lub 3,5 czyli 264 stopnie. Nie mam pewnosci czy zmiana na .1 odpowiada dokladnie momentowi zmiany walkow.
to właśnie na tym wałku z “4” mam to XXXXXX.1, a wszystkie pozostałe wałki nie mają tam nic nabite - chociaż może na tym z mojego silnika jest minimalny zarys “1” :roll:, nie mają także dodatkowego oznaczenia .1 w numerze…
OKi, wszystko cacy, ale temat zamachu zaczelićcie trochę z dupy strony. Zamzch, szczeg tak duży jak w m30 po stoczeniu trzeba wywyażyć dynamicznie z wałem, a najlepiej jeszcze ze sprzęgłem…
Pozdro
Z racji, ze udalo mi sie kupic fabrycznie nowy nigdy nie jezdzony blok silnika M30B28 dalsza czesc projektu bedzie bazowac na swierzym zakupie.
W zwiazku z powyzszym opisywany w tym temacie kompletny zlozony blok jest do sprzedania. Jesli komus nie chce drazyc sie calego tematu to przypomne w skrucie.
Blok jest wyczyszczony
Polakierowany
Zabielony o 0,1mm
Przechonowany (idealny wymiar cylindrow, brak jakiegokolwiek progu
Wal napedowy w idealnym stanie, spolerowany
Wszystkie panewki korbowodowe oraz glowne nowe
Wszystkie pierscienie tlokowe nowe
Nowy lancuch rozrzadu
Nowe prowadnice
Nowe Simmeringi
Nowy filtr oleju…
Caly dol, zlozony z miska olejowa, pompa wodna BEZ GLOWICY. Zalozyc kompletna glowice i jest “nowy” silnik.
Cena to 2000zl, przy odbiorze osobistym do lekkiej negocjacji.
O ile renowacje silnika M21 udalo mi sie doprowadzic do konca o tyle remont mojego M30 bedzie mial bardzo banalne zakonczenie. Najpierw dlugo remontowany blok zostal zastapiony fabrycznie nowym, a teraz z calkowitego braku czasu cala szucha wraz z silnikiem w 100 kawalkach wyladowala w pewnym bardzo znanym warsztacie w Koszalinie, za jakis czas odbieram gotowe, dalszej relacji zdjeciowej nie bedzie, szucha za to byc moze juz nie dlugo znow na drodze…